Fratele lui Ion Dolănescu, reținut pentru fraudă fiscală, alături de mai mulți lăutari. Cum au ajuns în vizorul Poliției

Constantin Dolănescu

Lăutarii au fost afectaţi serios de pandemie, care a închis orice fel de eveniment, dar şi sălile de spectacole. Cum statul a anunţat că îi va sprijini pe artiştii afectaţi de anularea evenimentelor, au apărut şi speculanţii, relatează Adevărul.

Un număr de 23 de lăutari din Dâmboviţa au fost reţinuţi, miercuri, 19 mai, pentru înşelăciune, fals, uz de fals şi fals în declaraţii.
Ei sunt acuzaţi că luat bani pe nedrept de la stat, aducând dovezi false potrivit cărora activitatea lor a fost afectată de pandemia de COVID-19.
În realitate, însă, încasau şi sumele de la stat, dar cântau şi la evenimente private, care nu ar fi trebuit să aibă loc. Ei urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgovişte pentru dispunerea unor măsuri preventive.
Printre cei reţinuţi se află şi fratele lui Ion Dolănescu, Constantin Dolănescu (69 ani). În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că, în perioada octombrie 2020- aprilie 2021, cu ajutorul administratorilor a două societăţi comerciale, ar fi fost întocmite în fals contracte de prestări servicii din care să rezulte că activitatea artistică a lăutarilor ar fi fost afectată de pandemia de COVID – 19.
La audieri, potrivit avocaţilor, mulţi dintre lăutari şi-au recunoscut vina.

„Şi-au recunoscut vina, da. Sunt muzicanţi cu toţii. S-au plâns că nu au avut evenimente în pandemie. Acesta a fost şi motivul pentru care au solicitat aceste subvenţii. Şi cu toate astea, ancheta poate va dovedi altceva. Nu pot să spun prea multe pentru că, pe de o parte nu este publică ancheta la acest moment, şi mai avem de parcurs faza de instanţă. Au voie să îşi modifice declaraţia”, a declarat avocatul Stoichiţă Ion.
În baza declaraţiilor întocmite în fals, lăutarii ar fi obţinut indemnizaţii din partea Agenţiei de Plăti şi Inspecţie Socială, fiind creat un prejudiciu de 1.550.000 de lei.
„Clientul meu se declară vinovat. Deocamdată nu ştiu ce susţine. Voi verifica documentele şi voi constata. Nu a avut evenimente în timpul pandemiei. Tocmai pentru că nu a avut şi trebuia să aibă. Neavând, avea dreptul să solicite subvenţiile de la stat. Mai multe vom vedea”, a spus avocatul Ilie Dumitru.
Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here