În România circulă doar varianta mutantă a coronavirusului, nu şi cea din Wuhan. Ce înseamnă asta

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Centrul OncoGen din Timişoara, studiază noile variante ale coronavirusului SARS-Cov-2, a ajuns la concluzia că versiunea care circulă în România nu mai este cea din Wuhan. „Se transmite mai uşor, încărcătura virală este mai mare, ar trebui să fie mai uşor de diagnosticat, apropo de testele PCR, iar mortalitatea să fie mai mică”, explică directorul OncoGen, Virgil Păunescu, citat de Adevărul.

Principalele declaraţii ale lui Virgil Păunescu:

  • „Am luat toată informaţia disponibilă în România. S-au făcut peste o sută de secvenţializări. Am încercat să vedem încontro se îndreaptă sau s-ar putea îndrepta acest virus. Noi am văzut câteva articole care spun că virusul original Wuhan a fost dislocuit de o variantă nouă, nu ştiu dacă e corect să-i spun tulpină, care are o mutaţie în regiunea S. Sunt acele coroniţe care apar pe virus. S-a mutat un aminoacid cu un alt aminoacid, în poziţia 614.
  • Această mutaţie s-a petrecut în aproape toată lumea, Europa, Statele Unite ale Americii, posibil şi prin alte părţi, în decurs de o lună. Noua variantă a înlocuit vechea formă Wuhan. Noi am găsit că în România nu există decât varianta nouă. Nu mai există varianta Wuhan. Cele 112 secvenţializări făcute aparţin variantei noi. 
  • Se transmite mai uşor, încărcătura virală este mai mare, ar trebui să fie mai uşor de diagnosticat, apropo de testele PCR, iar mortalitatea să fie mai mică. Dacă mă uit la ce s-a întâmplat până să înceapă această fază a doua, am văzut că numărul de infectări zilnice, care nu e concludent, pentru că nu testăm suficient, mortalitatea nu a sărit în acelaş ritm cu numărul de infectări. Ceea ce se potriveşte cu concluziile pe care le-am citit noi, că virusul este mult mai infecţios, dar mai puţin generator de forme severe.
  • Încercăm să vedem cum arată varianta cea mai proastă posibilă şi să ne pregătim să vedem cum ar trebui să arate vaccinul în acel caz. Noi nu credem că se va ajunge la acel nivel, dar cine credea acum doi ani că o să ajungem şi în situaţia asta? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here