Germania, considerată model în lupta cu COVID-19, rămâne fără paturi la ATI

Germania, considerată un exemplu pentru alte țări europene în timpul primului val de coronavirus și lăudată pentru sistemul de sănătate apreciat drept printre cele mai bune din lume, se confruntă acum cu cele mai multe și mai grave cazuri de la începutul pandemiei, scrie Digi24.

Numărul de infecții cu coronavirus a atins un record istoric, cu aproape 24.000 de cazuri noi în 24 de ore, la fel și numărul pacienților din unitățile de terapie intensivă din țară. Datele oficiale arată că numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile germane de terapie intensivă a crescut de la 267, pe 21 septembrie, la 3.615 începând cu 20 noiembrie – o creștere de 13 ori în doar două luni.

Cea mai mare economie din Europa a trecut destul de bine prin pandemie deocamdată, în comparație cu țările vecine. Acest lucru se datorează parțial capacității sale ridicate de terapie intensivă, cu 33,9 paturi la 100.000 de locuitori. Italia, de exemplu, are doar 8,6. Dar, odată cu creșterea cazurilor COVID din Europa, chiar și sistemul de sănătate din Germania este sub presiune, iar spitalele din unele zone se apropie din ce în ce mai mult de limitele lor.

Cancelarul Angela Merkel a avertizat, totuși, că sistemul se poate prăbuși în câteva săptămâni dacă traiectoria actuală continuă.

Michael Oppert, șeful secției ATI de la spitalul Ernst von Bergmann din Potsdam, este la fel de îngrijorat de creșterea dramatică din ultimele săptămâni și se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească. Bettina Schade, asistentă șefă în secția COVID a spitalului, a descris modul în care s-a schimbat secția în ultimele câteva săptămâni.

Numărul de pacienți a crescut. Primim mult mai mulți pacienți cu diferite grade de boală. Atât pentru secția normală COVID, cât și la ATI. În prezent ne confruntăm cu nevoia de a pune foarte repede mulți pacienți din secția normală COVID în terapie intensivă, deoarece starea pacienților se deteriorează foarte repede”, spune ea.

Este o veste proastă pentru toată Europa. Până acum, Germania a primit pacienți COVID din țările vecine ale căror sisteme de îngrijire a sănătății sunt copleșite.

Anne Funk, șefa diviziei de cooperare transfrontalieră din cel mai mic stat german, Saarland, care se învecinează cu Franța, a declarat că, în timpul primului val al pandemiei, spitalele de acolo au primit 32 de pacienți francezi. La sfârșitul lunii octombrie, Saarland a oferit Franței opt paturi; trei pacienți au fost transferați până în prezent.

!Am dori să ajutăm oriunde putem. Nu vrem să facem diferența între naționalități. În prezent, avem încă capacități. Ne coordonăm cu autoritățile medicale și locale din Franța, în funcție de nevoile individuale. Suntem aici pentru a ajuta”, a spus ea.

Deocamdată, statul mai poate primi pacienți din străinătate, dar pe măsură ce secțiile ATI din Germania se aglomerează rapid, nu este clar pentru cât timp va putea face acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here