Infernul din coloniile penitenciare rusești: cadavre returnate rudelor cu organe lipsă. Jurnalistă, despre Navalnîi: Pe Navalnîi îl vor tortura psihic

Cel mai faimos prizonier din Rusia va supraviețui probabil închisorilor lui Putin, dar experiența va fi cu adevărat una istovitoare, scrie într-o analiză CEPA jurnalista Cristina Maza.

🔹 Decizia Kremlinului de a-l trimite pe Alexei Navalnîi, cel mai cunoscut disident din Rusia, într-o notorie colonie penitenciară a atras atenția internațională.

Publicațiile din întreaga lume au anunțat că Navalnîi – care a supraviețuit recent unei tentative de asasinat atribuite regimului Putin – va ispăși o pedeapsă de mai mulți ani într-o închisoare renumită pentru încercările nemiloase de a distruge spiritul prizonierilor. Navalnîi, care este cunoscut pentru rezistența sa fizică și mentală, va fi testat cu cruzime la Colonia Penală Nr.2, situată la peste 90 de kilometri est de Moscova. Un fost deținut a spus că aici nici muștele nu zboară fără permisiune.

Sistemul penitenciar rusesc nu ține adesea capul de afiș al presei internaționale. Cu toate acestea, mass-media din țară documentează de ani de zile meticulos cazurile de abuz și tortură, oferind nenumărate dovezi ale crizei nerezolvate din sistemul închisorilor.

Rusia are una dintre cele mai ridicate rate de încarcerare la nivel global și a patra populație penitenciară din lume. În plus, sistemul penitenciar al țării suferă de subfinanțare cronică, corupție și abuz la scară largă. Zeci de mii de prizonieri lâncezesc luni sau chiar ani fără a fi acuzați de vreo infracțiune.

Mai mult, în pandemie, oficialii ruși nu au reușit adesea să protejeze populația penitenciarelor împotriva focarelor, forțând deținuții să intre în „hiperizolare”.

Cotidianul rusesc Novaya Gazeta a dezvăluit constant utilizarea pe scară largă a torturii în închisorile rusești.

Unul dintre deținuții filmați este acum mort. El a sucombat din cauza rănilor într-un spital local, după ce a fost abuzat brutal în închisoare.

Victima a fost torturată atât de sever, încât autoritățile au refuzat zile întregi să dea trupul rudelor. Când rudele au obținut în cele din urmă rămășițele sale, unele dintre organele sale interne lipseau, a susținut fratele victimei.

Al doilea individ este încă în viață și dorește să depună mărturie publică.

În înregistrarea video obținută de Novaya Gazeta, Andrei Ivanov (pseudonimul victimei) încearcă să se apere de agresori. El face referire la Codul Penal rus și la Constituție. Dar temnicerii îi ignoră rugămințile și îl dezbracă. Îl așează apoi pe un birou și îl bat cu bastoanele.

Cel puțin opt astfel de mărturii video despre tortură provin din această închisoare, Iaroslavl IK-1. Novaya Gazeta a descoperit pentru prima dată dovezi ale abuzurilor grave în 2018, când un prizonier pe nume Evgheni Makarov a fost torturat.

Incidentul – care ar fi fost înregistrat pentru că șeful de personal al închisorii ar fi dorit dovezi că tortura fusese efectuată conform ordinului – a implicat 15 angajați ai coloniei, care au primit în cele din urmă pedepse cu suspendare. Cei care au ordonat tortura au scăpat însă de orice pedeapsă.

Dincolo de abuzul fizic, ofițerii vandalizează adesea lucrurile personale ale prizonierilor, inclusiv obiectele religioase.

Un deținut a declarat pentru Novaya Gazeta că mai mulți bărbați au intrat în celula sa, au aruncat o Biblie pe podea și au călcat în picioare o scrisoare de la mama unui deținut. Lucruri similare li s-au întâmplat și pușcăriașilor musulmani.

„Au aruncat toată mâncarea pe podea, au început să arunce lucruri în jur. Sunt un musulman. Nu pot atinge Coranul fără să mă spăl. Am exprimat indignare când au început să ne arunce mâncarea și să arunce Coranul pe jos. Nu sunt mizeria pământului. Da, sunt condamnat pentru ceea ce am făcut, dar ei nu pot face asta lucrurilor mele”, a declarat Ivanov ziarului.

Abuzurile continuă, iar autoritățile au închis ochii până acum.

Între timp, mai aproape de Moscova, Novaya Gazeta a intervievat, de asemenea, un jurnalist de profil, care a fost ținut în închisoare săptămâni întregi, deoarece a diseminat pe Twitter o glumă. În urma procesului lui Navalnîi, forțele de securitate ale Rusiei au închis mii de protestatari care au ieșit în stradă în toată țara.

Reporterii ziarului au vizitat centrul de detenție Sakharovo din Moscova, unde a fost deținut Serghei Smirnov, redactor-șef al Mediazona. Centrul este, de obicei, rezervat migranților care așteaptă deportarea, dar acum este folosit și pentru încarcerarea de prizonieri politici, cei răpiți pe străzi în urma procesului lui Navalnîi. Închisoarea era supraaglomerată când Smirnov a ajuns acolo. Pentru o vreme, a existat chiar o coadă de dube de poliție cu deținuți care așteptau să se elibereze locurile.

Novaya Gazeta a vorbit cu Smirnov imediat ce a fost eliberat. În închisoare, a fost supus unui nivel bizar de securitate – de parcă ar fi fost un deținut periculos sau un asasin. Apoi a fost transferat într-o celulă în care condițiile erau atât de dure, încât tensiunea arterială i-a crescut brusc. Doar o intervenție a mass-media și a activiștilor pentru drepturile omului l-a ajutat pe Smirnov să primească un tratament mai uman.

„Este greu să te obișnuiești cu lipsa așternuturilor. Iluminatul a fost îngrozitor și mi-a fost greu să citesc. În timpul zilei lumina este estompată, iar noaptea, dimpotrivă, gardienii aprind o lampă medicală cu lumini albe. Acest lucru este foarte neplăcut”, își amintește Smirnov.

În cele din urmă, Smirnov a fost unul dintre cei norocoși. Faptul că era atât de cunoscut i-a conferit o imunitate limitată și a fost eliberat după doar câteva săptămâni.

Navalnîi va avea, de asemenea, o oarecare protecție împotriva abuzurilor fizice – moartea sau rănirea gravă a acestuia ar avea consecințe internaționale -, dar cât timp va fi în captivitate, temnicerii președintelui Putin vor căuta să-i provoace o durere psihologică acută. 🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here