Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, condamnat la încă 5 ani și 2 luni în dosarul „Amanta”

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat, marți, la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare.

Tribunalul Iași l-a condamnat pe fostul edil în dosarul în care este acuzat de comiterea mai multor infracțiuni, în perioada în care și-a exercitat funcția.

Este vorba de faptele de instigare a unor polițiști locali din Iași pentru a-i supraveghea fosta amantă, Adina Samson. Condamnarea lui Nichita vine după ce acesta a fost condamnat, definitiv, la Curtea de Apel București, la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, potrivit Adevărul.

În dosarul „Amanta” a mai fost condamnat și Liviu Hliboceanu, fostul șef al Poliției Locale din Iași. Cei doi ar trebui să achite Primăriei Iași despăgubiri de peste 100.000 de lei.

Faptele reținute de procurori, potrivit comunicatului DNA:

„În perioada 25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzând de funcția deținută, respectiv primar al Municipiului Iași, l-a determinat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale a Municipiului Iași.

Concret, primarul Nichita Gheorghe l-a determinat pe directorul general al Poliției Locale Iași, Hliboceanu Liviu Mihai, să dispună personal sau cu ajutorul inculpatului Avarvarei Ștefan, funcționarilor din cadrul Poliției Locale a Municipiului Iași, să efectueze activități de investigații în teren sau de supraveghere operativă a unei persoane și a persoanelor din anturajul acesteia, cu consecință prejudicierii intereselor legale ale Poliției Locale a Municipiului Iași și producerii unei pagube în cuantum de 13.429,13 lei (prin folosirea resurselor materiale și umane ale respectivei instituții).

Totodată, prin săvârșirea infracțiunii, inculpatul Nichita Gheorghe a obținut un folos nepatrimonial necuvenit costând în informațiile rezultate din activitățile de investigații în teren și de supraveghere operativă, dar și un folos patrimonial necuvenit în cuantum de 58.142,85 lei, întrucât nu a mai fost nevoit să achite această suma unui detectiv particular specializat pentru a beneficia de informațiile respective.

În perioada 30 ianuarie – 16 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, în aceeași calitate, în mod repetat, i-a determinat pe inculpații Hliboceanu Liviu Mihai și Avirvarei Ștefan, funcționari publici în cadrul Poliției Locale Iași, să efectueze verificări în baze de date care conțin informații ce nu sunt destinate publicității, iar ulterior să folosească informațiile astfel obținute și să permită accesul unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru a obține personal foloase nepatrimoniale necuvenite.

La dată de 25 februarie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe l-a determinat pe inculpatul Chisca Costică Eugen să obțînă desfășurătorul (lista) convorbirilor telefonice inițiate în ziua respectivă de aceeași persoană supravegheată.

În continuare, inculpatul Chisca Costică Eugen l-a determinat la rândul sau, pe inculpatul Curalariu Călin-Mihai, angajat al unei companii de telefonie mobilă, să obțină aceste date nedestinate publicității care, ulterior, au ajuns în posesia inculpatului Nichita Gheorghe, acesta din urmă obținând astfel un folos nepatrimonial necuvenit.

În cursul lunii aprilie 2015, pentru a avea un control permanent asupra activităților zilnice ale persoanei supravegheate, inculpatul Avirvarei Ștefan, fiind determinat de inculpatul Nichita Gheorghe, a achiziționat un program informatic conceput în scopul de a asigura accesul fără drept la un sistem informatic și a deținut această aplicație pe care a pus-o ulterior la dispoziția acestuia din urmă, în același scop. Această aplicație de tip „spy” a fost instalată din dispoziția inculpatului Nichita Gheorghe pe un telefon mobil ce a fost făcut cadou ulterior persoanei supravegheate.

În cursul aceleiași luni, primarul municipiului Iași, Nichita Gheorghe, l-a determinat pe inculpatul Avirvarei Ștefan să acceseze fără drept sistemul informatic aparținând persoanei supravegheate, în scopul de a obține date informatice referitoare la locația GPS, fotografii, videoclipuri, e-mail-uri, mesaje tip SMS, transmisii de date realizate prin aplicații Skype, WhatsApp.

În perioada 01 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, primarul municipiului Iași, l-a instigat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, după ce acesta luase deja hotărârea infracțională, să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu, în sensul de a dispune unor subordonați să asigure escortarea permanentă a inculpatului Nichita Gheorghe și să efectueze deplasări cu autoturismele Poliției Locale în interesul personal al acestuia din urmă sau al unor persoane indicate de el.

Urmare a acestei acțiuni, a fost creat un prejudiciu instituției publice de interes local și un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe sau persoanelor indicate de acesta, în cuantum de 91.811,3 lei.

Tot în aceeași perioada, inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai, în calitate de conducător al Poliției Locale a Municipiului Iași, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale a Municipiului Iași, în sensul că a menținut polițiști locali, angajați ai instituției pe care o conducea, în postul de pază a imobilului în care locuia inculpatul Nichita Gheorghe, deși asemenea atribuții nu reveneau în mod legal Poliției Locale a Municipiului Iași.

Urmare a acestei acțiuni, a fost creat un prejudiciu instituției publice de interes local și corelativ un folos patrimonial necuvenit inculpatului Nichita Gheorghe în cuantum de 124.195,66 lei. În dată de 11 februarie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe l-a determinat pe inculpatul Avirvarei Ștefan să își îndeplinească în mod defectuos propriile atribuții de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale a Municipiului Iași, respectiv să dispună că un polițist local din subordine să efectueze activități de verificare a legalității unei construcții edificate pe rază Municipiului Iași, imobil în care cunoștea că se efectuează o activitate comercială, nefiind efectuate recent lucrări de construcție.

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, inculpatul Avirvarei Ștefan a prejudiciat interesele legale ale Poliției Locale a Municipiului Iași, având un singur scop și anume acela de a-i crea un folos nepatrimonial necuvenit lui Nichita Gheorghe”.

Gheorghe Nichita se află deja în închisoare, unde execută o pedeapsa de 5 ani pentru corupție. Avocații fostului primar pot depune apel la sentința pronunțată marți, 29 septembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here