Fost şef al Poliţiei Timiş, condamnat la 6 ani de închisoare pentru că a luat mită de la liderul unui clan interlop

Fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, şi fostul şef al Poliţiei Economice, Dumitru Pavel, au fost condamnați la închisoare pentru că au luat mită pentru a-l proteja pe liderul unui clan de romi cercetat pentru evaziune fiscală.

Sentinţa pronunțată de Curtea de Apel Timișoara nu este definitivă.

Fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, a fost condamnat la 6 ani de închisoare în dosarul în care a fost acuzat că a luat mită de la Iulian Boţ, zis „Viscol”, lider al unui clan de romi din Lugoj, arată Pressalert.ro.

În acelaşi dosar a fost condamnat la 5 ani de închisoare fostul şef al Poliţiei Economice, Dumitru Pavel. Avocatul Marin Bîlc a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar „Viscol”, acuzat că i-a mituit pe şefii Poliţiei, a primit 7 ani de închisoare.

În dosar au mai fost condamnaţi Constantin Toader şi Petre Bejan, care au primit 8, respectiv 4 ani şi 4 luni de închisoare. Sentinţa nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea Supremă.

Potrivit procurorilor DNA, Iulian Boţ, lider al unui clan local, împreună cu Nicolae Toader şi Petre Bejan, au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale administrate de aceştia din urmă. Activitatea infracţională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora „la negru”, cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.

Începând din noiembrie 2013 şi până în data de 1 februarie 2016, demersurile infracţionale ale grupului au fost sprijinite şi protejate de avocatul Marin Bîlc din cadrul Baroului Timiş, dar şi funcţionari publici din cadrul I.P.J. Timiş, ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul instituţiei, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a clanului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani – Sorin Petru Muntean, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi Dumitru Pavel, şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş.

Pentru aceste „servicii”, în perioada 2013 – 2016, Iulian Boţ a remis pentru Petru Sorin Muntean şi Dumitru Pavel, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane (un ofiţer de poliţie şi un contabil – martori în cauză) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceştia să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în aşa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluţie în favoarea sa.

De menţionat este faptul că cei 2.000 euro daţi iniţial pentru contabil au fost opriţi de avocatul Marin Bîlc, primului fiindu-i remişi doar 1.000 lei. În acelaşi context, Bîlc a pretins şi primit de la Iulian Boţ suma de 8.000 euro din care suma de 1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducător, care a fost păstrată pentru sine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here