Zece firme din Turcia și China se bat pentru cel mai scump tronson din Autostrada Sibiu-Pitești

Luptă crâncenă pe cel mai bănos contract din istoria Companiei de Drumuri. 15 firme și asocieri vor să construiască 37 de kilometri din Autostrada Sibiu-Pitești, potrivit unor surse Digi24.

Pe secțiunea dintre Cornetu și Tigveni trebuie construit un tunel dublu de 1,7 km la Poiana, 48 de poduri și viaducte, un ecoduct, două noduri rutiere și numeroase alte lucrări, adevărate provocări în arta construcției.

Compania de Drumuri estimează investiția la 5,8 miliarde de lei, adică aproape 1,2 miliarde de euro.

Valoarea mare a contractului este și cea care a atras atenția unor companii din afara Uniunii Europene. Zece dintre ofertele primite de CNAIR sunt de la firme din Turcia și China. În cursă s-au înscris și drumari din Italia, Grecia și Austria.

Unul dintre constructori, care speră să-și adjudece contractul, lucrează deja la realizarea unui lot din aceeași autostradă. Este vorba despre italienii de la Astaldi, care au în lucru secțiunea dintre Pitești și Curtea de Argeș.

Oferte au depus și austriecii de la Strabag, dar și italienii de la Pizzarotti, care în 3 decembrie vor da în trafic lotul 1 din autostrada Sebeș-Turda.

Și grecii de la Aktor s-au înscris în cursă, deși toate proiectele pe care le au în desfășurare în România sunt mult întârziate. 

Finanțarea lucrărilor va fi asigurată din fonduri europene și bugetul de stat.

Prima etapă de construcţie a autostrăzii Sibiu-Piteşti va primi 875,5 milioane de euro din Fondul de Coeziune, a anunţat Comisia Europeană. Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de circa 123 de kilometri şi este împărţită în cinci loturi: Sibiu-Boiţa, Boiţa-Cornetu, Cornetu-Tigveni, Tigveni-Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş-Piteşti. Proiectul este estimat la peste 2,7 miliarde de euro, fără TVA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here