A slogan reads "Glory to Ukraine!" on Ukraine's new national team shirt unveiled on June 6, ahead of Euro 2020, is seen in a picture published June 6, 2021 on the Facebook page of the head of the Ukrainian football association. Courtesy Facebook@ Andrii Pavelko via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT.

Echipamentul echipei naționale de fotbal a Ucrainei a provocat furie la Moscova, relatează BBC. Ucraina și-a prezentat tricoul oficial pentru Euro, acesta fiind inscripționat cu o hartă a țării care include Crimeea și cu sloganul „Glorie Ucrainei!”, notează Hotnews.ro.

Un parlamentar rus a declarat că tricoul reprezintă „o provocare politică” însă UE a afirmat într-un comunicat remis pentru BBC că „tricoul pentru Euro 2020 al echipei naționale a Ucrainei (și al tuturor celorlalte echipe) au fost aprobate de UEFA în conformitate cu regulile sale”.

Echipamentul a fost dezvăluit duminică de către Andriy Pavelko, președintele federației de fotbal al Ucrainei, într-o postare pe Facebook.

Un slogan de pe spate scrie „Glorie Ucrainei!”, o scandare patriotică folosită de protestatarii care l-au forțat pe președintele pro-rus Viktor Ianukovici să fugă la Moscova în 2014.

„Credem că silueta Ucrainei le va da tărie jucătorilor deoarece ei luptă pentru întreaga Ucraină”, a afirmat Pavelko.

Însă Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, a criticat echipamentul, afirmând că „a atașat Crimeea, un teritoriu rusesc, Ucrainei”.

Aceasta a declarat de asemenea că sloganul de pe spatele tricoului este cu caracter naționalist și este folosit de neonaziști.

Parlamentarul rus Dmitri Svișcev a catalogat tricoul ca fiind „complet nepotrivit” și a îndemnat UEFA să ia măsuri.

Euro 2020 va începe vineri, 11 iunie, după ce a fost amânat cu un an din cauza pandemiei, meciurile urmând să se dispute în 11 orașe-gazdă, inclusiv în orașul rusesc Sankt Petersburg care va găzdui un sfert de finală.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here