După 6 luni de la prima donare de plasmă, România este mult sub cifrele UE în privința donatorilor

​2.500 de români vindecați de COVID-19 au donat plasmă convalescentă care poate ajuta la vindecarea pacienților infectați cu coronavirus în cele 6 luni scurse de la prima donare în România. Dar țara noastră este în continuare departe de cifrele privind donarea de plasmă din țările europene, arată un raport publicat de Besmax Pharma Distribution SRL, compania farma care a donat statului român toate cele 18 echipamente de recoltare de plasmă disponibile în acest moment în centrele de transfuzie sanguină din România.

În cele șase luni de când se colectează plasmă convalescentă, România a colectat doar 2,35 de doze la fiecare 100 de pacienți infectați cu noul coronavirus. Uniunea Europeană raportează o medie de 12 doze de plasmă la fiecare 100 de pacienți infectați, potrivit HotNews.ro.

Pe 30 martie 2020, Ministerul Sănătății și Besmax Pharma Distribution SRL, distribuitor român de medicamente fabricate din plasmă, au semnat un Protocol de donație, completat ulterior prin 3 acte adiționale, în baza cărora s-au instalat gratuit 18 echipamente de plasmafereză în mai multe centre de transfuzie sanguină din România. Aceeași companie a asigurat gratuit instruirea personalului din centrele de transfuzie, precum și kiturile de recoltare plasmă.

Pe data de 26 aprilie 2020, prin ordin de ministru, a fost aprobată Metodologia de recoltare, testare, procesare, depozitare, distribuție și administrare sub monitorizare a plasmei convalescente. Imediat după publicarea în Monitorul Oficial a metodologiei, centrele de transfuzie au început colectarea de plasmă hiperimună de la pacienții COVID-19 deja vindecați.

În cele 6 luni (26 aprilie – 26 octombrie), aproximativ 2.500 de români au donat plasmă convalescentă.

Astfel, conform datelor centralizate de Institutul Național de Hematologie Transfuzională și transmise nouă pe data de 22 octombrie 2020, în cele 40 centre de transfuzie din rețeaua națională au fost realizate 1.060 donări prin procedura modernă de plasmafereză și 1.409 donări prin procedura clasică, de recoltare sânge integral.

În total, au fost recoltate 4.420 doze de plasmă convalescentă, respectiv 3.011 doze prin plasmafereză (68%) și 1.409 doze prin donare de sânge integral (32%).

Din cele 4.420 doze de plasmă recoltate, 8% au avut titru de anticorpi mai mic decât cel indicat pentru administrarea la pacienții COVID-19. De asemenea, 22% din plasma recoltată a fost invalidată din cauza unor neconformități constatate ca urmare a efectuării testelor obligatorii de siguranță și calitate.

În cele șase luni de când se colectează plasmă convalescentă, România a colectat doar 2,35 doze la fiecare 100 pacienți infectați cu noul coronavirus. Uniunea Europeană raportează o medie de 12 doze de plasmă la fiecare 100 pacienți infectați.

Dar există și în România județe unde se recoltează de 2 ori sau chiar de 3 ori mai mult decât media de 2,35 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19. Astfel, pe primul loc se află donatorii din județul Buzău (7,6 doze/100 cazuri), urmați de Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița Năsăud.

La coada clasamentului sunt câteva județe care nu au recoltat nici măcar o doză de plasmă convalescentă în cele 6 luni: Harghita, Giurgiu, Covasna.

În prezent, pentru recoltarea de plasmă prin procedura de plasmafereză, în România sunt utilizate doar cele 18 echipamente oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL. Reamintim că Besmax a oferit 50 de astfel de echipamente, dar Ministerul Sănătății a refuzat 32 dintre aceste.

În prezent, aceste 18 echipamente funcționează în următoarele centre de transfuzie sanguină: Alba-Iulia, Arad (2 echipamente), Pitești, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Galați, Târgu Jiu, Hunedoara, Iași, Baia Mare, Piatra Neamț, Ploiești, Sibiu și, nu în ultimul rând, București (2 echipamente).

Echipamentele oferite de Besmax au mai funcționat și în centrele de transfuzie din Bârlad, Focșani, Giurgiu, Drobeta Turnu-Severin, dar au fost retrase pentru că nu erau utilizate și au fost relocate în alte centre.

De asemenea, autoritățile din Alba au fost notificate că echipamentul instalat la centrul de transfuzie din Alba Iulia va fi retras, în condițiile în care în cele 6 luni nu au fost efectuate în total decât 4 proceduri de plasmafereză.

Tot la coada clasamentului se află și câteva dintre centrele regionale de transfuzie (Constanța, Cluj, Craiova, Timișoara), care au refuzat echipamentele și kiturile de plasmafereză oferite gratuit încă din luna aprilie. De asemenea, deși Uniunea Europeană a oferit fonduri europene nerambursabile, aceste centre de transfuzie nu au depus cereri de finanțare.

De exemplu, deși peste 150 de donatori de plasmă convalescentă au donat la centrul de transfuzie Timișoara, aceștia nu au donat decât 182 doze de plasmă, deși, dacă s-ar fi utilizat echipamentul de plasmafereză refuzat, s-ar fi recoltat peste 450 de doze de plasmă convalescentă. S-au pierdut astfel cel puțin 250 doze de plasmă convalescentă, care ar fi ajuns pentru tratamentul a cel puțin 80 de pacienți COVID-19.

La fel, dacă ar fi existat echipamente de plasmafereză în toate centrele de transfuzie, astfel încât cei 1409 donatori, care au donat prin procedura clasică, din care se recuperează o singură doză, să fi donat prin plasmafereză, s-ar fi obținut cel puțin 2800 doze de plasmă în plus, reprezentând tratamentul pentru minim 900 de pacienți COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here