Explicațiile pilotului Titi Aur: Ce greșeli au făcut șoferii implicați în accidentul de la Suceava în urma căruia un microbuz cu 18 elevi s-a răsturnat în șanț

Pilotul Titi Aur a explicat cine este vinovat de producerea accidentului rutier din județul Suceava, şi cum au putut să rămână în viață toți cei implicați, deşi impactul între cele două maşini şi microbuzul cu elevi a fost extrem de violent.

Accidentul rutier s-a produs miercuri, 3 martie, în comuna Arbore din judeţul Suceava. 

O maşină a oprit în mijlocul unui drum judeţean pentru a face un viraj, conducătorul auto care venea din spate nu a păstrat distanţa, a lovit maşina oprită, a păstruns pe contrasens, unde a lovit un microbuz şcolar, în care se aflau 18 elevi. Momentul impactului a fost surprins de o cameră video de supraveghere.

La solicitarea Adevărul, pilotul profesionist Titi Aur a fost de acord, după ce a văzut imaginile, să îşi exprime un punct de vedere cu privire la cine a fost vinovat de producerea accidentului şi cum au reuşit să rămână în viaţă toţi cei implicaţi, în ciuda impactului extrem de puternic. 

Expertul în conducere preventivă a precizat că nu comentează situaţia din punct de vedere juridic, ci prin prisma regulilor de conducere defensivă.

Astfel, Titi Aur consideră că fiecare dintre cei trei şoferi implicaţi poartă o vină.

Maşina care a oprit, a oprit fără ca şoferul să se uite în oglindă, pe mijlocul părţii carosabile, în condiţiile în care mai avea nişte maşini pe dreapta. A oprit obturând toată partea dreaptă a drumului pe sensul lui de mers. Dacă vreţi, fac un comentariu neacademic, a oprit cu nesimţire, fără să respecte regula de conducere defensivă care spune că atunci când opreşti te uiţi în spate, te asiguri că nu vine nimeni din spate, că nu vine nimeni neatent. Mai ales atunci când opreşti undeva unde este anormal să opreşti, în sensul că nu era cale ferată, nu era intersecţie, trecere de pietoni, ai oprit tu, aşa, că ai vrut să vorbeşti cu Gigel sau ai vrut să vezi dacă era verde sau albă casa din stânga. 

Trebuie să te gândeşti că cel din spate s-ar putea să nu reacţioneze. Când opreşti, şi dacă opreşti în afara localităţii, nu opreşti pur şi simplu, ci te uiţi în glindă, opreşti la o distanţă mai mare faţă de obstacolul din faţă, pentru că te gândeşti că poate să vină unul neatent şi mai ai unde să te duci puţin în faţă. Când opreşti, te-ai uitat în faţă şi 90% eşti cu ochii în oglindă. Eşti atent la ce se întâmplă în spate. Cel care a oprit nu a ţinut cont de această regulă de conducere defensivă”, a spus expertul.

Pilotul a mai spus că și şoferul care venea din spate şi a lovit maşina oprită, intrând apoi pe contrasens, unde a izbit microbuzul în care se aflau 18 elevi poartă o parte din vină, pentru că circula cu viteză mai mare decât cea permisă în localitate.

Cel care venea din spate venea cu viteză foarte mare. Era în localitate şi, după imagini, se poate aprecia, fără să fii mare specialist, că nu avea 50 de kilometri la oră, ci avea mai mult de 50 la oră. Cei care merg în localitate, în general, au senzaţia că 50 la oră este o viteză prea mică, sunt de părere că cei care au gândit restricţia de 50 la oră au fost nebuni, că ne pun pe noi şoferii buni la volan să mergem că 50 la oră. Şi ce dacă merg cu 60, cu 70, chiar cu 80, că nu o fi un capăt de ţară. Nu este atâta timp cât nu se întâmplă nimic, dar când apare o situaţie de asta, diferenţa între 50 şi 60 sau 70 la oră pe care o ai, nu vorbim despre despre 150 la oră, ci despre acea depăşire pe care o face fiecare dintre noi, spunând că lasă că nu contează, ei, acea diferenţă de viteză face diferenţa între producerea şi neproducerea unui accident şi între evitatul sau neivitatul unui obstacol. 

Mai mult de atât, cel din spate, aproape sigur, nu era atent la drum. Chiar dacă ar fi avut o viteză un pic mai mare, cu o frânare bruscă, violentă, care s-ar fi văzut pe imagini (…) cu o apăsare corectă a piciorului pe pedala de frână, aşa cum se face într-o situaţie de frânare de urgenţă, ar fi fost alta dinamică a loviturii. 

Cel din spate era şi cu viteză mai mare, şi neatent, şi a reacţionat cum reacţionează bărbaţii. În momentul în care nu poţi opri şi ai un obstacol în faţă, bărbaţii virează în stânga, femeile, în dreapta. Este o chestie anatomică, stabilită de specialişti. (…) Ghinionul bărbaţilor este că se duc de fiecare dată pe contrasens. Clar era un bărbat la volan. Logic era în momentul acela să frânezi şi să loveşti doar maşina din faţă, nu să intri pe contrasens şi să te loveşti de maşina care vine din faţă, adică de microbuz”, a explicat Titi Aur.

În ceea ce-l privește pe șoferul de microbuz, expertul spune că cea mai mare greșeală făcută de acesta a fost că a încărcat microbuzul peste capacitatea admisă.

Şoferul de microbuz nu a greşit cu foarte mult. La locul accidentului, probabil, deloc. A greşit înainte. A încărcat microbuzul cu mai mulţi copii decât avea capacitatea. Sau, mai mult, microbuzul a fost transformat incorect, pentru că în România circulă foarte multe microbuze transformate din maşină de marfă în maşină de persoane. Se pun scaune, se taie pe lateral tabla, se pun geamuri. Acele maşini sunt foarte periculoase, pentru că nu sunt gândite ca structură ca în momentul unui impact să reziste să protejeze persoanele. Acel microbuz nu ştiu dacă a fost făcut aşa, dar înţeleg că avea montate nişte scaune suplimentare şi nu avea centuri de siguranţă la acele scaune suplimentare”, a arătat Titi Aur. 

Pilotul a oferit o explicație și pentru faptul că, deși impactul a fost puternic, iar microbuzul s-a răsturnat într-un şanţ, nimeni nu a fost rănit foarte grav, astfel încât, din cele 26 de persoane implicate, doar două au rămas internate în spital.

Cea mai şifonată dinamic a fost maşina care a făcut depăşirea sau evitarea. În acelaşi timp, a avut şi noroc. Vă spun şi de ce. Microbuzul a avut şansa să fie mai mare decât maşina pe care a lovit-o. Şi într-un impact nu se adună vitezele, este greşit spus că dacă se lovesc două maşini frontal se adună vitezele. Nu se adună vitezele decât în cazul în care cele două maşini sunt egale ca viteză şi ca greutate. Impulsul fizic este masa ori viteza. Dacă vin cu un Matiz, Trabant, maşină mică, şi dau într-un TIR care are 40 de tone, TIR-ul nici nu simte. Şoferul nici nu simte. Maşina se loveşte de TIR şi TIR-ul împinge maşina înapoi cu viteza TIR-ului. Nu se opresc şi TIR-ul, şi maşina mică în locul impactului. Deci, maşina mai grea împinge înapoi înspre direcţia de mers a maşinii mai grele maşina mai mică. 

Dacă transporta o singură persoană, microbuzul ar fi avut mai mult de suferit. În momentul unui impact iminent, cei din maşină trebuie să îşi încordeze muşchii, exact cum fac sportivii când se lovesc. Imaginaţi-vă că un sportiv face un mâna la public şi vine un alt hocheist şi îl loveşte fără ca cel care face cu mâna să realizeze. Vă daţi seama că cel neatent aproape se dezmembrează. În momentul unui impact, într-o maşină trebuie să te încordezi, ca să rezişti mai bine. În cazul unui accident, cei care dorm sau care citesc în timpul mersului suferă cel mult, pentru că sunt neatenţi.

Revenind la accidentul de la Arbore, partea de frânare l-a surprins pe cel care a venit din spate. Faptul că a lovit maşina din spate, a ricoşat, s-a izbit de microbuz, cu siguranţă a apărut tensiunea şi s-a încordat. Au fost derulări, s-au încordat şi au suportat mai uşor impactul cu microbuzul. Impactul a fost totuşi cu piciorul pe frână, o frânare din impactul cu maşina din faţă. 

Microbuzul a avut avantajul că s-a lovit cu o maşină mică. Dacă microbuzul se lovea cu un camion şi copiii din maşină nu aveau centuri, era tragedie mare. Mai mult, microbuzul nu s-a oprit în timpul impactului. A lovit maşina şi s-a dus în dreapta, în şanţ şi s-a culcat pe o parte. Microbuzul, de la viteza probabil corectă pentru acea porţiune de drum, nu s-a oprit brusc în ceva, cum ar fi fost un cap de pod sau un camion. Şoferul microbuzului a mai frânat, s-a dus în maşina respectivă, s-a dus în dreapta, s-a culcat pe şanţ. A fost o oprire în mai multe etape. Răsturnarea laterală, dacă nu striveşte pe nimeni, dacă nu sare nimeni pe geam, e o răsturnare care nu te omoară”, a spus Titi Aur. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here