Președintele american Joe Biden a fost de acord cu recomandarea Pentagonului de a menține data de 31 august ca termen de retragere din Afganistan, a declarat marți un oficial al administrației pentru Reuters. De asemenea, liderii G7 le cer talibanilor „să garanteze o evacuare sigură” pentru toţi cei care vor să părăsească Afganistanul „până pe 31 august şi dincolo de această dată”, a declarat marţi premierul britanic Boris Johnson, la finalul unui summit virtual al Grupului, informează AFP, Reuters şi dpa, preluate de Agerpres.

Biden a cerut Pentagonului planuri de rezervă dacă va fi necesară depășirea acestui termen, a mai precizat oficialul, sub condiția anonimatului.

Recomandarea Pentagonului privind menținerea datei de 31 august are la bază îngrijorări privind securitatea forțelor americane, potrivit oficialului citat.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby, a declarat marți, într-o conferință de pesă, că nu s-a schimbat termenul-limită de 31 august pentru evacuarea Kabulului. El a mai spus că SUA se poate încadra în acest termen, potrivit The Guardian.

„În mod clar, ținta noastră este sfârșitul lunii (august – n.r.)”, a subliniat Kirby.

El a sugerat că SUA și talibanii au avut o înțelegere privind data de 31 august.

Kirby a mai arătat că până acum au fost evacuați „câteva mii” de cetățeni americani din Afganistan, scopul fiind 20.000 de evacuări până la sfârșitul săptămânii.

*Zabihullah Mujahid, lider taliban: Nu-i mai încurajați pe afgani să plece

Talibanii nu le mai permit afganilor să meargă la aeroportul din Kabul din cauza situației haotice de acolo, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al insurgenților, Zabihullah Mujahid, într-o conferință de presă, potrivit BBC.

El a mai spus că oamenii strânși la aeroport ar trebui să meargă acasă, iar securitatea le va fi garantată.

Dar, a mai completat Zabihullah Mujahid, SUA îi invită în continuare pe oameni să se îndrepte spre aeroport.

„Avem o cerere către americani. Nu-i mai încurajați pe afgani să plece… Avem nevoie de talentul lor”, a declarat purtătorul de cuvânt.

El a mai afirmat că nu crede că termenul de 31 august pentru evacuări va fi extins.

Zabihullah Mujahid afirmă că este destul timp pentru ca cetățenii străini să părăsească țara și că talibanii „nu sunt în favoarea” permiterii plecării cetățenilor afgani.

Purtătorul de cuvânt a mai sugerat că femeilor nu li se va interzice definitiv să mai meargă la muncă.

„Momentan, este în avantajul lor (să stea acasă – n.r.), pentru a preveni orice rău tratament”, a spus el, adăugând că ele nu au fost concediate și salariile le vor fi plătite.

BBC a obținut mai multe relatări de la femei care se tem că dreptul lor la muncă și la o viață liberă va fi restrâns drastic. Altele au spus că au mers la serviciu, unde li s-a spus că nu mai lucrează și că pot trimite în locul lor o rudă de sex masculin.

*UE și-a evacuat majoritatea personalului

Uniunea Europeană şi-a evacuat întregul personal aflat în Afganistan, cu excepţia unor oficialităţi care încă lucrează la aeroportul din Kabul, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, transmite Reuters.

„Întregul personal care trebuia să fie evacuat a fost evacuat”, a spus reprezentantul executivului comunitar într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

„Încă avem o prezenţă de bază la aeroport pentru a gestiona ceea ce este nevoie, dar personalul delegaţiei UE şi familiile au fost evacuaţi”, a adăugat el.

Căderea guvernului afgan şi cucerirea capitalei Kabul de către talibani înainte de retragerea ultimilor militari americani programată pentru 31 august a constrâns ţările occidentale să organizeze de urgenţă evacuarea propriilor cetăţeni şi a colaboratorilor lor afgani.

Mai mulţi aliaţi NATO le-au cerut vineri americanilor să-şi amâne plecarea. Cu 6.000 de militari, ei au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, de unde sunt organizate evacuările.

Înaltul oficial al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat marți că a primit informații credibile despre încălcări grave comise de talibani în Afganistan, inclusiv execuții sumare ale civililor și restricții impuse femeilor, precum și represiuni ale proteste împotriva talibanilor.

Bachelet a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului organizarea unei sesiuni de urgență la cererea Pakistanului și a Organizației de Cooperare Islamică (OIC) și solicită instituirea unui mecanism de monitorizare atentă a acțiunilor talibanilor, potrivit Reuters.

Liderii G7 discută situația din Afganistan

Liderii celor mai industrializate țări vor discuta marți despre evacuarea miilor de oameni care încearcă să iasă din Afganistan, în condițiile în care există tot mai multe temeri că timpul pentru acest lucru nu va fi suficient, relatează Reuters.

Evacuările se desfășoară pe „picior de război”, deoarece trupele străine încearcă să respecte termenul limită de 31 august convenit anterior cu talibanii pentru retragerea tuturor străinilor, a declarat pentru Reuters un diplomat NATO.

Liderii Statelor Unite, Marii Britanii, Italiei, Franței, Germaniei, Canadei și Japoniei care se întâlnesc virtual marți pot folosi posibilitatea recunoașterii oficiale comune sau a reînnoirii sancțiunilor pentru a-i convinge pe talibani să respecte promisiunile de a respecta drepturile femeilor și relaţiile internaționale.

„Liderii G7 vor ajunge la un acord pentru a coordona decizia dacă sau când îi vor recunoaște pe talibani. Și se vor angaja să colabreze în continuare îndeaproape”, a spus un oficial european.

Mii de afgani s-au întors la casele lor după ce au aflat că situația este „relativ calmă” în provinciile din toată țara, a declarat diplomatul, care a cerut să nu fie identificat. El a avertizat însă că rapoartele de informații și securitate din districtele îndepărtate sunt insuficiente.

Președintele SUA, Joe Biden, care a declarat că trupele americane ar putea rămâne în Kabul și după de termenul limită, a avertizat că evacuarea va fi „dură și dureroasă”.

Un oficial taliban a declarat luni că nu va fi acordată o prelungire a acestui termen limită. Washingtonul a declarat însă că negocierile continuă.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a spus că americanii își vor continua eforturile de a-i ajuta pe afganii aflați în pericol să părăsească țara și după 31 august.

Surse: Agerpres, Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here