Foto: Twitter

Congresul SUA a început ședința excepțională în urma căreia va certifica victoria lui Biden în alegerile prezidențiale. Deși Donald Trump a declarat miercuri că „nu” va recunoaște „niciodată” înfrângerea sa prezidențială și i-a cerut vicepreședintelui său Mike Pence să refuze certificarea victoriei democratului, Pence a declarat că nu se va opune acestei certificări de către Congres, potrivit AFP și CNN. Vicepreședintele Mike Pence a început procesul de numărare a voturilor. Până acum o formalitate, această procedură este urmărită cu atenție în contextul în care Donald Trump încearcă prin orice modalitate să răstoarne rezultatul alegerilor câștigate de Joe Biden cu 306 de voturi la 232. Grupuri de protestatari, susținători ai lui Donald Trump au pătruns în Capitoliu. Garda Națională a fost mobilizată în Washington D.C.


ACTUALIZARE 07.00 – Femeia decedată miercuri după a fost rănită de glonţ în sediul Congresului SUA, la Washington, se numea Ashli Babbitt şi era o susţinătoare înfocată a preşedintelui Donald Trump care trăia în sudul Californiei, au informat media americane citând familia ei, scrie AFP.

„Femeia era Ashli Babbitt, care a fost militar timp de 14 ani şi a efectuat patru desfăşurări cu armata aerului americană”, potrivit canalului de televiziune KUSI care a discutat cu soţul ei. 

ACTUALIZARE 03.20 – Congresul Statelor Unite şi-a reluat miercuri seară, în jurul orelor 20.00 (joi, 01.00 GMT) sesiunea consacrată certificării victoriei lui Joe Biden la prezidenţiale, suspendată mai devreme în cursul zilei de pătrunderea în forţă a unor manifestanţi pro-Trump la Capitoliu, scriu agenţiile internaţionale de presă.

ACTUALIZARE 03.15 – Mike Pence, Mitch McConnell și Chuck Schumer au ținut discursuri înainte de a reîncepe procedura de numărare și validare a voturilor exprimate în Colegiul Electoral.

„Ne-am apărat Capitoliul astăzi. Le vom fi mereu recunoscători bărbaților și femeilor care au rămas la post pentru a apăra acest loc istoric. Pentru cei care au adus haos astăzi – nu ați câștigat! Violența nu câștigă niciodată. Libertatea câștigă! Aceasta este în continuare casa poporului! Ne reunim aici, iar lumea va fi din nou martoră a rezistenței și puterii democrației noastre”, a spus Mike Pence, cu vocea tremurândă, la reluarea ședinței. 

ACTUALIZARE 23.43. Trupe ale FBI SWAT au intrat în clădirea Capitoliului pentru a restaura ordinea.

ACTUALIZARE 23.35. Un dispozitiv exploziv a fost descoperit la sediul Comitetului Național Republican din Washington DC de echipe de geniști din capitala federală americană. Dispozitivul a fost dezamorsat, ulterior. Sediul Comitetului Național Democrat din apropiere a fost imediat evacuat, de asemenea, după ce un pachet suspicios a fost descoperit în clădire, conform The New York Times.

Cele două sedii sunt chiar la câteva străzi de clădirea Capitoliului, luată cu asalt de o gloată pro-Trump în cursul procedurii de validare a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020.

Autoritățile locale din Washington DC au anunțat că orașul intră în stare de asediu. Clădirea Capitoliului a fost deja pusă în lockdown.

Susținătorii lui Donald Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea Capitoliului. Camerele aflate în dezbaterea obiecției asupra electorilor din Arizona au luat o pauză pe timpul haosului, înainte de a reveni în plen. Unii dintre protestatari aveau cu ei inclusiv steaguri ale Confederației, statul sclavagist format în timpul Războiului Civil American (1861-1865).

Susținătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea în timp ce unii dintre legislatori, pe cale să fie evacuați, s-au baricadat în săli de ședință. În mai multe clipuri video se poate vedea cum oficialii americani încearcă să blocheze ieșirile. Sala de Senat ar fi deja ocupată de protestatari, iar unul dintre ei a fost fotografiat stând pe scaunul președintelui Senatului.

CNN anunță că o femeie este în stare gravă, după ce a fost împușcată în zona Capitoliului.

https://twitter.com/dcexaminer/status/1346917981746446336?s=20

Donald Trump le cere partizanilor săi să protesteze pașnic.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1346912780700577792?s=20

Donald Trump a publicat un nou mesaj pe Twitter în care îl critică pe Mike Pence și spune că „nu a avut curajul să facă ce trebuie”.

„Mike Pence nu a avut curajul să facă ce ar fi trebuit pentru a ne proteja țara și Constituția, să le dea ocazia statelor să valideze un set corect de fapte, nu pe cele frauduloase și incorecte. SUA cere adevărul!”, a scris Trump pe Twitter.

Poliția Capitolului solicită mai multe forțe de ordine pentru asistență, inclusiv autorități federale, potrivit CNN.

Oficialii aleși republicani care contestă victoria prezidențială a lui Joe Biden sunt asociați cu o „tentativă de lovitură de stat”, a declarat în ședința Congresului liderul senatorilor democrați Chuck Schumer, potrivit AFP. „Din păcate și periculos, anumite elemente ale partidului republican cred că supraviețuirea lor politică depinde de participarea lor la o tentativă de lovitură de stat”, s-a plâns el.

Surse: Digi24.ro, Hotnews.ro

2 COMENTARII

  1. Curat – murdar !…. ca sa nu spun tiganie in toata splendoarea ei. In ce hal a putut transforma tramp democratia americana, este extrem regretabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here