Iluzia anti-vax a Partidului Republican. Corelația dintre ratele vaccinării anti-Covid și procentele lui Trump la prezidențiale

Sursa: Pixabay

Programul de vaccinare anti-Covid al Americii bate pasul pe loc, iar vina, constată The Economist, le aparține conservatorilor populiști.

<< La începutul lunii mai, într-o perioadă în care Food and Drug Administration era așteptată să aprobe, de la o zi la alta, primul vaccin ant-covid pentru adolescenți, Michelle Fiscus s-a trezit asaltată de întrebări venite dinsprea personalul care administra vaccinuri, din Tennessee, cu privire la ce ar însemna acest lucru în practică. De exemplu, puteau fi vaccinați copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, fără consimțământul? Dr. Fiscus, oficialul din acel stat responsabil cu imunizările, le-a indicat jurisprudența valabilă în acest caz. Referindu-se la o hotărâre de acum 34 de ani a Curții Supreme din Tennessee, aceasta a menționat că orice tânăr rațional de 14 ani ar putea solicita un vaccin din proprie inițiativ. Ceea ce s-a întâmplat mai departe, potrivit dr. Fiscus, „poate fi descris doar ca bizar”.

Memoriul său a fost distribuit pe rețelele de socializare, exploatat de conservatorii furioși, iar Departamentul Sănătății din Tennessee a fost acuzat de manipulare în scopul distrugerii familiilor și a subminării părinților în ochii copiilor. Profitând de ocazie, legiuitorul republican din Tennessee a convocat oficialii de sănătate publică ai statului pentru a explica de ce îi „vizau” pe tineri și inocenții în acest mod „reprobabil”. Un parlamentar a cerut dizolvarea departamentului de sănătate.

Departamentul a promis că se va strădui mai puțin să vaccineze locuitorii din Tennessee împotriva covid-19 și a altor boli. Potrivit rapoartelor și e-mailurilor interne prezentate Lexington de către dr. Fiscus, acest lucru a implicat încetarea tuturor vaccinărilor pentru adolescenți. Adolescenților din Tennessee, care a primit prima doză de vaccin anti-covid, nu li se mai reamintește să se prezinte pentru a doua; departamentul a încetat să trimită școlilor informații despre imunizări – împotriva rujeolei și meningitei, precum și a covid-19. Săptămâna aceasta, dr. Fiscus a fost rugată să demisioneze. Când veteranul pediatru a refuzat, a fost concediată.

America are o lungă istorie a teoriilor conspirației anti-vax. Dar negativismul privind vaccinul, care a cuprins Partidul Republican din Tennessee și de pretutindeni, este fără precedent. Mișcările anti-vax din trecut erau disparate, marginale și, cel puțin la nivel individual, receptive la disuasiunea pacientului. Printre adepți s-au numărat mame bogate din suburbii, din California, prostite de dezinformarea cu privire la riscurile imunizării copiilor, și afro-americani săraci, cu o suspiciune justificată, parțial, față de profesia medicală. Rezultatele au fost, în general, mici focare de rujeolă și o contribuție marginală la sănătatea slabă a americanilor de culoare.

În schimb, sentimentul anti-vax în privința Covid care și-a făcut loc pe zona de dreapta este alimentat de cele mai profunde diviziuni ale țării și de antreprenorii conservatori, din mass-media și politică, care îl agravează. Acesta explică de ce rata de vaccinare a Americii a încetinit în ultimele săptămâni, în ciuda faptului că vaccinuri există, a creșterii infecțiilor și a deceselor și a faptului că o treime dintre adulți nu au primit o primă doză. Sondajele sugerează că această mare minoritate este covârșitor republicană. Reprezintă jumătate dintre alegătorii partidului, dominat în mod previzibil de grupurile sale cele mai pesimiste și predispuse la conspirație, evanghelicii albi și populația rurală: baza Trumpiană.

Problema pare și mai gravă – din punct de vedere politic, economic și din punct de vedere al sănătății – acolo unde sunt concentrați astfel de alegători. Peste tot unde Donald Trump a ieșit victorios, în noiembrie anul trecut, ratele de vaccinare sunt cele mai mici. În Tennessee, unde a câștigat 61% din voturi, au primit prima doză 43% dintre adulți. În Ohio, un stat mai divizat, dar cu un guvernator pragmatic, Mike DeWine, procentul este un pic mai plin de speranță – 48%. Dar în cele mai conservatoare zone din Ohio, rata scade. În Holmes, unde fostul președinte a câștigat 83% din voturi, 15% dintre oameni au primit o primă doză. Șansele de a ceda la virus în astfel de locuri sunt în mod corespunzător mari; 99% dintre persoanele recent decedate în America nu fuseseră vaccinate de Covid-19.

Este tentant să vedem această calamitate ca pe o dezvoltare previzibilă în politizarea identității americane, indiferent dacă este vorba despre rasă, sexualitate sau atitudini față de îngrijirea sănătății. Cu toate acestea, nu era inevitabil. Singurul lucru pe care dl Trump l-a înțeles, în mod impresionant, în gestionarea pandemiei a fost investiția sa timpurie în vaccinurile pe care alegătorii săi le consideră acum inutile sau că fac parte dintr-un complot al democraților pentru a le spiona măruntaiele. Otrăvirea minților și punerea în pericol a corpurilor atâtor alegători republicani a presupus derularea unei campanii concertate.

Domnul Trump este principalul responsabil de acest lucru. Analiza efectuată de politologul Shana Gadarian sugerează că scepticismul cu privire la vaccinurile pentru covid-19 este în mare măsură o consecință a eforturilor sale de a minimaliza virusul și măsurile de atenuare a răspândirii lui, cum ar fi purtarea măștii. Ca de atâtea ori în cazul domnului Trump, a fost o abordare care a amestecat ideologia conservatoare cu demagogia și ciudățenia personală. Conservatorii cinstesc libertatea de alegere asupra binelui comun; demagogii critic sfatul experților în materie pentru a-și propaga propria realitate; iar domnul Trump, un demogog conservator, dar și un teoretician al conspirației de-a lungul vieții, probabil a crezut o parte din propria sa dezinformare.

Doar o mică înțepătură

(Trump) a fost odată un remarcabil anti-vaxxer – ceea ce ar putea explica de ce nu și-a făcut publică propria vaccinare de Covid decât la câteva săptămâni după ce a avut loc. Procedând astfel la minimizarea rolulului său în vaccinări, a făcut să fie mai simplu pentru cei ce gândesc ca el, cum ar fi Tucker Carlson, să denigreze și să dea vina pentru seruri – care fuseseră unul dintre cele mai mari succese ale guvernului republican din ultimii ani – pe Joe Biden. Cea mai mare vedetă a Fox News numește efortul administrației Biden de a accelera campaniile locale de vaccinare „cel mai mare scandal din viața mea”.

Această politizare extremă i-a încurajat pe republicani ezitanți în privința vaccinurilor. Să fii conservator înseamnă acum să fii contra vaccinării de covid-19. Iar interviurile cu oficiali înalți din Ohio și Tennessee (inclusiv domnul DeWine, care a încheiat recent un tur al centrelor de vaccinare, la nivelul statului) au sugerat că există puțină încredere că acest lucru poate fi inversat.

Unii experți în sănătate publică s-au întrebat dacă varianta Delta accelerată ar putea înclina echilibrul. Dar pare puțin probabil. Tennessee, ca și alte state, a văzut deja atât de multă moarte. „Este un mister pentru mine de ce oamenii nu-și reconsideră poziția când văd cum cei dragi mor de o boală infecțioasă pe care o putem preveni cu ușurință”, spune dr. Fiscus, dezvăluindu-și, încă o dată, insidiosul sentimentul pro-viață care i-a adus concedierea. >>

De ce se răspândesc mai ușor noile variante de SARS-CoV-2

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here