Ion Iliescu şi-a dat demisia de la şefia Institutului Revoluţiei, iar Gelu Voican Voiculescu a fost demis de conducerea interimară

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliesc, participa la sesiunea solemna ce a marcat 150 de la infiintarea Academiei Romane, in Bucuresti, luni, 4 aprilie 2016. Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul președinte al României Ion Iliescu a demisionat de la conducerea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 locul acestuia fiind preluat, interimar, de Alexandru Mironov, membru al Colegiului Naţional al instituţiei. 

Noua conducere interimară a decis să-l dea afară şi pe Gelu Voican Voiculescu.

Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a anunţat, într-un comunicat de presă, că Ion Iliescu şi-a dat demisia de la şefia Institututului. Membrii Colegiului au decis, până când preşedintele Klaus Iohannis îi numeşte pe noii membri ai acestui for, ca interimatul la şefia instituţiei să fie asigurată de Alexandru Mironov. Prima decizie a lui Mironov a fost demiterea directorul general al IRRD, Gelu Voican Voiculescu. O a doua decizie a fost referitoare la faptul că în funcţia de director general a fost numit Ioan Savu, potrivit Adevărul.

 „Colegiul Naţional a hotărât să propună Preşedintelui României, consultări cu privire la activitatea viitoare a IRRD şi realizarea de dezbateri în cadrul Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi a Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989”, mai precizează Colegiul IRRD în comunicat.

Scriitorul Alexandru Mironov, cel care i-a preluat locul, interimar, lui Ion Iliescu, este unul dintre cei 25 de membri ai Colegiului Naţional al Institutului Revoluţiei Române. Apropiaţi ai acestuia au confirmat, pentru News.ro, numirea lui Mironov în funcţia lăsată liberă de Iliescu. Mironov a refuzat să facă orice declaraţie pe acest subiect, precizează News.ro. 

Institutul Revoluţiei Române din Decembrie 1989 a fost înfiinţat prin Legea 556/2004 cu scopul de a cerceta istoria revoluţiei române din 1989. Membrii conducerii au fost numiţi pe viaţă, iar fondul de salarii pentru personalul institutului este unul foarte mare, în mare parte asigurat de la bugetul de stat.Curtea Constituţională a decis în 24 martie că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 91/2019 privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sunt neconstituţionale, în ansamblul lor.

Deputatul liberal Alexandru Muraru a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că împreună cu aleşii PNL Iulia Scântei, Alina Gorghiu, Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa, dar şi cu senatorul USR-PLUS Cristinel Gabriel Berea, a depus o nouă iniţiativă legislativă pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din 1989, condus „în mod ruşinos” de Ion Iliescu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here