Încă un demnitar PSD renunță la funcție: Radu Canțăr demisionează din funcția de agent guvernamental la Curtea de Justiție a UE

Radu Canțăr a demisionat din funcția de agent guvernamental al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, anunță HotNews.

Canțăr avea rang de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe și se înscrie acum în valul de demisii ale demnitarilor din fosta guvernare PSD în contextul venirii guvernului PNL.

Radu Canțăr fusese numit în funcția de agent guvernamental în 15 mai 2018, de premierul de atunci, Viorica Dăncilă, reprezentând statul român, ca avocat, în fața Curții Europene de Justiție. De asemenea, trebuia să comunice cu Comisia Europeană și, în țară, cu autoritățile române pentru transpunerea reglementărilor europene în legislația națională, să nu ne sancționeze UE.

Proces cu miză de 80 milioane de euro, pierdut de România

Un episod din mandatul de un an și jumătate al lui Canțăr ca avocat al statului în justiția UE este cel în care România a pierdut la Tribunalul Uniunii Europene un proces în care erau în joc 80 de milioane de euro, reprezentând corecții financiare imputate din cauza unor nereguli la fondurile europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Ministerul de Externe, care trebuia să depună contestație, a făcut acest demers prea târziu. Cazul a ajuns în justiția europeană, care a respins ca inadmisibilă acțiunea României. „Argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie”, a constatat Tribunalul UE.

Concret, Comisia Europeană a decis, în 13 iunie 2018, să aplice României corecții financiare în valoare de 80 milioane de euro pentru o serie de nereguli la proiecte europene derulate prin programul de agricultură și dezvoltarea satelor.

România avea la dispoziție două luni, adică până pe 24 august, ca să depună contestație, dar abia în 7 septembrie 2018 Guvernul Dăncilă, prin agentul guvernamental Radu Canțăr, a contestat corecțiile financiare aplicate de Comisie.

Contestația a fost respinsă, în 30 aprilie 2019, de instanța europeană, ca inadmisibilă, România fiind obligată să suporte și cheltuielile de judecată, inclusiv pe cele ale Comisiei Europene.

În acțiunea sa la Tribunalul UE, Radu Canțăr a încercat să convingă judecătorul că termenul de contestare a corecției financiare trebuia să fie mai târziu de 24 august 2018, susținând că „momentul de la care începe să curgă termenul de introducere a acţiunii împotriva deciziei atacate, chiar dacă aceasta ar fi intrat deja în vigoare şi ar fi început să producă efecte în privinţa României, ar putea fi publicarea sa ulterioară în Jurnalul Oficial”.

Tribunalul UE a considerat, însă, că România a făcut o confuzie.

În această privinţă, trebuie arătat că argumentaţia României se întemeiază pe o confuzie între condiţiile de admisibilitate a unei acţiuni în anulare, menţionate la articolul 263 TFUE, şi cele privind valabilitatea actului atacat printr-o asemenea acţiune (a se vedea în acest sens Ordonanţa din 11 decembrie 2006, MMT/Comisia, T-392/05, nepublicată, EU:T:2006:382, punctul 33). Această argumentaţie nu este, aşadar, de natură să repună în discuţie pertinenţa notificării deciziei atacate ca moment de la care începe să curgă termenul de introducere a acţiunii”, se arată în decizia Tribunalului UE, consultată de HotNews.ro.

Radu Canțăr a atacat decizia la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pe 27 iunie 2019, susținând în continuare că Tribunalul UE ”a săvârşit o eroare”. 

​Cine este Radu Canțăr?

Fostul agent guvernamental Radu Canțăr este fiul lui Mircea Canțăr, care conduce un ziar din Craiova, „Cuvântul Libertății”, la care a lucrat și Olguța Vasilescu, fost ministru PSD al Muncii.

Radu Canțăr a fost membru al unei rețele socialiste europene, PES Activists, filiala Dolj. PES Activists România este o organizație condusă de Victor Negrescu, fostul ministru al Afacerilor Europene, care l-a adus pe Canțăr în MAE. Negrescu a demisionat din Guvern, în 2018, dar Canțăr a rămas în funcție, lucrând mai departe cu următorul ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here