Îndemnul românului care a contribuit la dezvoltarea serului de la Johnson & Johnson: „Lumea să se vaccineze cât mai repede, să nu mai existe adăpost pentru virus”

Odată cu declanşarea pandemiei, Adrian Apetri, director al Departamentului de Biofizică şi Procese Analitice la compania Johnson & Johnson, s-a ocupat cu precădere de vaccinul anti-COVID-19. El spune că vaccinul la care a lucrat ajută corpul să îşi producă singur anticorpii de care are nevoie – „Practic, fabrica e corpul nostru”.

Cercetătorul Adrian Apetri explică, într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“, care este diferenţa dintre vaccinul Johnson & Johnson şi cele de tip ARN Mesager, dar şi care sunt etapele de realizare a vaccinului.
Tot el mai spune că cercetarea ştiinţifică a virusurilor de tip SARS a început mult înaintea pandemiei, aşadar, conceperea vaccinului nu a plecat chiar de la zero.
Cu toate acestea, Apetri consideră că ritmul accelerat de fabricare „nu este sustenabil pe termen lung“ şi că dacă acesta se va păstra, întreaga industrie va intra în colaps.
Cercetătorul român subliniază importanţa vaccinării, mai ales în condiţiile în care crearea unui tratament este extrem de costisitoare.
În privinţa noii tulpini, Delta, considerată mult mai contagioasă, Apetri spune că, momentan, vaccinurile sunt eficiente, dar nu se poate anticipa cât vor rămâne aşa, totul depinzând de o mare necunoscută: noile mutaţii ale COVID-19.
„Weekend Adevărul“: Sunteţi de mai bine de un deceniu în Olanda, la Johnson & Johnson, unde conduceţi un departament important. În ce constă munca dumneavoastră?
Adrian Apetri: În momentul acesta suntem în dezvoltare de vaccinuri. O perioadă am lucrat chiar pe cercetare în cazul bolilor neurodegenerative, precum Alzheimer – aproximativ cinci ani am condus nişte proiecte inovative axate pe descoperirea şi dezvoltarea unor anticorpi direcţionaţi împotriva amiloizilor şi filamentelor parahelicale care fac ravagii în rândul persoanelor care suferă de acest tip de boli.
– De când vă ocupaţi de vaccinuri?
Am lucrat înainte şi pe terapeutice, pe anticorpi sintetici, dar acum lucrez exclusiv pe vaccinuri – de doi ani lucrez personal pe dezvoltarea lor. Practic, îmi folosesc cunoştinţele de biochimie, biofizică şi le aplic pe moleculele care sunt folosite în vaccinurile pe care le dezvoltăm. Divizia de vaccinuri a firmei noastre, Johnson & Johnson, este la Leiden, Olanda – cercetarea vaccinurilor este făcută exclusiv aici. Este considerat un vaccin american pentru că Johnson & Johnson îşi are sediul în America. În Europa, centrele de cercetare sunt în Belgia şi în Olanda, iar în America, cele mai mari sunt în Pennsylvania şi în California.
– Care este rolul dumneavoastră şi al departamentului pe care îl conduceţi în dezvoltarea vaccinului anti-COVID?
Eu conduc departamentul de biofizică şi procese analitice – practic, noi suntem strict pe partea de dezvoltare, nu avem nimic de-a face cu partea de producţie. Noi analizăm din punct de vedere biochimic şi biofizic moleculele – partea activă a vaccinului – şi, evident, ne asigurăm că impurităţile nu sunt prezente. Acest proces se transferă în site-urile de producţie şi acolo intră deja sub jurisdicţie GMP (n.r. – good manufacturing practice). Acolo totul devine un proces închis. Nu se mai poate modifica absolut nimic. Este un şablon, iar noi îl validăm că funcţionează. Când ajunge în fabrică, acolo totul este standardizat.
– În ce măsură diferă vaccinul produs de Johnson & Johnson de cele pe bază de ARN Mesager?
ARN Mesager foloseşte cam acelaşi principiu. Practic, informaţia genetică este injectată, celulele noastre ajută expresia antigenului, iar când organismul îl vede, produce anticorpi. Diferită este molecula iniţială injectată. Forma în care noi administrăm informaţia genetică este diferită. Vaccinul produs de Johnson & Johnson este un adenovector – este o copie a unui virus cu două modificări esenţiale.
În primul rând, virusul este debilitat într-un fel de competenţă de a se replica, deci efectul viral nu se produce. Apoi introducem o casetă genetică astfel încât antigenul care este exprimat să fie exact ce vrem noi să fie – în cazul acesta, proteina spike de pe virusul corona. Sistemul nostru imunitar produce anticorpi împotriva acestui fals inamic. Când vine virusul adevărat cu aceeaşi proteină, practic, anticorpii îl vor neutraliza.
– Şi care a fost strategia Johnson & Johnson pentru a se asigura că vaccinurile vor ajunge cât mai repede şi mai uşor la cât mai multă lume?
Strategia noastră a fost ca vaccinul să fie simplu din punct de vedere logistic, să poată fi administrat peste tot în lume. Vaccinul nostru se administrează doar într-o singură doză şi se ţine la 4 grade, deci este suficient să fie ţinut în frigider. Asta este o componentă esenţială a programului nostru, pentru că în acest fel el poate fi transportat mai uşor, inclusiv în mediul rural.
Interviul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here