Iohannis: „Am văzut poveşti copleşitoare despre oameni care îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalţi. Uniţi, solidari şi hotărâţi vom trece cu bine şi peste această perioadă grea” – VIDEO

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că la fel ca în momentele importante care sunt cinstite de Ziua Naţională, în contextul pandemiei de COVID-19 este nevoie de implicarea tuturor, punctând că „uniţi, solidari şi hotărâţi” vom trece cu bine şi peste această perioadă grea, transmite Agerpres.„Dragi români, astăzi este nevoie, la fel ca în importantele momentele pe care le cinstim de Ziua Naţională, de implicarea fiecăruia dintre noi. Scopul nostru trebuie să fie sprijinirea eforturilor în vederea depăşirii acestei perioade pline de provocări şi implicarea într-un nou angajament pentru viitor. Nu va fi uşor, dar sunt sigur că împreună, cu energie şi responsabilitate, vom reuşi să ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale. În întreaga Românie am văzut poveşti copleşitoare despre oameni care îşi dau mâna pentru a-i ajuta pe ceilalţi, despre oameni care se oferă voluntari, despre oameni care donează continuu pentru spitale aflate în dificultate. Aceasta este unirea românilor din anul 2020!”, a spus şeful statului la ceremonia organizată în Capitală cu ocazia Zilei Naţionale a României.

El a subliniat că „uniţi, solidari şi hotărâţi vom trece cu bine şi peste această perioadă grea”.

„Şi când această pandemie va fi depăşită, ne vom întâlni din nou. Vom fi împreună şi vom spune că uniţi am învins şi că, orice vom avea de înfruntat mai departe, tot uniţi vom învinge!”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori. A fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie şi a victimelor virusului SARS-CoV-2 şi au fost trase 21 de salve de tun.

Ceremonia organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf nu a fost deschisă publicului şi s-a desfăşurat în format restrâns. Printre cei care au participat la ceremonie s-au numărat premierul Ludovic Orban, membri ai Guvernului, preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. AGERPRES/(A – autor: Florentina Peia, editor: Florin Marin, editor online: Adrian Dădârlat)

Context

O ceremonie oficială în format restrâns, la care vor participa preşedintele, premierul, membri ai Guvernului şi alte oficialități, a avut loc, marţi, în Piaţa Arcului de Triumf din Capitală, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Evemimentul nu a fost deschis publicului, transmite News.ro.

După-amiază, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis decorează personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19.

”Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa marţi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti. Pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar Preşedintele României, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune”, anunţase anterior MApN.

Evenimentul, care nu a fost deschis publicului, s-a desfăşurat cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Parada de 1 Decembrie a fost întotdeauna momentul când zeci de militari și angajați de la Ministerul de Interne și Penitenciare au defilat pe sub Arcul de Triumf. La asta se adăugau tehnică militară și autospecialele.  În fiecare an trotuarele se umpleau de oameni. Totul se transforma într-o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului și toți se simțeau români de Ziua Națională. De data aceasta, atât oamenii, cât și cei care defilau privesc de acasă, însă, locul va fi pustiu.

Costinel Naidinoiu, căpitan la Poliția Militară, pentru Digi24: „Nu este un sentiment de bucurie, ci mai degrabă de datorie față de societatea din care facem parte, față de familiile lor și față de toți oamenii din țară”.

Rozsa Sándor, de la Brigada 2 Vânători de Munte: „Sufletește voi trece pe sub Arcul de Triumf și anul acesta”.

Constantin Sergiu Gabriel, locotenent la Brigada 2 Vânători de Munte: Inițial am fost puțin dezamăgit, dar am înțeles care au fost factorii care au dus la anularea paradei de anul acesta.

Pumnea Marian, fruntaș la Brigada 2 Vânători de Munte: „Mă întristează faptul că anul acesta nu vom participa la parada de 1 Decembrie, dar sper să trecem cu bine și vom fi alături de români cu sufletul”.

Militarii, jandarmii, pompierii și polițiștii privesc de acasă evenimentele restrânse organizate de 1 Decembrie. Toți spun că românii ar trebui să își mute atenția anul acesta către medicii care luptă pe frontul pandemiei.

Cu prilejul Zilei Naţionale  a României, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni, are loc o ceremonie de decorare a unor personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19.

1 Decembrie, în rețeaua ICR

Concerte, expoziţii, conferinţe susţinute de reprezentanţi ai creaţiei artistice româneşti vor fi organizate, online, şi prezentate de cele 18 reprezentanţe ale Institutului Cultural Român cu ocazia Zilei Naţionale a României, potrivit News.ro.

Principalul discurs artistic va fi interpretarea imnului naţional de celebrul Alexandru Tomescu la vioara Stradivarius Elder-Voicu. Înregistrarea video va fi transmisă pe toate canalele de comunicare ale ICR (website, Youtube, Facebook, Instagram, Twitter) atât din ţară, dar mai ales dinstrăinătate: Beijing, Berlin, Bruxelles, Budapesta (cu filială la Seghedin), Chişinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia, Viena.

Interpretarea imnului naţional va precede un concert înregistrat la Sala Radio special pentru această aniversare naţională: spectacolul „Piazzolla 99”, din cadrul Stradivarius International Tour 2020, cu artiştii Alexandru Tomescu, la vioara Stradivarius Elder-Voicu, şi Omar Massa, la bandoneon, care aduce în faţa publicului două faţete ale duetului vioara-bandoneon. De asemenea, concertul cuprinde lucrarea „A Cry for Solitude” a compozitorului Dan Popescu, inspirată din realităţile dureroase ale pandemiei generate de virusul Covid şi dedicată tuturor acelora care au suferit de pe urma acestei maladii şi totodată, tuturor celor care luptă cu virusul. Lucrarea „Tango Avincis” este semnată de Omar Massa şi i-a fost inspirată de povestea tumultoasă a unei familii de români de-a lungul veacurilor.

Din program nu au lipsit „Hora Unirii” a lui George Enescu, o lucrare mai puţin cunoscută a marelui nostru compozitor, fiind compusă de tanărul Enescu în 1917, cu doar un an înainte de Marea Unire; „Balada” lui Ciprian Porumbescu, o piesă ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, însă care va avea o interpretare în premieră, bandoneonul în dialog cu vioara StradivariusElder-Voicu aducând melancolia sonorităţii sud-americane.

Miniturneu artistic în Irlanda despre tradiţii din Moldova, Transilvania şi Ţara Românească

„Romanian Rhapsody/ 3 for Romania” este un eveniment multimedia inovator, marca ICR, ce reflectă tradiţii din trei provincii româneşti, Moldova, Transilvania şi Ţara Românească, prin trei forme de artă, muzică, arte vizuale, poezie, şi prin trei tipuri de muzică – clasică, tradiţională şi contemporană. Proiectul organizat special va fi difuzat în perioada 3-5 decembrie pe reţelele de socializare ale ICR, ale Ambasadei României la Dublin, ale artiştilor implicaţi în proiect şi ale partenerilor.

Spectacolul se bazează pe o interacţiune continuă între artiştii live şi preînregistrările audio, însoţite de imagini live şi preînregistrate.

Artiştii români care interpretează live şi/ sau preînregistrat sunt violoncelistul Adrian Mantu, iniţiatorul proiectului, şi Mihai Cucu – instrumente de percuţie şi artistul vizual al conceptului, alături de invitaţii lor: pianista Sînziana Mircea, soprana Ioana Constantin Pipelea, pianista Anita Petrovski, dansatoarea Anastasia Grigore precum şi scriitoarea Shannon Kuta Kelly.

Concertul din 3 decembrie va avea loc la Courthouse din Galway şi se va axa pe interacţiunea dintre violoncelul interpretat live de Adrian Mantu şi violoncelele preînregistrate proiectate pe ecran, interpretând muzica din cele trei provincii româneşti, conectate prin dans şi videografie, realizate de Mihai Cucu şi Anastasia Grigore.

Evenimentul din 4 decembrie se va desfăşura la Dublin în Mermeid Arts Centre Bray şi se va axa pe interacţiunea constantă dintre înregistrările cu pianista Sînziana Mircea, dansatoarea Anastasia Grigore şi scriitoarea Shannon Kuta Kelly, proiectate pe ecran, şi violoncelistul Adrian Mantu şi artistul Mihai Cucu, prezenţi live. Soprana Ioana Constantin Pipelea şi pianista Anita Petrovski se alătură concertului din 5 decembrie în vederea interpretării unora dintre cele mai populare şi renumite creaţii româneşti, incluzând creaţii vocale şi instrumentale ale compozitorilor George Enescu, Paul Constantinescu şi Doru Popovici. Acest ultim concert are loc la Triskel Arts Centre din Cork şi constituie evenimentul principal al miniturneului.

Componenta de proză şi poezie cuprinde creaţii scrise despre România de renumita scriitoare Shannon Kuta Kelly, în timpul şederii sale în România, acestea fiind acompaniate de muzica lui Vasile Jianu şi Paul Constantinescu. Concertele din Mermeid Arts Centre şi Triskel Arts Centre vor fi transmise live şi vor putea fi urmărite de publicul larg pe reţetele online ale ICR şi partenerilor irlandezi.

Prelegeri, concert şi expoziţie online, la ICR Londra

„The Saliency of the Past: Some Thoughts on the Case of Romania”, prelegerea susţinută de reputatul profesor Dennis Deletant cu prilejul aniversării Zilei Naţionale a României va fi prezentată de reprezentanţa ICR la Londra în parteneriat cu Ambasada României la Londra, la 1 decembrie 2020, pe reţelele de socializare.

Evenimentul face parte din seria de conferinţe organizate de ICR Londra, serie la care au participat, până acum, profesorii Radu Cinpoeş (Kingston University, 1 dec 2019) şi Marius Turda (Oxford Brookes, 1 dec 2018). De asemenea, episoadele din cadrul „Who is Romania/ Cine este România”, seria inovatoare de filme de promovare a personalităţilor româneşti destinate platformelor de socializare, iniţiată de reprezentanţa Institutului Cultural Român la Londra şi realizată de istoricul britanic Tessa Dunlop, vor fi redifuzate pe canalele de social media ale reprezentanţei pe parcursul zilei de 1 Decembrie.

Totodată, în aceeaşi zi vor fi prezentate online lucrările româneşti din Galeria Europeană, adunate sub titlul „Masterpieces of Romanian art”. Seria de evenimente în Marea Britanie va cuprinde şi concertul extraordinar „London Philharmonic Orchestra: Jurowski dirijează Enescu”, înregistrat pe 2 decembrie la Royal Festival Hall şi transmis online de ICR Londra în 9 decembrie.

La Chişinău, actorii Nicolae Jelescu, Anişoara Bunescu, Margareta Nazarchevici şi Mihaela Chiu vor participa la un spectacol organizat de Ambasada României în Republica Moldova şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Teatrul poetic „Alexei Mateevici” din Chişinău, care va fi transmis la postul de televiziune TVM 2, la data de 1 decembrie şi redifuzat la TVM 1, la data de 2 decembrie.

Fragment din „Scrisoarea III”, interpretat de Petr Vrsek în limba cehă, la ICR Praga

Un video cu înregistrarea interpretării în limba cehă a unui fragment din poezia „Scrisoarea III” de Mihai Eminescu, realizată de actorul ceh Petr Vrsek, va fi prezentat marţi, 1 decembrie, pe reţelele de socializare ale ICR Praga. Imaginea de pe fundalul video va fi cea mai cunoscută imagine a lui Mihai Eminescu, în care acesta avea vârsta de 19 ani, o fotografie realizată de fotograful Jan Tomas în 1869, în Piaţa Sf. Wenceslas din Praga. Înregistrarea a fost realizată de Ondrej Sukoup, compozitor ceh a numeroase coloane sonore şi câştigător a mai multor premii pentru compoziţiile sale. Textul fragmentului din „Scrisoarea III” în limba cehă va fi proiectat peste imaginea poetului.

Soprana Teodora Gheorghiu şi pianista Atena Carte, concert online la Accademia di Romania in Roma

Concertul susţinut de soprana Teodora Gheorghiu şi pianista Atena Carte cu ocazia Zilei Naţionale a României şi închiderii celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional Propatria – Tinere Talente Româneşti 2020 va fi difuzat online marţi, 1 decembrie, ora 19.00 (ora 20.00 în România) de Accademia di Romania pe pagina oficială de Facebook. 

Recital al pianistei Sina Kloke la ICR Berlin

Pianista germană Sina Kloke, specializată în cercetarea şi interpretarea creaţiilor lui George Enescu, va susţine un recital, difuzat pe pagina de Facebook şi pe site-ul ICR Berlin. Sina Kloke a cercetat manuscrisele Enescu la Biblioteca Academiei Române, transcriind şi preluând în repertoriul ei lucrări încă nepublicate de George Enescu, o parte dintre acestea fiind înregistrate şi publicate pe un CD, apărut în Germania în anul 2019. Programul va cuprinde lucrări de Enescu şi Beethoven.

Expoziţie fotografică în aer liber la ICR Varşovia

O expoziţie în aer liber dedicată Timişoarei – Capitală Culturală Europeană, pornind de la proiectul local „Memoriile Cetăţii”, realizat de Asociaţia Timişoara 2021, este propunerea ICR Varşovia. Fotografiile însoţite de texte prezintă tipuri de intervenţii artistice în spaţiul public, surprinzând produsele culturale create şi componenta participativă umană, cu accent pe arta stradală din Timişoara. Deschiderea expoziţiei pentru public la Varşovia va avea loc la 1 decembrie, în spaţiul exterior al Ambasadei României din strada Chopina 10. 

Artişti şi scriitori români din spaţiul Benelux, prezentaţi de Maurice Van der Speeten şi Jan Willem Bos la ICR Bruxelles

„Prezenţe culturale româneşti în Benelux”este o nouă serie de documentare dedicate creaţiei contemporane, menită să pună în valoare participările româneşti din cadrul unor evenimente înscrise în agenda culturală din spaţiul Benelux. Evenimentul va fi prezentat pe pagina oficială de Facebook şi pe contul YouTube ale ICR Bruxelles. Astfel, în perioada 25 noiembrie – 7 decembrie, Maurice Van der Speetenşi Jan Willem Bos, doi dintre partenerii de prestigiu ai reprezentanţei, vor prezenta participările româneşti din cadrul unor evenimente de anvergură precum Bienalele Internaţionale de Artă de la Haacht, târguri de carte sau evenimente dedicate literaturii în spaţiul neerlandofon.

Muzicienii Constantin Sandu şi Radu Ungureanu, concert la Şcoala Superioară de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto transmis de ICR Lisabona

Un recital de pian şi vioarăsusţinut de pianistul Constantin Sandu şi violonistul Radu Ungureanu, muzicieni români de prestigiu din Portugalia, va avea loc la Şcoala Superioară de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto (ESMAE). Muzicienii vor interpreta piese de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Constantin Nottara şi Paul Constantinescu. Organizat de Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona, recitalul va fi prezentat publicului, pe reţelele de socializare ale celor două instituţii, marţi, 1 decembrie.

Concert al Cvartetului Arte Clásico, la Academia Regale de Arte Frumoase San Fernando organizat şi transmis de ICR Madrid

Un concert de muzică clasică, susţinut de Cvartetul Arte Clásico din Madrid, va fi organizat de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei. Evenimentul va fi înregistrat în sala de concerte a Academiei Regale de Arte Frumoase San Fernando şi transmis marţi, 1 decembrie, pe reţelele de socializare ale ICR Madrid şi ale Ambasadei României în Regatul Spaniei. Cvartetul Arte Clásico din Madrid este compus din Lavinia Olga Moraru (vioară), Marian Moraru (vioară), Sergio Saez (violă) şi Javier Albares (violoncel).

„65 de ani de diplomaţie românească la ONU”, expoziţie aniversară la ICR New York

Aniversarea a 65 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite este celebrată odată cu Ziua Naţională a României de reprezentanţa ICR la New York. Împreună cu Misiunea Permanentă a României la ONU şi Unitatea Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, echipa ICR NY organizează o expoziţie virtuală, cu caracter permanent. Conţinutul va fi realizat sub forma unui film de montaj de aproximativ cinci minute, care va prezenta, prin imagini, generice şi chiar filme de arhivă, într-un mod dinamic şi atractiv, momentele cele mai importante ale acţiunii diplomatice româneşti în acest for multilateral şi câteva dintre personalităţile diplomatice care le-au făcut posibile. .

„România Intemporel” şi un film despre Orchestra Română de Tineret, la ICR Istanbul

Ansamblul Traffic Strings, avându-i în componenţă pe muzicienii Alexandru Marian (vioara I), Tiberiu Branga (vioara a II-a), Lucian Moraru (violă), Bogdan Popa (violoncel), Săndel Smărandescu (contrabas), Bogdan Constantin (percuţie) şi Vasile Răducu (nai), va susţine concertul extraordinar „România Intemporel”. Publicul turc îi va putea asculta pe pagina de Facebook a reprezentanţei ICR Istanbul marţi, 1 decembrie, într-o înregistrare realizată special pentru Institutul Cultural Român. Proiectul muzical propune o „sinteză românească“, în programul concertului regăsindu-se lucrări diverse, de la suite folclorice din Maramureş la „Peşrev“ de Dimitrie Cantemir sau „Rapsodia Română“ nr. 1 de George Enescu , incluzând imnul naţional „Deşteaptă-te, române!“.

Gală extraordinară de operă, retransmisă online de ICR Tel Aviv

ICR Tel Aviv reeditează Gala extraordinară de operă de la Ierusalim, a cărei înregistrare video va fi difuzată pe canalele proprii de Facebook şi Youtube, la data de 30 noiembrie. Gala de operă, care a avut loc de Ziua Naţională a României, cu un an în urmă, a reunit, în sala „Henry Crown Symphony Hall” a Teatrului din Ierusalim, nume recunoscute ale muzicii din România, precum: Ionuţ Pascu, Andrei Manea, Ştefan Ignat, Madeleine Pascu, Alina Dragnea, Aida Pascu, Dalila Cernătescu, Bogdan Mihăilescu. Artiştii români au fost acompaniaţi de una dintre cele mai reprezentative orchestre din Israel – Jerusalem Symphony Orchestra. Spectacolul organizat de ICR Tel Aviv a constituit o prezentare selectivă a şcolii româneşti de compoziţie (cultă şi populară), în vederea promovării patrimoniului cultural românesc la nivel internaţional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here