Fost şef al Fiscului, achitat de instanță după ce a dovedit că a vândut mii de litri de pălincă, fructe și fân

Fostul şef al Fiscului din Oțelu Roșu trimis în judecată pentru fals în declaraţia de avere a fost achitat după ce a demonstrat în instanţă că a vândut pălincă, prune, mere şi fân în valoare de 218.000 de lei, relatează Adevărul.ro.

Prădat în 2013 de hoţi, care i-au furat din casă un seif cu 500.000 de euro, Petru Lupşac, fost şef al Fiscului din Oţelu Roşu, judeţul Caraş-Severin, a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate. În urma unui proces care a durat mai mulţi ani, Comisia de Control a Averilor a anulat mare parte din raportul ANI, arătând că cea mai mare parte din averea lui Lupşac este justificată, dispunându-se confiscarea unei sume de 208.564 lei, reprezentând valoarea depunerilor efectuate de terţe persoane în conturile familiei Lupşac. În urma procesului, Agenţia Naţională de Integritate a fost obligată să îi achite lui Lupşac 25.000 de lei cheltuieli de judecată.

Procesul nu este finalizat, fiind pe rolul Curţii Supreme, unde se judecă recursul.

Trimis în judecată pentru fals în declaraţia de avere

În urma scandalului izbucnit după ce i-a fost furat seiful cu 500.000 de euro, Lupşac s-a ales, însă, şi cu un dosar penal pentru falsuri comise în declaraţia de avere. Astfel, în 2018 Parchetul  de pe lângă Judecătoria Caransebeş l-a trimis în judecată pe fostul şef al Fiscului din Oţelu Roşu, acuzându-l că în declaraţiile de avere din 2012 şi 2013 a completat date necorespunzătoare adevărului. Astfel, în declaraţia de avere din 2012, Lupşac a declarat că a încasat împreună cu soţia suma de 218.000 lei din vânzarea de prune, mere şi fân. Procurorul a considerat că „nu există nici un document justificativ care să ateste obţinerea şi cuantumul acestor venituri, nu au fost depuse nici documente şi nu au fost indicate de către inculpat alte probe care să ateste vânzarea produselor şi nici documente care să ateste cheltuielile efectuate pentru obţinerea acestora”. Procurorul a considerat că „deşi inculpatul deţine într-adevar livezi de pomi fructiferi, potrivit procesului – verbal de verificare în teren întocmit de către organele de cercetare penală, în prezenţa unui reprezentant al Compartimentului Agricol din cadrul Primăriei Otelu Roşu, precum si declaraţiile martorilor E.E.  si R.I., capacitatea de producţie a acesteia este una obişnuită, în niciun caz producţia susţinută de inculpat, parte din pomii fructiferi sunt uscaţi iar produsele şi fânul nu sunt recoltate”. De asemenea, procurorul a arătat în rechizitoriu că „inculpatul nu figurează înregistrat ca fermier si nu deţine certificat de producător produse agricole”.

Potrivit rechizitoriului, banii nu au fost înregistraţi la ANAF, justificarea fiind că „activităţile agricole nu s-au desfăşurat sub formă autorizată, iar bunurile rezultate au fost vândute pe piaţa liberă, unor persoane fizice, fapt pentru care nu există facturi, chitanţe sau alte documente de vânzare”.

Declarat nevinovat

În urma procesului, judecat în primă instanţă la Judecătoria Caransebeş, fostul şef al Fiscului din Oţelu Roşu a fost achitat, pe motiv că fapta nu există.  „Vânzarea alcoolului obţinut din fructele livezilor moştenite de inculpat a fost dovedită prin declaraţiile martorilor audiaţi în faţa instanţei de judecată”, se arată în sentinţa Judecătoriei Caransebeş. Sentinţa arată că un martor audiat în instanţă a declarat că a cumpărat de la Lupşac 2.500 de litri de pălincă pentru care a achitat 62.000 de lei. Un alt martor a declarat că a cumpărat de la fostul şef al Finanţelor de la Oţelu Roşu 2.000 de litri de pălincă pentru care a plătit 50.000 de lei. Acelaşi martor a declarat că „a fost acasă la familia Lupsac, ocazie cu care a constatat că în beciul casei se aflau în jur de 44 de butoaie cu palincă, de câte 1000 litri fiecare”. Un alt martor a declarat că a lucrat personal la terenurile pe care familia Lupşac deţinea livezile de pomi fructiferi, acesta confirmând vânzările de palincă făcute de către Lupşac. De asemenea, martorul a confirmat că „inculpatul avea depozitate, acasă, multe bidoane de alcool (de 1000 litri fecare)”.

În mod eronat, procurorul de caz consemnează în rechizitoriu faptul că, deşi inculpatul deţine într-adevăr livezi de pomi fructiferi, capacitatea de producţie a acesteia este una obişnuită, în niciun caz producţia susţinută de inculpat, parte din pomi fructiferi sunt uscaţi, iar produsele şi fânul nu sunt recoltate. Cea mai mare parte de palincă vândută provine din producţiile anterioare. Aşa cum s-a dovedit în cadrul cercetării judecătoreşti, ulterior decesului tatălui inculpatului, la solicitarea mamei inculpatului, acesta din urma a vândut cele câteva mii de litri de palincă şi ţuică pe care tatăl şi bunicul le-au acumulat de-a lungul timpului prin culegerea fructelor din livezile deţinute de familie”, arată Judecătoria Caransebeş în sentinţa de achitare a lui Lupşac. Judecătorul arată că, deşi fostul şef al Fiscului nu deţine documente care să ateste tranzacţiile de pălincă, vânzările au fost dovedite. „Dovada operaţiunilor de vânzare se poate face prin orice mijloc de probă, inclusiv prin declaraţiile martorilor care au confirmat că au cumpărat palincă şi care au văzut cantităţile mari de alcool depozitate în beciul familiei Lupsac.  Dovada este făcută şi prin fotografiile depuse de inculpat la dosarul cauzei. În aceste fotografii se pot observa zecile de bidoane de cate 1.000 litri fiecare, în care era depozitat alcoolul”, a mai arătat judecătorul, potrivit căruia „declaraţia făcută de inculpat cu privire la sumele de bani încasate din vânzarea de alcool corespunde realităţii, fiind confirmată de toate probele administrate în acest sens”.

Sentinţa nu este definitivă, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Timişoara în faza de apel.

2 COMENTARII

  1. Nu cumva e fratele lui rareș sau chir el..si ăla tot cu gainarii se ocupă ca boul ăsta…si normal justiția din românia a făcut dreptate!!..adică furați cat puteți banditilor…!!..justiția va apăra…voi numiti asta țară?…e un căcat..

  2. “ un martor audiat în instanţă a declarat că a cumpărat de la Lupşac 2.500 de litri de pălincă pentru care a achitat 62.000 de lei. Un alt martor a declarat că a cumpărat de la fostul şef al Finanţelor de la Oţelu Roşu 2.000 de litri de pălincă pentru care a plătit 50.000 de lei. Acelaşi martor a declarat că „a fost acasă la familia Lupsac, ocazie cu care a constatat că în beciul casei se aflau în jur de 44 de butoaie cu palincă, de câte 1000 litri fiecare”. Un alt martor a declarat că a lucrat personal la terenurile pe care familia Lupşac deţinea livezile de pomi fructiferi, acesta confirmând vânzările de palincă făcute de către Lupşac. De asemenea, martorul a confirmat că „inculpatul avea depozitate, acasă, multe bidoane de alcool (de 1000 litri fecare)”.
    Înculpatul infractor, DACÂ va fi verificat acasă, nu i se va găsi niciun butoi de 1000 de litri, iar livada are numai pomi uscați.
    Plătim magistrați cu salarii imense, cu pensii speciale imense PENTRU A NU FI CORUPȚI! Rezultatul- tot nu le ajunge, mai vor un spor de corectitudine, unul de profesionalism și unul de cinste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here