Începe marea bătălie pentru șefia PNL. Gruparea Cîțu-Boc, contra Ludovic Orban

A început bătălia internă pentru șefia PNL. Ludovic Orban a anunțat, luni dimineață, în ședința Biroului executiv al partidului, că liberalii trebuie să participe, fizic, la Congresul care se va desfășura în luna septembrie, la București. Însă, tot luni, Florin Cîțu și Emil Boc au avut o nouă întâlnire pentru a stabili un parteneriat pentru Congresul PNL, informează Digi24.

Ludovic Orban a anunțat, după ședința BEx al PNL, că foarte curând va fi convocat Consiliul Național al partidului care va stabili data exactă a Congresului în cadrul căruia va fi ales noul președinte. 

Orban a anunțat că el va candida pentru această funcție și că, dacă altcineva dorește să îl contracandideze, este liber să o facă. „În PNL este democrație”, a spus Orban. 

Înainte de ședința liberalilor, primvicepreședintele Rareș Bogdan declarase că Orban va avea „un contracandidat foarte puternic”. 

Nu este clar în acest moment dacă Florin Cîțu va fi acest contracandidat, sau primarul Clujului, Emil Boc. Cert este că cei doi discută intens de câteva săptămâni despre un parteneriat pentru Congres, care ar putea să însemne o candidatură a lui Emil Boc pentru șefia partidului și a lui Cîțu pentru o poziție secundă, sau invers. 

Cei doi au avut și luni o întâlnire, dorind ca discuțiile lor să fie anunțate chiar în ziua în care Orban decidea convocarea Congresului. Florin Cîțu a refuzat să spună ce a discutat cu primarul de la Cluj Napoca, spunând că acesta vine des în București și vorbesc la fel de des. 

În aceeași notă, Cîțu a refuzat să spună clar dacă va candida pentru funcția de președinte al PNL, precizând însă că își dorește o funcție la Congres. 

Tandemul care se conturează între premier și Emil Boc îl pune într-o poziție delicată pe Ludovic Orban în interiorul PNL, având în vedere că Boc este liderul așa numitei ”grupări din Ardeal”, care reunește filiale puternice ale partidului și care ar putea aduce voturi decisive candidatului pe care l-ar susține la Congres. 

Între gruparea ardelenilor și Ludovic Orban relațiile sunt mai mult decât înghețate, punctul culminant al rupturii fiind numirea unui prefect UDMR la Cluj, lucru care l-a făcut pe președintele CJ Cluj, Alin Tișe, să amenințe cu demisia din partid. 

Ardelenii l-au acuzat pe Orban că a făcut sacrificii nepermise la negocierile pentru formarea guvernului, cedând în fața USR PLUS ministere pe care le-ar fi vrut liberalii. 

Și supărarea nu le-a trecut nici după șase luni, dorind chiar să o arate public. Săptămâna trecută, președintele PNL și-a programat o vizită la Cluj, în încercarea de a-și atrage din nou simpatia organizației. Însă, la conferințele de presă și evenimentele publice organizate în cadrul vizitei, niciunul dintre liderii județeni nu au dorit să se afișeze alături de președintele de la București. 

Orban mai are însă un test de trecut, și anume alegerile care vor avea loc în fiecare filială până în septembrie. Dacă vor fi aleși alți președinți în organizații decât cei care sunt acum și se numără printre susținătorii săi, Orban ar putea avea probleme serioase în încercarea lui de a obține un nou mandat în fruntea partidului. 

1 COMENTARIU

  1. Batalia a inceput de mult si la origine nu este o batalie intre Citu si Orban ci intre seful statului si actualul sef al PNL. Totul a inceput o data cu deciziile gresite , voit sau nevoit luate inainte de alegerile parlamentare , decizii nonnecesare ce au facut ca PNL sa piarda alegerile parlamentare . Pretul platit de fostul premier (a pierdut functia de premier )este prea mic .Presedintele tarii nu a putut accepta (dupa numeroasele iesiri personale la TV- multiple conferinte de presa ) aceasta infringere provocata de acele bizare decizii, de moment ,luate de premierul din acele vremuri ,ce au facut ca un numar foarte mare dintre votantii PNL sa renunte la a se prezenta in alegeri .Singurul partid ce nu si-a facut targhetul (toate estimarile erau in sensul unui procent minim de 30 de puncte procentuale )a fost chiar partidul de suflet al presedintelui si numim PNL. In alegerile ce vor avea loc in luna septembrie , alegeri generale in PNL cistigatorul trebuie sa indeplineasca trei conditii esentiale fara de care nu are nici o sansa . Cistigatorul trebuie sa fie depozitarul functiei de premier , trebuie sa fie cel care are la dispozitie fondurile PNNR (ce trebuiesc aduse in tara )si nu in ultimul rind trebuie sa aiba acordul presedintelui tarii si al organizatilor de partid . Orban nu are cum cumula toate aceste nevoi si singurul care o poate face este actualul premier Citu .Intre timp organizatia din Cluj a redesenat decizia privind sustinerea actualului sef de partid si probabil si multe alte organizatii ce sau grabit a acorda un sprijin actualuli sef isi vor reconsidera decizia . Noul sef de partid(PNL) este astfel usor de ghicit .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here