Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

La audierile din comisiile parlamentare, ministrul propus al Finanțelor, Florin Cîțu, a afirmat că vrea să formeze o comisie pentru repatrierea aurului românesc de la Moscova.

Comisia va fi formată împreună cu Banca Națională, arată Hotnews. În timpul primului război mondial, autoritățile de la Iași au decis să trimită pentru păstrare rezerva de aur a Băncii Naționale, dar și alte bijuterii, colecții de artă, arhive și obiecte de cult, care reprezentau tezaurul României, în Imperiul Rusiei. Cele două state au semnat în acel moment un tratat pentru a asigura întoarcerea tezaurului după război, însă asta nu s-a întâmplat în ultimul veac. În urmă cu trei ani, Ministerul de Externe de la Kremlin transmitea că este treaba comisiei ruso-române de istorici să caute tezaurul României, care a fost trimis în urmă cu 100 de ani în Rusia pentru a fi salvat de trupele inamice din Germania, Austro-Ungaria și Bulgaria. Declarația a fost susținută atunci după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit că nu s-a întors încă aurul trimis pentru ”păstrare, nu confiscare” în Rusia.

Potrivit BNR, tezaurul românesc este compus din 1,738 de cutii cu monede și lingouri de aur, precum și mai multe lădiți cu bijuteriile reginei Maria, care aveau în acel moment o valoare estimată la 7.000.000 de lei în aur. Alte 188 de cutii au fost trimise în 1917 înspre Rusia. În anii 1935-1956 s-au întors o parte din valorile trimise în Rusia, însă nicio restituire a aurului nu s-a făcut de către autoritățile de la Moscova spre România.

Foto: Florin Catu participa la sedinta Biroului Politic National al PNL, unde sunt prezentate componenta noului guvern cat si programul de guvernare, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, joi 24 octombrie 2019. Inquam Photos / George Calin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here