Grădinițele, creșele și after-school-urile, atât private, cât și de stat, se redeschid de luni

De luni, se redeschid grădinițele, creșele și centrele after-school, inclusiv cele de stat, potrivit noilor măsuri de relaxare, a anunțat vineri dimineață șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă, care a precizat însă că trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Din 15 iunie, ca urmare a faptului că se încheie perioada cursurilor școlare, părinții vor avea posibilitatea să ducă copiii la creșe, grădinițe și after school, indiferent că acestea sunt de stat sau private. Sigur că în cazul creșelor, grădinițelor de stat, acestea sunt la nivelul deciziei autorităților locale. Recomandarea noastră e ca aceste activități să fie reluate cu respectarea regulilor”, a spus Ionel Dancă.

El a anunțat de asemenea că indemnizația de creștere a copilului se prelungește pentru angajații care activează în domenii unde continuă restricțiile pe perioada stării de alertă.

Astfel, indemnizația pentru creșterea copilului, pentru cei cărora le expiră perioada primirii acestei indemnizații pe perioada stării de alertă, se prelungește până la 31 decembrie 2020. La fel se va întâmpla și în cazul stimulentului de inserție pentru cei care se întorc la muncă sau doresc să se angajeze după încheierea acestei perioade”, a spus Dancă.

Subiectul redeschiderii creșelor și grădinițelor a provocat o dezbatere aprinsă, săptămâna trecută, după ce președintele Klaus Iohannis a afirmat că, din 15 iunie, urmau să-și reia activitatea doar cele private.

ALDE a amenințat chiar cu sesizarea Consilliului Național pentru Combaterea Discriminării, dacă nu se redeschid și creșele și grădinițele de stat, motivând că este vorba despre o „discriminare gravă a copiiilor și a dreptului lor la îngrijire și educație, în funcție de veniturile părinților”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here