Incendierea fetei din Mehedinți. Ce spune acest caz despre eliberarea condiționată în România? Judecător, semnal de alarmă: „Avem o mare problemă”

Inquam Photos / George Calin

La un an distanță de crimele de la Caracal, un alt caz morbid ține capul de afiș al presei naționale. Ion Turnagiu, condamnat la închisoare pe viață și eliberat după 25 de ani de detenţie, a incendiat vineri o tânără în vârstă de 17 ani. Bărbatul a fost arestat preventiv pentru infracţiunea de tentativă de omor, iar victima, transferată la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, se află în stare foarte gravă, cu şanse minime de supravieţuite.

Cum de a ajuns din nou în libertate un individ atât de periculos? Judecătorul Cristi Danileț a răspuns acestei întrebări.

Judecătorul mărturisește că el însuși este speriat și revoltat de ferocitatea faptelor, dar spune că legea este imperfectă și i-a obligat pe judecători să pună în libertate foarte mulți deținuți. El mai spune că suntem „impotenți instituțional”, iar cazul Caracal nu a schimbat nimic în sistem, în ciuda impactului emoțional mare pe care l-a avut.

„Paradoxul pe care îl trăim în sistemul nostru de drept este că eliberarea condiționată a unor astfel de indivizi este legală”, a subliniat judecătorul la Digi24, adăugând că este nevoie de o schimbare de legislație, dar și de mentalitate, de o anumită educație, de o pregătire specială a polițiștilor, a magistraților și chiar a populației.

„Aș vrea să spun că avem o problemă mare”

Danileț a precizat când și cum se face, pe ce criterii, o eliberare condiționată a unui deținut, fie el și condamnat pe viață pentru cinci crime.

„În momentul în care este îndeplinită o fracție, deținutul a executat o perioadă importantă din pedeapsă, pentru bună purtare, se face o analiză a situației sale de către o comisie specială din cadrul penitenciarului și se face apoi o propunere de eliberare condiționată către judecătorul de la Judecătorie și insist aici, pentru că astfel de cauze, deși sunt extrem de serioase, se duc direct la judecătorii cei mai tineri, la judecătorii. Acolo, judecătorul se uită puțin în dosar, se uită la lege și trage de multe ori o concluzie, uneori formală: sunt îndeplinite condițiile, îi dăm drumul deținutului”, a explicat judecătorul Cristi Danileț.

„Aș vrea să spun că avem o problemă mare, și de natură legislativă, dar și de aplicare a legii, pentru că astăzi, cumva, eliberarea condiționată a devenit oarecum formală și mai degrabă o regulă, adică noi am fost cumva obligați, din cauza legislației imperfecte, să punem în libertate foarte mulți deținuți atât în perioada cât a fost în vigoare acea lege oribilă a recursului compensatoriu, cât și în prezent”, a atras atenția judecătorul.

„Undeva între 50 și 80 la sută dintre cei eliberați din penitenciar recidivează”

„Practic, judecătorii nu au niște criterii foarte clare, obiective: cum anume își pot da seama că o persoană s-a îndreptat? Noi nu suntem ghicitoare, să ne uităm într-un glob de sticlă: s-a îndreptat, nu s-a îndreptat, va mai face sau nu va mai face infracțiuni. Cred că legislația trebuie schimbată, trebuie înțeles odată că dacă judecătorul a stabilit ca o persoană să stea în detenție un anumit număr de ani, este cumva inechitabil ca după două treimi din executarea pedepsei să ne gândim deja la eliberarea lui. Până la urmă, de aceea a stabilit judecătorul pedeapsa: ca respectivul să se îndrepte. Din nefericire, undeva între 50 și 80 la sută dintre cei eliberați din penitenciar recidivează. Iar agresiunile întotdeauna încep cu persoanele tinere, în acest fel, pe Facebook”, a arătat Danileț.

Persoanele condamnate pe viață pot face cerere de liberare condiționată după ce au executat minimum 20 de ani, dacă îndeplinesc mai multe condiții: conduită bună pe toată durata executării pedepsei, îndeplinirea integrală a obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare. De asemenea, instanța trebuie să fie convinsă că persoana condamnată s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

Decizia definitivă de liberare condiționată în cazul lui Ion Turnagiu a fost dată pe 10 mai 2019. El își începuse executarea pedepsei pe 27 noiembrie 1993. Executase aproape 26 de ani.

Tribunalul Mehedinți a admis ultima cerere făcută de acesta, după ce inițial Judecătoria Drobeta Turnu Severin o respinsese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here