Ion Ghizdeanu, omul de casă al lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, vizat într-o anchetă penală. Ce atribuții importante avea în timpul guvernării PSD

ion ghizdeanu
Ion Ghizdeanu la dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2019, in comisia reunita pentru buget, la Palatul Parlamentului, marti, 12 februarie 2019. Inquam Photos / Octav Ganea

Ion Ghizdeanu, fostul șef al Comisiei Naționale de Prognoză și al Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI), face obiectul unei anchete de fals care vizează alocarea unor împrumuturi pentru autoritățile locale.

Ion Ghizdeanu este privit drept omul-cheie al lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov în implementarea de politici economice, se arată într-un material Digi24.

În timpul guvernării PSD, FDI a primit puteri sporite. Aceasta era instituția de la care plecau banii pentru primăriile din toată țara. De asemenea, FDI avea în atribuții și realizarea de proiecte de infrastructură în parteneriat public-privat.

Ancheta instumentată de Parchetul Sectorului 1 are în vedere nereguli descoperite în perioada septembrie-noiembrie 2019. Cu alte cuvinte, finalul guvernării PSD. În cadrul anchetei, Ghizdeanu este bănuit că ar fi falsificat evaluările unor proiecte depuse de autorități locale.

La procurorii Parchetului Sectorului 1 au ajuns mai multe documente de la primării din județul Olt. De menționat este și că aproximativ 80% dintre programele FDI mergeau către social-democraţi

Digi24 a publicat și un top al județelor fruntașe în obținerea banilor FDI:

  • Neamţ – 625 milioane de lei;
  • Dolj – 537 milioane de lei;
  • Buzău (fieful lui Marcel Ciolacu) – 512 milioane de lei, urmate de Olt şi Timiş.

În urmă cu trei luni, premierul Ludovic Orban a semnat mai multe decizii de eliberare din funcţie în cazul mai multor secretari de stat, consilieri şi secretari generali adjuncţi.

Potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial, Ion Ghizdeanu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, fiind înlocuit interimar cu Bianca Diana Mihăiţă, şef al Direcţiei de Programare Economică.

Ion Ghizdeanu era în funcție din 2000, din timpul mandatului de premier al lui Adrian Năstase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here