EXCLUSIV | Expert ucrainean: Diplomația rusească, mitocănească și arogantă. Vom vedea noi atacuri asupra României

sursa: kremlin.ru

Artem Filipenko, directorul departamentului de pentru regiunea Dunării și Mării Negre în cadrul Institutului Național pentru Studii Strategice al Ucrainei, institut guvernamental, a acordat un interviu în exclusivitate pentru universul.net legat de agresivitatea în creștere a Rusiei în Europa de Est.

Discuția a pornit de la atacul furios al Ambasadei Rusiei la adresa Casei Regale a României, după discursul pro-NATO pe care Majestatea Sa Margareta l-a ținut în fața diplomaților acreditați la București. Filipenko a criticat acel mesaj, spunând că Moscova s-a grăbit cu declarația grosolană, având în vedere importanța Familiei Regale în România și atitudinea pro-europeană a României. De asemenea, expertul a mai notat pe pagina sa de Facebook că Rusia va folosi orice prilej ca să-și răspândească minciunile vizavi de Ucraina.

Artem Filipenko sursa: niss.gov.ua

Artem Filipenko a spus, pentru Universul.net, că România trebuie să se aștepte și la alte atacuri din partea Rusiei, deoarece țara noastră este un pilon important al NATO în jurul Mării Negre, pe care Moscova o vrea „lac rusesc”.

De ce credeți că Ambasada Rusiei a reacționat atât de violent la discursul Majestății Sale? Nici când președintele Băsescu îl ataca pe Vladimir Putin nu a reacționat ambasada așa. Are legătură cu influența în creștere a Rusiei în regiune? Sau doar pentru că Valeri Kuzmin s-a simțit umilit în fața celorlalți ambasadori?

Reacția a fost chiar nepotrivită. Cred că au fost mai multe circumstanțe. În primul rând, Rusia reacționează negativ la critici față de acțiunile sale în regiunea Mării Negre, mai ales agresiunea împotriva Ucrainei. În al doilea rând, discursul a fost un pretext ca rușii să-și facă anunțată poziția în spațiul public românesc. Spre deosebire de Moldova, România nu este atât de susceptibilă la influența rusească, mai ales când vine vorba de informații.

În prezent, se dezvoltă relații bune între Ucraina și România. De asemenea, România a fost un pilon important pentru interesele NATO în regiune. De aceea, cel mai probabil, misiunea Rusia va avea în vedere subminarea situației din România, să provoace ceartă între Ucraina și România și să provoace românofobie în Ucraina și România.

Rusia vrea să transforme Marea Neagră într-un lac intern. Pentru acest obiectiv nu sunt necesare doar mijloace militare, dar și atacuri informaționale. Cred că vom vedea mai multe atacuri asupra României. În plus, astăzi vedem un nou stil de diplomație rusească – mitocănesc și arogant.

Ați menționat că mesajul ambasadei a fost pripit din cauza importanței Familiei Regale în România. Credeți că Rusia se teme că rolul în creștere al Coroanei în societatea românească îi va încurca planurile? Familia Regală Română este ferm ancorată în Occident, este invulnerabilă la naționalistul etnoreligios promovat de Moscova iar Custodele Coroanei a făcut misiuni diplomatice pentru statul român în Occident, dar și în Orientul Mijlociu. În plus, Coroana Română a promovat și cauza europeană a Republicii Moldova.

Cred că ei știu că Familia Regală este importantă din punct de vedere istoric pentru România, în primul rând ca simbol al unirii românilor. De aceea, scopul acestui mesaj a fost să lovească în autoritatea morală a Coroanei. Nu-i de mirare că textul face referire la evenimente istorice.

Pentru Rusia, istoria este un armă în războiul hibrid. Nu-i de mirare că propaganda rusă acordă atât de milt interes celui de-al Doilea Război Mondial, pe care îl numesc Marele Război Patriotic. În plus, Rusiei nu îi plac discuțiile despre Pactul Ribbentrop-Molotov, care a dus la reîmpărțirea granițelor și la agresiunea Uniunii Sovietice asupra României.

Rusia crede că este în război cu toată civilizația occidentală. De aceea, consideră că mișcările unor state precum Moldova, Ucraina și Georgia către Europa reprezintă atacuri la adresa drepturilor sale.

Trebuie să fim foarte atenți la ce idei vor fi promovate de presa rusească. Cel mai probabil, atacul la adresa Familiei Regale nu este singurul care va fi lansat împotriva României. Vor fi mai multe minciuni și atacuri la nivel înalt.

Încă din primăvară, Ambasada Rusiei a demarat o campanie de revizionism istoric vizavi de România. L-a comparat pe ministrul Apărării cu un secretar de Stat al SUA care s-a sinucis, a descris ocupația sovietică începută în august 1944 drept eliberare și a organizat mai multe evenimente care să „spele” crimele sovietice din România. Credeți că agresivitatea mai mare a ambasadei are legătură cu slăbirea PSD care, sub Liviu Dragnea, a promovat o retorică naționalistă similară cu cea promovată de Kremlin și de aliații săi din Europa?

Ceea ce este particular României, în comparație cu Moldova sau Ucraina, este că politicienii români, indiferent de partidul din care fac parte, rămân fideli cauzei europene. Nu sunt politicieni pro-Rusia. De aceea, nu aș asocia activitățile Rusiei cu slăbirea sau întărirea unui anumit partid. Nu există dubii că Rusia va încerca să creeze forțe care să îi fie loiale, dar mai mult ca sigur acestea vor fi formate din oameni marginalizați, nu din partide de frunte. Iar acești marginali vor lansa provocări la nivel informațional.

România este din nou înconjurată de aliați ai Rusiei – Ungaria, Serbia, Bulgaria și Moldova, de când Dodon are propriul guvern. România nu se va îndepărta de NATO și UE dar există temeri că NATO ar putea putea lăsa țările de pe flancul estic să se descurce singure. Cum s-a întrebat și Majestatea Sa, oare sunt suficiente eforturile de până acum? Cum poate NATO să-și întărească prezența aici în Româna, pe granița de sud-est a alianței? Poate fi o bază permanentă la Marea Neagră o soluție?

Vizita recentă a premierului Bulgariei la Washington a arătat că Bulgaria este veriga slabă în NATO, dar nu este un aliat al Rusiei. Nu trebuie să uităm și de Convenția de la Montreux, care restricționează cât timp pot sta în Marea Neagră navele țărilor care nu sunt riverane.

Cred că, în primul rând, este necesară întărirea forțelor navale românești. Știu că România are în desfășurare mai multe programe de reînarmare, unul dintre ele fiind legate de construirea de corvete. Totuși, implementarea acestor programe este întârziată. Poate că SUA ar putea să contribuie la apariția unor nave noi în flotele României și Ucrainei.

În al doilea rând, cred că ar trebui intensificată cooperarea dintre marina română și cea ucraineană.

În al treilea rând, da, ar fi necesară o bază navală NATO la Marea Neagră. Dar trebuie să înțelegem că este un pas cam scump.

Principala problemă – NATO ar trebui să aibă o strategie pentru regiunea Mării Negre ca regiune prioritară.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here