UPDATE Dosarul Revoluției, amânat pentru anul viitor. Iliescu nu a venit la proces. 600 de martori, prezenți la ICCJ

Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Primul termen în cameră preliminară în dosarul Revoluţiei a avut loc vineri, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), transmite Mediafax. În acest dosar, fostul președinte al României Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. În jur de 5.000 de martori vor depune mărturie la ICCJ. Dintre aceștia, 600 s-au prezentat vineri, iar următorul termen va fi pe 21 februarie 2020.

UPDATE: Instanța Supremă a amânat Dosarul Revoluţiei pentru 21 februarie 2020. Din cele 5000 de persoane citate, s-au prezentat în jur de 600 și timp de 4 ore s-a făcut apelul celor citați.

Având în vedere că toți cei 5.000 de martori au fost citați pentru procesul care începe la ora 9:00, Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat deja că va avea program special.

„În vederea asigurării desfăşurării activităţii în bune condiţii şi păstrării ordinii la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, vineri, 29 noiembrie 2019, Arhiva Secţiei I civile, Arhiva Secţiei a II-a civile şi Arhiva Completurilor de 5 judecători nu vor desfăşura program cu publicul”, se arată într-o informare de pe site-ul ICCJ.

Totodată instanţa a mai anunțat că Registratura generală şi Arhiva Secţiei penale vor desfăşura program cu publicul conform orarului afişat şi că accesul publicului în incinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru dosarul revoluţiei va fi permis începând cu ora 7.30.

Rechizitoriul Dosarului Revoluției

Grupul din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989, se arată în rechizitoriul din Dosarul revoluției, potrivit Hotnews.ro. Componenţii acestei grupări au înțeles foarte bine importanţa televiziunii şi a radioului public în acele momente, toate personajele din gruparea lui Iliescu s-au regăsit şi au conlucrat în locaţiile cheie ale zilei de 22 decembrie 1989 şi intervalul următor de timp – TVR, fostul CC al PCR, MApN, potrivit rechizitoriului.

„Această grupare complotistă a fost formată atât din civili (latura politică), cât şi din militari (latura militară), cu toţii marginalizaţi într-un fel sau altul prin deciziile fostului preşedinte. Componenţii grupului au aparţinut principalelor două filoane militare (MApN şi Direcţia Securităţii Statului), de la nivel mediu până la vârf, dar şi structurilor civile ale statului român. Desigur, nu doar membrii acestui grup au manifestat atitudini ostile regimului Ceauşescu, însă prin funcţiile deţinute (implicit, influenţele exercitate), dar mai ales prin raportare la evoluţia istorică (începând cu 22 decembrie 1989), se poate afirma, fără echivoc, faptul că doar acest grup s-a dovedit eficient în demersul său”, spun procurorii.

Mai departe, în rechizitoriu scrie că „Toţi componenţii grupului Iliescu au preluat puterea totală în stat. Ion Iliescu a fost preşedintele României pentru o perioadă de 10 ani. Generalii (…) şi Nicolae Militaru au deţinut în mod succesiv funcţia de ministru al Apărării. Virgil Măgureanu a fost iniţial consilier al preşedintelui Ion Iliescu, iar apoi primul director al principalului serviciu de informaţii al României – SRI. Emil (Cico) Dumitrescu a fost numit în funcţia de secretar de stat în Ministerul de Interne şi apoi de consilier de stat la Administraţia Prezidenţială. La scurt timp după preluarea puterii de către CFSN, condus de Ion Iliescu, a fost reactivat un număr important de generali şi ofiţeri superiori, cu toţii filosovietici”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here