GALERIE FOTO | Prima noapte de restricții: Razie a poliţiştilor şi jandarmilor în întreaga ţară

Inquam Photos / George Calin

Poliţiştii şi jandarmii au verificat, luni seară, în întreaga ţară, respectarea măsurilor impuse în starea de alertă, în special interdicţia de a circula în intervalul 23:00—05:00.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri de prevenire a răspândirii noului coronavirus, echipaje de Poliţie şi Jandarmerie au verificat în întreaga ţară modul de respectare a interdicţiei de circulaţie a persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 23:00—05:00, transmite News.ro.

Interdicţia a fost impusă prin Hotărârea Guvernului nr. 935 din 2020.

În Capitală, acţiunea a vizat zona Pieţei Obor.

Primele amenzi în București au fost date imediat după ora 23:00. Unii dintre cei sancționați așteptau să fie anunțați personal ce reguli trebuie să respecte, transmite Digi24.

Șofer: Nu m-a informat nimeni personal. La tv s-a spus așa: după ora 23, din ziua de azi, din lunea de azi, în cât suntem azi 9.11 am plecat de la ora 2.00 de acasă.  

Șofer: Dați amendă, asta e legea, respectăm legea.  

Polițist: De ce nu aveți declarație pe propria răspundere?

Șofer: Am întârziat mai mult decât credeam. Speram să ajungem mai devreme acasă, venim de la șantier.”

Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin
Inquam Photos / George Calin

Pe durata stării de alertă, în intervalul 23.00 – 05.00, este permisă circulaţia persoanelor pentru următoarele motive:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
  • deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; 
  • deplasări în afara localităţii a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; 
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional trebuie prezentată, la cererea forţelor de ordine, legitimaţia de serviciu sau adeverinţa eliberată de angajator ori o declaraţie pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal se prezintă, la cererea forţelor de ordine, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declaraţia pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here