SIF Banat Crișana a finalizat cu succes achiziția pachetului de acțiuni reprezentând 99.92% din capitalul social al Doosan IMGB S.A. În urma emiterii de către Consiliul Concurenței a deciziei de neobiecțiune privind operațiunea de dobândire de către SIF Banat-Crișana a controlului asupra Doosan IMGB S.A., a fost finalizată tranzacția pentru pachetul de control al companiei prin achitarea prețului integral și realizarea transferului proprietății acțiunilor la Depozitarul Central.

Terenul, cu o suprafaţă de 540.000 de mp, este cea mai mare suprafaţă de teren tranzacţionată în Capitală. Deal-ul, început şi finalizat în timpul crizei sanitare, cu negocieri închise în mai puţin de două luni, va genera unul dintre cele mai mari proiecte de regenerare urbană din România, potrivit companiei imobiliare Crosspoint, scrie adevărul.ro.

Deşi suntem mai selectivi cu investiţiile în piaţa imobiliară, această oportunitate ne-a atras atenţia imediat. Am analizat temeinic oferta şi am ajuns, la fel de repede, la concluzia că se încadrează în criteriile investiţionale pe care le căutăm într-o tranzacţie, un plus fiind şi contribuţia pe care ne-a aducem la redefinirea unei zone importante şi cu istorie din Bucureşti. Este un proiect complex, mai ales din perspectiva suprafeţei, dar avem încrederea că acesta va deveni, în timp, unul dintre proiectele de referinţă de care se va bucura Capitala. De asemenea, le mulţumim celor de la Doosan pentru un proces al tranzacţiei transparent şi profesionist!”, a declarat Bogdan Drăgoi, Preşedintele SIF Banat – Crişana.

Proprietatea este cea mai mare suprafaţă tranzacţionată în ultimii zece ani pe piaţa de real estate din Capitală.

Această tranzacţie confirmă interesul unor investitori pentru active unice, chiar dacă ne aflăm într-o perioadă dificilă, afectată de pandemie şi se discută – în general – despre contracţii de preţuri, crize sau alte semnale negative. Este un exemplu de încredere acordat pieţei locale de real estate din partea SIF Banat – Crişana, un investitor cu un apetit moderat pentru această industrie, dar care validează situaţia că în timpuri mai tulburi apar oportunităţi şi implicit tranzacţii de referinţă”, a declarat pentru sursa citată Codrin Matei, Managing Partner Crosspoint Real Estate.

În toţi aceşti 15 ani de când activăm în domeniu am fost implicaţi în multe şi diverse tranzacţii, dar pot să spun ca până acum nu ne-am confruntat cu o trazacţie atât de rapidă, cu decizii ferme, adaptabilitate, comunicare şi angajament în întregul proces. Chiar putem spune că a fost tranzacţia perfectă, încă un semn de soliditate al industriei noastre”, mai spune Matei.

Societatea de Investiţii Financiare Banat – Crişana este persoană juridică română, constituită ca societate pe acţiuni cu capital integral privat şi funcţionează ca societate de investiţii de tip închis cu o politică de investiţii diversificată şi este autorizată, reglementată şi supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). SIF Banat – Crişana este autoadministrată şi din martie 2018 este autorizată de ASF ca administrator de fonduri de investiţii alternative (AFIA).

*Ce se va întâmpla cu întreprinderea?

Potrivit profit.ro, tranzacția a fost intermediată de Crosspoint Real Estate și casa de avocatură BirișGoran, iar valoarea acesteia a fost estimată între 35 și 40 de milioane de euro.

Platforma IMGB (Intreprinderea de Masini Grele București) a fost înființată în 1963. În 1998, în plină privatizare, platforma IMGB era preluată de firma anglo-norvegiană Kvaerner. Compania plătea la acel moment aproximativ 60 de milioane de dolari. Opt ani mai târziu, odată cu declararea falimentului celor de la Kvaerner, Coreenii de la Doosan au preluat pachetul de control al IMGB, după ce compania ajunsese în faliment. În 2006, IMGB a fost preluată de grupul sud-coreean Doosan Heavy Industries and Construction.

În următorii cinci ani, Doosan a făcut investiții masive, de aproximativ 100 de milioane de euro în retehnologizarea companiei. Fabrica de utilaj greu ajunsese astfel, în 2010, la afaceri de aproximativ 100 de milioane de dolari.

Acum, IMGB a fost vândută către o companie de investiții, care îi va schimba destinația. Noul prorpietar va dezvolta aici un proiect imobiliar de mare anvergură.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here