Agenția Internațională pentru Energie Atomică a fost anunțată joi că a avut loc un incident la centrala nucleară Olkiluoto din Finlanda, aflată la circa 220 de kilometri în nord-estul capitalei Helsinki.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a fost informată astăzi de către Autoritatea finlandeză pentru radiații și siguranță nucleară (STUK) cu privire la un eveniment la Unitatea 2 a Centralei Nucleare Olkiluoto. Nivelurile ridicate de radiații au fost măsurate în interiorul centralei și reactorul a fost oprit. Potrivit STUK, nicio radiație din centrală nu a pătruns în mediu. Centrala nucleară Olkiluoto este situată pe insula Olkiluoto la aproximativ 220 km nord-vest de Helsinki.

AIEA este în contact cu omologii săi din Republica Finlanda și va furniza informații publice suplimentare pe măsură ce va deveni disponibilă.

Problema a apărut în jurul orei 13:00, la unitatea 2 a centralei, iar reactorul nuclear a fost oprit.

„Nu există indicii ale unei scurgeri de combustibil și nu mai există niveluri excepționale de radiații în interiorul centralei”, a precizat STUK, într-un comunicat.

„Acesta este un incident semnificativ și excepțional, prin urmare considerăm că este important să oferim informații corecte”, a declarat ministrul finlandez Aino-Kaisa Pekonen.

Potrivit autorităților finlandeze, nivelul de radiații ridicat a fost detectat într-o încăpere unde în mod normal sunt înregistrate valori mai mari și niciun angajat al companiei nu a fost expus radiațiilor.

Centrala nucleară Olkiluoto are o capacitate de 890 de megawați, informează Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here