Edward Snowden, fostul angajat al Agentiei Nationale de Securitate (NSA) din Statele Unite, refugiat la Moscova în 2013, face acuzatii grave la adresa lui Joe Biden, afirmând că liderul de la Washington ”a fost profund implicat” în acțiunile de spionaj SUA împotriva liderilor europeni, dezvăluite luni în urma unei ample investigații de presă. În perioada menționată Joe Biden era vicepreședintele Statelor Unite, în mandatul lui Barack Obama.

Biden este pregătit să răspundă la aceasta când va vizita Europa în curând, pentru că, bineînțeles, a fost profund implicat în acest scandal încă de la început. Ar trebui o cerere clară pentru dezvăluiri complete nu numai din partea Danemarcei, ci și a partenerelilor”, a scris Edward Snowden pe Twitter, după investigația de presă care a dezvăluit că Statele Unite au spionat lideri politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, cu ajutorul serviciilor daneze de informaţii, notează Digi24.

Postul public danez Danmarks Radio (DR) susține că Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. Pentru a face acest lucru, NSA a beneficiat de colaborarea serviciilor daneze de informaţii militare (FE), în virtutea unor acorduri încheiate. Acțiunea de spionaj s-ar fi desfășurat între anii 2012 și 2014.

În perioada menționată de investigația de presă, Joe Biden era vicepreședinte al Statelor Unite, în mandatul președintelui Barack Obama.

Cancelarul Angela Merkel, ministrul german de externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, şi liderul opoziţiei de atunci, Peer Steinbruck, se află printre persoanele spionate de NSA, potrivit DR.

Guvernul de la Berlin aşteaptă clarificări privind presupusele activităţi de spionaj efectuate de SUA şi Danemarca asupra unor lideri politici europeni, inclusiv asupra cancelarului Angela Merkel, după izbucnirea scandalului.

„Guvernul Germaniei a luat notă de aceste relatări şi este în contact cu toate entităţile relevante la nivel naţional şi internaţional, pentru clarificări”, a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin.

Edward Snowden a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a publicat fără autorizaţie dosare secrete care au scos la iveală operaţiuni interne şi internaţionale de supraveghere pe scară mare ale Agenţiei de Securitate Naţională a SUA (National Security Agency, NSA).

Fostul informatician este inculpat în SUA pentru spionaj şi furt de secrete de stat. El riscă o pedeapsă de până la 30 de ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here