FBI îi ”vânează” pe protestatarii care au luat cu asalt Capitoliul. Câțiva dintre cei mai reprezentativi au fost deja identificați

Supporters of US President Donald Trump enter the US Capitol on January 6, 2021, in Washington, DC. - Demonstrators breeched security and entered the Capitol as Congress debated the a 2020 presidential election Electoral Vote Certification. (Photo by Saul LOEB / AFP) (Photo by SAUL LOEB/AFP via Getty Images)

FBI a înfiinţat un site pentru a aduna informaţii, fotografii și înregistrări video cu susţinătorii preşedintelui american Donald Trump care au luat cu asalt Capitoliul la Washington, iar câțiva dintre aceștia au fost deja identificați.

„FBI acceptă ponturi şi imagini din media digitale care prezintă acte de revoltă şi de violenţă în clădirea Capitoliului şi în zona din împrejurimi”, a anunţat instituţia pe site-ul său, potrivit Agerpres.

Anchetatorii pot de asemenea profita de dovezile de primă mână constând în fotografii şi filmări postate chiar de autorii asaltului pe social media. Multe dintre feţele lor sunt lesne de recunoscut, întrucât cei mai mulţi au ignorat obligativitatea purtării măştii în contextul pandemiei de coronavirus.

În filmările postate de reţelele de socializare se poate vedea cum mulţimea merge pe holurile instituţiei şi pătrunde în cel puţin două săli şi în birouri ale congresmenilor.

La rândul său, Poliția Metropolitană din Washington a solicitat ajutorul populației pentru a-i identifica pe manifestanții violenți care au intrat în Capitoliu.

Într-un comunicat în care a publicat fotografii cu zeci de huligani, polițiștii îi îndeamnă pe oameni să anunțe telefonic dacă au informații despre persoanele care au intrat ilegal în clădire, potrivit Digi24.ro.

Departamentul de Poliție Metropolitană oferă o recompensă de până la 1.000 de dolari oricui oferă informații care duc la arestarea sau acuzarea unei persoane sau a persoanelor responsabile de vreo infracțiune în Districtul Columbia”, se arată într-un comunicat de pe site-ul instituției.

Robert Contee, șeful poliției din Washington DC, a anunțat joi într-o conferință de presă că 68 de persoane – 60 de bărbați și opt femei – au fost arestate, iar dintre acestea numai una locuiește în capitală.

El a precizat că polițiștii din departamentul său lucrează pentru a-i identifica și trage la răspundere pe oricare persoană responsabilă de violențe și infracțiunile aferente.

Totodată, și polițiștii din statul vecin Maryland au înființat un site cu imaginile protestatarilor, făcând apel la localnici pentru identificarea lor.

Au început să fie identificați cei mai reprezentativi protestatari de la Capitoliu

Identitatea unora dintre cele mai emblematice personaje care au luat cu asalt Congresul SUA a fost deja descoperită.

Bărbatul cu căciulă de blană și coarne, care intrat în clădirea Capitoliului la bustul gol și cu fața pictată, a fost identificat de presa americană drept Jake Angeli, un susținător înfocat al lui Donald Trump și suporter al mișcării QAnon. El apare frecvent la proteste far-right și este supranumit „șamanul QAnon”.

Începând din 2019, Jake Angeli apare la mitinguri și vorbește despre diverse teorii ale conspirației, multe dintre ele vehiculate de mișcarea QAnon. El este un actor de duzină, care dublează voci și a fost cântăreț, înainte de a se alătura mișcării. A participat la mitinguri în favoarea redeschiderii afacerilor închise pe timpul pandemiei, dar și la mitinguri care contestau rezultatele alegerilor în statul Arizona, pierdut de Donald Trump în favoarea lui Joe Biden.

Bărbatul din stânga lui Jake Angeli, în hanorac negru și legitimație de serviciu la gât, a fost identificat ca fiind angajatul unei companii de printare din Maryland. Reprezentanții Navistar Direct Marketing au anunțat că bărbatul a fost concediat deja și au contactat FBI în acest caz, relatează Forbes.

A fost găsit și bărbatul care a fost fotografiat în timp ce căra pupitrul de la care prezidează Nancy Pelosi, șefa Camerei Reprezentanților. 

Adam Johnson, în vârstă de 36 de ani, are cinci copii și locuiește într-o zonă neorganizată administrativ din apropiere de Tampa, relatează jurnaliștii cotidianului local Bradenton Herald, care au vorbit cu cunoscuții acestuia și i-au confirmat identitatea.

Soția lui este medic de familie în Palmetto (Florida), iar el a fost arestat în trecut de mai multe ori pentru deținerea de cannabis și anchetat după ce a fost prins cu cocaină.

Și bărbatul care a fost surprins în timp ce stă cu picioarele întinse pe biroul lui Nancy Pelosi a fost identificat.

Richard „Bigo” Barnett are 60 de ani și este din statul Arkansas. El a vorbit cu presa după ce a fost surprins cu o notă pe care a luat-o din biroul șefei Camerei Reprezentanților în „schimbul” unei monede.

Bărbatul susține că a bătut politicos la ușă înainte să intre în birou, dar că a fost împins înăuntru de ceilalți protestari. Jurnaliștii care au vorbit cu el au afirmat că nu este o poveste credibilă, însă el susține că o va spune „până ajung la închisoare în (Washington) DC”.

1 COMENTARIU

  1. Sa-mi arătați si mie un articol care sa facă același lucru cu distrugerile „protestatarilor” din atâtea orașe americane. A, aia erau buni, făceau foarte bine ca distrugeau… ca foloseau cauzei… FBI-ul nu putea sa-i identifice, ca doar erau amicii lor, nu? Nu sunt pentru niciunul, dar mi-e sila de manipularea asta care a acaparat mass-media… A dispărut argumentația, a dispărut orice urma de inteligentă in ziaristica, doar umori si „ala-i, so pe el!”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here