Freedom Pass sau cum libertatea de mișcare a europenilor este pusă sub semnul întrebării de politicile anti-Covid

Pe măsură ce țările impun politici exclusiviste de călătorie și de trecere a frontierei, unele dintre drepturile fundamentale ale omului încep să fie puse în pericol. Marea Britanie și Italia pun în discuție de câteva zile condiționarea libertății de circulație a cetățenilor țărilor lor de un permis obținut în urma vaccinării împotriva Covid-19. La rândul său, guvernul britanic a propus săptămâna trecută un „pașaport de libertate” (Freedom Pass). Acesta ar putea fi acordat persoanelor care sunt supuse testelor de coronavirus regulate, sau celor care au fost vaccinați. Pentru deținătorii acestor „pașapoarte”, restricțiile aplicate restului populației ar fi, în mare parte, anulate.

Planul strategic pentru vaccinarea anti-Covid, care va fi prezentat miercuri în Parlament de către ministrul Sănătății Roberto Speranza, include și o secțiune referitoare la permisul care le oferă italienilor posibilitatea de a călători dintr-o regiune în alta și peste hotare, permis care se va elibera după vaccinare, potrivit Il Giornale.

*Cine va fi vaccinat în prima etapă în Italia

Guvernul italian speră să se poată vaccina cât mai mulți oameni, într-un timp foarte scurt, începând cu luna ianuarie. Operațiunea ar putea fi începută cu vaccinul Pfizer – 3,4 milioane de doze pentru 1,7 milioane de persoane – care va ajunge în 300 de spitale și azile de bătrâni.

Planul strategic prevede că primii vaccinați vor fi toți lucrătorii din sistemul de sănătate, apoi angajații din azilurile de bătrâni. Campania va continua cu vaccinarea persoanelor de peste 80 de ani, apoi a celor peste 75 și se va continua apoi cu grupele de vârstă din ce în ce mai mici.

În același timp, vor fi vaccinați și tineri, care, însă, suferă de afecțiuni care îi fac vulnerabili în fața virusului.

*Bază de date cu toți cei vaccinați

Toți subiecții vaccinați ar trebui incluși într-un registru special, o bază de date care va fi utilă în primul rând pentru monitorizarea potențialelor reacții adverse. În al doilea rând, același registru va fi utilizat și pentru eliberarea permiselor care ar putea fi necesare pentru călătoriile în țară și străinătate. În acest sens, la câteva săptămâni după vaccinare, se vor efectua teste serologice pentru a verifica dacă vaccinul administrat a avut efectul dorit, și anume producerea de anticorpi împotriva Covid. În caz contrar, vaccinarea va trebui repetată, cel mai probabil cu un alt produs.

*Freedom Pass naște critici dure

Și guvernul britanic a propus, pentru persoanele care sunt supuse testelor de coronavirus regulate, sau celor care au fost vaccinați, un „pașaport de libertate” (Freedom Pass).

Pentru deținătorii acestor „pașapoarte”, restricțiile aplicate restului populației ar fi, în mare parte, anulate. Propunerea a provocat reacții si critici dure pe rețelele de socializare.

Pentru mulți comentatori din Germania, de exemplu, ideea este revoltătoare, de tip fascist, guvernul neavând autoritatea de a „înmâna, printr-o hârtie, libertate” cetățenilor unei țări.

„Planul de iarnă Covid” stabilește un sistem pe trei niveluri de restricții anti-Covid-19 pentru Marea Britanie, care va fi în vigoare până în martie 2021. Noul plan al guvernului de la Londra va intra în vigoare după ce lockdown-ul național, de patru săptămâni, se va încheia la 2 decembrie. Toate cele trei niveluri vor aplica o „regulă de șase” pentru adunări, adică doar un grup de șase persoane se pot aduna concomitent, după cum relatează The Guardian.

La nivelul 1, regula celor șase va fi în vigoare atât în interior, cât și în exterior, permițând oamenilor din gospodării diferite să se întâlnească în interior. În nivelurile 2 și 3, astfel de întâlniri pot avea loc numai în aer liber, iar persoanele din gospodării separate nu vor avea voie să se întâlnească în interior.

*Permisul de liberă mișcare pentru orice pas în afara locuinței

Într-un efort de a se reveni la viața normală în Marea Britanie în 2021, guvernul britanic intenționează să acorde o scutire de restricții celor care au un rezultat negativ la testele pentru Covid-19 de două ori pe săptămână.

Planul care, conform relatărilor din mass-media, este încă la început, are ca rezultat un așa-numit „permis de libertate”, care certifică faptul că deținătorii acestuia nu sunt infectați cu coronavirus. La rândul său, acest pemis le-ar oferi acces la restaurante, baruri și alte zone ale „vieții normale”. Prin urmare, persoanelor neinfectate cu coronavirus li se permite să-și reia activitățile, cu condiția respectării măsurilor de precauție.

Prin emiterea acestui permis, guvernul ar trebui să furnizeze un document autentificat, care trebuie prezentat poliției locale sau autorităților. Deținătorii de Freedom Pass pot ei înșiși decide dacă vor purta sau nu mască de protecție în spațiul public.

Planul de acțiune al guvernului britanic se confruntă cu mari provocări: nu numai că ar trebui să se ofere sute de milioane de teste, pentru a putea garanta celor aproximativ 66 de milioane de locuitori ai Regatului Unit aceleași drepturi si privilegii, ci este vorba și de o sarcină administrativă enormă, de a verifica, săptămânal, starea de sănătate a fiecărui cetățean.

Potrivit propunerii avansate lunea trecută, testarea în masă va fi efectuată folosind „teste cu flux lateral” (lateral flow tests), care dau rezultate în 20 de minute – dar sunt semnificativ mai puțin precise, în comparație cu testele PCR de laborator, notează Forbes.com.

*Libertatea persoanei este un drept fundamental

Propunerea a starnit critici dure pe rețelele de socializare. Pentru mulți utilizatori, guvernul nu are autoritatea de a „înmâna libertatea” cetățenilor săi. În ciuda situației actuale de criză, acesta este un drept înnăscut și fundamental, al oricărei persoane.

„Libertatea este firească, iar nu o recompensă pentru supunere”, notează un comentator german.

Pe Twitter, s-au facut comparații cu fascismul sau cu cel de-al doilea război mondial. Un comentator scrie: „Deci devin complet fasciști. Vă puteți recupera viața, numai dacă puteți dovedi că sunteți curat și aveți hârtiile emise de guvern. Toți oamenii cumsecade ar trebui să se opună acestui lucru”.

Liberty Pass… Oamenii s-au luptat și au murit pentru libertate, iar acum suntem pe cale să renunțăm la orice, în numele siguranței noastre. Încet, se întunecă”, a adăugat un altul.

Surse: Digi24.ro, Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here