În Europa, consumul de droguri este imun la Covid. Iar narcoticele devin tot mai tari

Sursa: Pixabay

„Ne-am fi putut aștepta ca o pandemie să pună capăt petrecerilor să reducă și consumul de droguri de petrecere. Într-adevăr, eșantioanele prelevate din apa uzată din unele orașe europene au arătat că reziduurile de cocaină și MDMA (cunoscut și sub numele de ecstasy) au scăzut în timpul lockdown-urilor de covid-19, de la începutul anului 2020. Dar, până în vara trecută, europenii se ridicau din nou. În multe cazuri, consumul s-a mutat pur și simplu din club în camera de zi”, scrie The Economist.

<< Astfel se încheie raportul din acest an al Centrului European de Monitorizare a Drogurilor și Dependenței de Droguri din UE (EMCDA). Poliția, ajutată de supravegherea aplicațiilor de mesagerie (cum ar fi lovitura Trojan Shield), confiscă mai mult canabis, cocaină, extaz și metanfetamină ca niciodată. În 2020, inspectorii din portul Rotterdam au confiscat aproape 41 de tone de cocaină, cu șapte mai mult decât în ​​2019. Într-o săptămână din această primăvară au descoperit 2,7 tone ascunse printre bananele ecuadoriene și componente de computere din Malaezia. În portul din Vlissingen scafandrii au găsit o ladă fixată, sub apă, de un cargou.

Cu toate acestea, aprovizionarea cu droguri este amplă. Prețurile cu amănuntul sunt constante, iar puritatea crește în fiecare an. În medie, cocaina din Europa a fost cu 57% mai pură în 2019 decât cu zece ani înainte. O pastilă de ecstasy conținea de aproape 2,5 ori mai multă MDMA, iar canabisul avea cu 56% mai mult THC.

Cei cu o atitudine de tip laissez-faire s-ar putea să nu găsească acest lucru ca fiind unul îngrijorător. Cel mai utilizat medicament recreativ rămâne, de departe, canabisul, care are relativ puține efecte nocive. Numărul doi, și în creștere, este cocaina. După opioide, medicamentul este cel mai probabil să trimită consumatorii la spital, fiind prezent în 22% dintre supradoze. Iar în timp ce ecstasy și amfetaminele sunt de obicei fabricate în Europa, cocaina trebuie importată.

Acest lucru a alimentat creșterea sindicatelor puternice ale criminalității. În anii 2000, rețelele care, inițial, importau hașiș din Africa de Nord au început să aducă cocaină. Au înființat operațiuni de distribuție care se întind din Spania până în Scandinavia.

Astfel de grupuri, inclusiv așa-numita Mocro Mafia din Olanda și bande precum Death Patrol din Suedia, sunt sursa celei mai mari părți din violențele sângeroase care au loc în Europa zilelor noastre. Ridouan Taghi, un marocano-olandez arestat în 2019 la Dubai, este judecat la Amsterdam, suspectat că a ordonat lovituri împotriva unor informatori și unui avocat. (El neagă acuzațiile.) Bandele suedeze au început să folosească grenade de mână, în semn de intimidare. La Dijon, vara trecută, au avut loc bătăi de stradă între traficanții de droguri de origine nord-africană și sute de imigranți ceceni.

Numărul total al crimelor legate de droguri este mic. Dar, deoarece sunt adesea sângeroase și legate de comunitățile de imigranți, creează impresia unui val de criminalitate. Deși infracțiunile generale din Europa au scăzut brusc în ultimele două decenii, uciderile legate de economia drogurilor nu, potrivit Marieke Liem de la Violence Research Initiative, un proiect cu sediul la Universitatea Leiden. „Nu există contracte scrise și nici o instanță de soluționare, așa că, dacă există o dispută, oamenii fie ajung la un acord, fie avem violență”, spune Jan Meeus, un reporter olandez specializat în infracțiuni.

Criminalitatea se revarsă și în alte industrii. În portul Rotterdam, curierii obișnuiau să se strecoare pentru a colecta droguri din containerele de transport maritim. Astăzi este probabil ca aceștia să se infiltreze într-o mare companie de transport, să obțină certificarea și să conducă întregul container. Covid-19 a accelerat trecerea la scară mai mare. „Nu mai poți avea oameni care să înghită pachete de droguri și să zboare din America Latină. De aceea, vedem venind atât de multe livrări de banane”, spune Andrew Cunningham de la EMCDDA.

Europa a fost scutită de două dintre cele mai grave probleme ale drogurilor din acest secol. Deși utilizarea excesivă a analgezicelor pe bază de rețetă a dus la o epidemie de opioide în America, în Europa acestea sunt încă utilizate în principal de dependenții care avansează în vârstă. Politici sensibile privind metadona și alte terapii de substituție au fost de ajutor. Și metanfetaminele sunt relativ rare în Europa. Dar, recent, metamfetamina în formă cristalină a făcut unele incursiuni, în special un soi ieftin fabricat în Afganistan direct din planta efedra. Și în timp ce multe state americane au dezincriminat canabisul în ultimul deceniu, puține țări europene au făcut acest lucru. Acest lucru poate avea consecințe perverse. După cum arată industria cocainei, rețelele ilegale care apar pentru a furniza un drog probabil vor ajunge să fie utilizate pentru altele. >>

Summitul NATO, analizat de Vladimir Socor: Puternic în chestiunea Rusiei, dar o dezamăgire netă pentru aliații și partenerii estici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here