Iarna s-a instalat peste noapte în România. Autostrada Soarelui ar putea fi închisă complet. LISTA drumurilor naționale blocate

Conditii meteo severe de viscol si ninsoare au impus inchiderea autostrazii A2, vineri, 6 ianuarie 2017. Inquam Photos / Raul Giuglea

ACTUALIZARE. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), în ultimele 12 ore, peste 17.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi au intervenit pentru a sprijini comunităţile afectate de fenomenele meteorologice severe.

Astfel, efectivele MAI au intervenit, în cursul nopţii, în 34 de judeţe şi în municipiul Bucureşti pentru deblocarea a 70 de autovehicule blocate/derapate, fiind salvate 654 de persoane, pentru degajarea a 361 de copaci, 6 panouri publicitare, 11 stâlpi de electricitate şi a 111 elemente de construcţie de la imobile, care au afectat 105 autoturisme.

Şapte persoane au fost rănite de copaci căzuţi sau de elemente de construcţie.

În prezent, se intervine în 16 judeţe şi în Bucureşti pentru degajarea zăpezii de pe carosabil şi deblocarea persoanelor care au fost afectate, pentru împrăştierea de materiale antiderapante şi pentru repunerea sub tensiune a liniilor electrice.

Cele mai multe efecte au fost înregistrate în judeţele Brăila, Ialomiţa, Călăraşi şi Prahova.

ACTUALIZARE. Drumuri naţionale cu trafic blocat:

 • în judeţul Harghita, DN12C Gheorghieni – Lacu Roşu, între kilometrii km 5 – 32 şi pe DN 13B, între localităţile Bucin şi Praid, din cauza căderilor de copaci pe partea carosabilă, traficul rutier a fost închis, până la remedierea situaţiei;
 • județul Constanţa, se închide DN 2A Hârşova – Ovidiu şi DN22 Ovidiu –Tulcea, închis viscol;
 • în judeţul Covasna, din cauza unor arbori căzuţi pe carosabil, traficul este blocat pe DN 10 Buzău – Covasna;
 • traficul a fost oprit şi pe DN13E Zagoni –Barcani, din cauza viscolului;
 • în judeţul Prahova, din cauza unor arbori căzuţi pe carosabil, traficul este blocat pe DN1A Ploieşti – Cheia;
 • închis DN 71 Sinaia –Moroieni, viscol;
 • județul Galaţi, DN24 D Galaţi-Bârlad, trafic închis din cauza viscolului;
 • în judeţul Călăraşi, din cauza viscolului traficul a fost oprit pe DN 3 Călăraşi – Lehliu –Fundulea, DN3A Feteşti – Lehliu, DN 31 Olteniţa – Călăraşi, pe DN 21 Călăraşi – Slobozia şi DN 3B Călăraşi- Borcea.

Restricţii rutiere instituite:

 • în judeţul Botoşani, traficul rutier este restricţionat peste 7,5 tone pe DE 58 Botoşani –Suceava şi DE 58 Botoşani – Iaşi;
 • în judeţul Constanţa, traficul rutier este restricţionat peste 7,5 tone pe DN22C Cernavodă –Murfatlar, DN 3 Ostrov-Murfatlar, DN22 Ovidiu – Tulcea, DN22A Hîrşova- Tulcea, DN2A Hîrşova – Ovidiu şi DN38 Agigea –Negru Vodă;
 • în judeţul Iaşi, traficul rutier este restricţionat peste 7,5 tone pe DN28 Roman – Târgu Frumos, DN 28A Târgu Frumos – Paşcani şi DN 28B Târgu Frumos – Hârlău;
 • în judeţul Vaslui traficul rutier este restricţionat peste 7,5 tone pe la intrarea în ţară(Vama Albiţa) precum şi pe toată raza judeţului;
 • în judeţul Galaţi traficul rutier este restricţionat peste 3,5 tone pe DN25 Galaţi –Tecuci;
 • în judeţul Prahova, traficul rutier este restricţionat pentru toate categoriile de autpvehicule, pe DN1A Ploieşti – Cheia.

Traficul feroviar: pe Magistrala 300 Predeal – Braşov, la ieşirea din staţia CF Timişu de Sus (în judeţul Braşov), un pantograf s-a defectat. Din acest motiv, traficul feroviar este întrerupt.

ACTUALIZARE. În județul Constanța, 20 de localităţi sunt fără electricitate, iar după ora 5.00 au fost închise DN 2A şi tronsonul Constanța-Cernavodă de ăe Autostrada Soarelui, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea”.

A fost închis și tronsonul București-Fetești. Așadar, a mai rămas disponibil circulației doar segmentul Fetești-Cernavodă, dar autoritățile iau în calcul și blocarea acestuia.

ACTUALIZARE. Trei trenuri de călători au fost blocate pe raza judeţului Brăila din cauza ruperii de către vânt a firelor de tensiune şi a pantografului, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Ştefan Stoian, potrivit Agerpres.

În București, stratul de zăpadă acumulat în câteva ore de ninsoare este la orele dimineții unul considerabil, iar vântul puternic a doborât zeci de copaci, potrivit primelor date disponibile. Televiziunile transmit că, în Capitală, se circulă dificil la orele dimineții.

La ora 7.00, tramvaiele de pe liniile 1, 8, 11, 25 și 47 erau blocate pe Șoseaua Progresul, potriivt Digi24.

În județele din sud-estul țării zăpada a adus deja primele probleme în circulația rutieră.

Pe Autostrada Soarelui, traficul a fost închis, iar autoritățile precizează că asemenea restricții ar putea fi impuse în toate zonele vizate de cod roșu. „Având în vedere fenomenele meteorologice deosebite din zonele aflate sub Cod roşu de vreme rea, s-a luat decizia închiderii circulaţiei rutiere pe A2, între Bucureşti şi Constanţa, începând cu ora 23:15. Atenţionăm că în zonele aflate sub Cod roşu se poate lua oricând decizia închiderii totale a circulaţiei rutiere pentru toate categoriile de autovehicule”, avertizează CNAIR, într-un comunicat.

De altfel, potrivit Ministerului Transporturilor, azi-noapte, circulația era îngreunată pe 37 de drumuri. Pentru a evita blocaje mai mari generate de starea vremii, CFR a decis să nu mai programeze trenuri de marfă în zona Dobrogea, pe perioada codului roşu.

La miezul nopții, la Ministerul Transporturilor, la solicitarea ministrului Lucian Bode, a avut loc, Comandamentului Central de Iarnă, la care a participat și premierul demis, Ludovic Orban.

În Bacău, apa potabilă va fi furnizată la program întrucât stația de pompare a fost afectată din cauza vântului puternic, a anunțat primarul Cosmin Necula, pe pagina sa de Facebook.

În județul Brăila, toate drumurile naţionale şi judeţene au fost închise, începând cu ora 22.00, după intrarea judeţului sub cod roşu de viscol. În aceeași situație este și drumul Sinaia-Cota 1400, dar și unele căi rutiere din județul Harghita. În Tulcea, au fost închise drumuri naționale și județene, iar școlile au fost suspendate pe tot cuprinsul județului, mai puțin municipiul-reședință.

Potrivit Digi24.ro, traficul greu dinspre România spre Bulgaria, prin punctul de trecere Giurgiu – Ruse, a fost interzis din cauza condițiilor meteo nefavorabile din Bulgaria.

Porturile de la Marea Neagră au fost închise încă de aseară, pe fondul vântului puternic din zonă și a valurilor mari. Drumul de la Constanța la Tulcea a fost închis.

Peste noapte, vântul a atins viteze și de 80 de kilometri pe oră în București, iar episoade de vânt puternic s-au înregistrat și în alte colțuri ale României, inclusiv în vestul țării.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, cinci persoane au fost rănite de copaci sau elementele de construcție desprinse în localitățile București, Oituz/CV, Drajna/Cl și Borsec/HR.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here