Lobby contra Legii 5G. Aleșii români, „asaltați” de Huawei și alte companii chineze

Foto: INQUAM/George Călin

​Parlamentarii români s-au trezit la finalul lunii aprilie cu un val de petiții de la companii și asociații chineze, toate fiind îndreptate împotriva Legii privind securitatea rețelelor 5G, potrivit unor documente obținute de HotNews.ro. Prima companie care a scris parlamentarilor este Huawei, care se simte direct amenințată de actuala formă a proiectului. După Huawei, au intrat în jocul petițiilor companii chineze din alte domenii și asociații. Toate susțin, chiar și cele din alimentație și construcții, că vor fi afectate de Legea 5G și cer amânarea adoptării actului, pe motiv că trebuie introduse criterii tehnice privind riscurile cibernetice.

Introducerea de criterii tehnice ar obliga România să notifice Comisia Europeană și aplicarea Directivei UE 2015/1535. Acum, în condițiile în care legea nu prevede criterii tehnice, România nu are obligația de a notifica autoritățile de la Bruxelles.

Interesant este că pe fondul acestui lobby puternic, Claudiu Năsui, ministrul economiei, a cerut Parlamentului, pe 27 aprilie, amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G, motivând că Executivul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ, și că trebuie notificată Comisia Europeană. Premierul Florin Cîțu s-a declarat, joi, surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui. Ulterior, Năsui a revenit spunând că a discutat cu premierul și susține „fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament”.

Articolul integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here