JO 2020 | Cum câștigă medalii „pe sub radar” sportivii ruși, deși Rusia a fost exclusă de la Olimpiadă

Când nu mai este o echipă olimpică internațională o echipă olimpică internațională? Când devine Comitetul Olimpic Rus. Oficial, Rusiei i se interzice să concureze la Tokyo pentru infracțiuni anterioare de dopaj. Dar nu veți exagera gândindu-vă că treburile stau cu totul altfel. O echipă de 335 de sportivi din Rusia concurează sub numele de „COR”, îmbrăcată în uniforme albe, albastre și roșii și câștigând o groază de medalii. Rusia a încălcat în mod repetat legile antidoping. Au fost regulile destul de dure? – se întreabă The Economist.

🔹 La Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver din 2010, Rusia a câștigat 15 medalii, plasându-se pe locul 11 ​​în clasament. Patru ani mai târziu, în stațiunea rusă Soci, a ieșit pe primul loc, cu 30. O parte din această îmbunătățire ar putea fi avantajul locului, terenul propriu. Australia, China și Marea Britanie și-au îmbunătățit fiecare tezaurul de medalii când au găzduit jocurile de vară în ultimii ani. Dar sportivii ruși au primit o întărire mai substanțială, sub forma unui amplu program de dopaj sponsorizat de stat. În 2016, chimistul avertizor Grigori Rodcenkov, care fusese directorul laboratorului antidoping din țară, a dezvăluit cum el și echipa sa au dezvoltat un cocktail extrem de eficient de steroizi, cunoscut sub numele de Ducesă, și l-au dizolvat în whisky Chivas Regal. De-a lungul mai multor turnee, oficialii au devenit experți în schimbarea probelor de urină de la sportivii dopați cu cele colectate de la cei curați, marionetele. La Soci, Ministerul Sportului și agenții serviciilor de securitate au folosit o încăpere ascunsă din satul olimpic pentru a face schimbul (domnul Rodcenkov, care trăiește acum sub protecție în America, a publicat un volum interesant de memorii despre implicarea sa).

Aceste detalii au ieșit la iveală în timpul pregătirilor pentru jocurile din 2016 de la Rio de Janeiro. Comitetul Internațional Olimpic (COI) a respins semnalul de alarmă, lăsând organele de conducere ale fiecărui for sportiv să decidă dacă să interzică rușii, fentând astfel pronunțarea unui verdict. Doar două foruri – haltere și atletism – au emis interdicții complete; în rest, majoritatea au permis tuturor rușilor calificați să participe. Dar acesta nu a fost decât vârful icebergului. În 2018, Agenția Mondială Antidoping (AMA) a solicitat Rusiei să predea o bază de date cu teste și informații pentru analiză, ca parte a revenirii planificate a țării în circuitul internațional. Dar agenția a constatat că datele au fost trucate. Au fost șterse peste 15.000 de fișiere și foldere. Rezultatele testelor care anterior arătau dovezi ale substanțelor ilegale folosite au fost cosmetizate pentru a demonstra conformitatea cu limitele legale. Ca răspuns, AMA a interzis în 2019 Rusiei să participe la competiții sportive internaționale timp de patru ani (doar sportivii ale căror teste sunt curate și nu au fost menționați în niciun document incriminator pot concura pentru COR). Această pedeapsă a fost redusă la jumătate după apelul la Curtea de Arbitraj Sportiv, la sfârșitul lui 2020.

Există mai multe motive pentru care autoritățile sportive nu au izolat complet Rusia. În primul rând, teama de-a pedepsi sportivi nevinovați doar din cauza originii lor. Dopajul rusesc a fost extins, dar nu universal. În al doilea rând, țara este un mare actor sportiv, mai ales în cadrul olimpiadelor. Merită să găzduiască evenimente de prestigiu, precum Cupa Mondială de Fotbal din 2018. Iar firmele ruse de stat – în special Gazprom – oferă sponsorizări profitabile pentru multe turnee sportive. În al treilea rând, țara dă dovadă de suficientă căință oficială. Fostul premier Dmitri Medvedev a răspuns interdicției AMA denunțând „isteria anti-rusă”, dar a recunoscut, de asemenea, că Rusia are „probleme semnificative” cu dopajul. AMA și COI s-au confruntat cu alegerea neplăcută de-a pierde o piață mare, dar de a-și menține valorile, sau de-a lua banii, riscând însă să-și afecteze reputația. Au plonjat până la urmă după bani. Echipa COR a câștigat 19 medalii în primele cinci zile de competiție, dar recâștigarea încrederii internaționale va dura mult mai mult.🟦

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here