Guvernele, avertizate să se pregătească pentru manifestări meteo extreme din cauza fenomenului La Niña

Oficialii Organizației Meteorologice Mondiale avertizează guvernele să se pregătească pentru evenimente meteorologice extreme, mai ales în sectoare vulnerabile precum agricultură, sănătate, resurse de apă și gestionarea dezastrelor, din cauza fenomenului La Niña.

Sunt așteptate precipitații abundente și furtuni care vor afecta unele regiuni.

Meteorologii spun că La Niña a început deja și că sunt șanse să aibă manifestări intense, până în ianuarie 2021.

Ultima dată când un eveniment intens a avut loc a fost în 2010-2011, urmat de unul moderat în 2011-2012, potrivit OMM.

OMM își ridică nivelul de sprijin și consiliere pentru agențiile internaționale umanitare în încercarea de a reduce impactul asupra celor mai vulnerabili, într-o vreme când capacitățile prin care trebuie să facă față sunt afectate de pandemia de COVID-19”, se arată într-un comunicat al OMM, citat de Digi24.

Potrivit OMM, fenomenul La Niña presupune răcirea la scară largă a temperaturilor de la suprafață în centrul și estul Oceanului Pacific ecuatorial, cuplat cu schimbările din circulația atmosferică de la tropice, și anume vânturi, presiune și ploi. De obicei are impactul opus asupra vremii și climei față de El Niño, care este faza de încălzire a așa-numitei Oscilații Sudice a El Niño (ENSO).

El Niño și La Niña sunt motoare importante ale sistemului climatic planetar care apar în mod natural. Dar toate evenimentele climatice care apar în mod natural se desfășoară acum pe fundalul unei schimbări climatice produse de oameni, care exacerbează vremea extremă și afectează ciclul apei”, a spus secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

În mod obișnuit, La Niña are un efect de răcire a temperaturilor globale, însă este mai mult decât dezechilibrată de căldura prinsă în atmosfera noastră de către gazele cu efect de seră. Astfel, 2020 rămâne pe cursul de a fi unul dintre cei mai călduroși ani înregistrați, iar perioada 2016-2020 este așteptată să fie cea mai caldă perioadă de cinci ani care s-a înregistrat vreodată. Anii cu La Niña sunt acum mai calzi decât anii cu evenimente El Niño puternice din trecut”, a spus profesorul Taalas.

Cele mai recente prognoze sezonirere indică faptul că regiunea Cornului Africii (sub nivelul normal de ploi), Asia Centrală (sub nivelul normal de ploi) și Asia de Sud-Est, o parte dintre insulele din Pacific și regiunea nordică a Americii de Sud (deasupra nivelului normal de ploi) vor trăi printre cele mai semnificative anomalii de precipitații asociate cu evenimentul La Niña din 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here