Sursa foto: presidency.ro

​Președintele Klaus Iohannis a transmis miercuri un semnal tranșant DNA și parchetelor, după ce a declarat că se așteaptă ca „lupta anticorupție să prindă viteză”.

Întrebat de jurnalistul HotNews.ro, dacă este mulțumit de activitatea marilor parchete în contextul luptei împotriva marii corupții și a unei petiții în acest sens lansate recent, șeful statului a spus că are mari așteptări, precizând însă că „e un pic prematur” să facă o evaluare ținând cont că noile conduceri s-au instalat de câteva luni.

Bilanțul se face după un an de la numirea noilor conduceri. Evident că în situația în care avem de câteva luni conduceri noi la parchete, este un pic prematur să spunem că sunt mulțumit sau nemulțumit. E adevărat, am asteptări mari și am și eu așteptarea ca lupta anticorupție să prindă viteză”, a spus președintele.

O petiție publicată pe site-ul comunității declic.ro și adresată președintelui Klaus Iohannis, ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, și șefului DNA, Crin Bologa, cere „repornirea luptei împotriva corupților”, în condițiile în care, în prezent, „o instituție cu procurori de elită se ocupă de anchetarea unor fapte mărunte, în timp ce pe marii corupți nu îi mai deranjează nimeni”.

Într-un interviu acordat RFI, purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Livia Săplăcan, susţine că o serie de modificări legislative, inclusiv decizii ale CCR, au îngreunat masiv activitatea DNA. Potrivit Liviei Săplăcan, schimbările cu impact semnificativ asupra activităţii parchetului anticorupţie sunt de o gamă variată: de la infracţiuni care nu mai există, la instrumentele pe care procurorii nu le mai au azi şi până la noul ghid de comunicare cu mass-media, intrat în vigoare acum un an.

”Lupta anticorupție nu s-a oprit”, a explicat în interviu Livia Săplăcan. ”DNA lucrează în limita legilor. Dacă legile se modifică, atunci, poate că la nivel de percepție există și această apreciere că activitatea anticorupție are de suferit. Vă amintesc că a fost o serie de decizii ale Curții Constituționale, au fost modificate legile justiției, astfel încât lupta împotriva corupției a fost îngreunată. Modul în care procurorii anticorupție pot accede în DNA a devenit tot mai dificil. Este și o problemă de personal. DNA lucrează acum cam cu 70% din procurorii care sunt în schemă. De asemenea, legislația, instrumentele pe care le au la îndemână procurorii DNA s-au tocit. Nu mai au acele puteri pe care le aveau. Mă refer strict la infracțiunea de abuz în serviciu. Este o discuție tehnică, dar, marja de manevră, ca să spun grosso modo, s-a îngustat. Infracțiuni care acum câțiva ani erau deferite justiție, persoanele care săvârșeau aceste infracțiuni, acum, din perspectivă legală, nu mai este posibil.

Susțineți practic că, în urma modificărilor aduse legilor justiției în precedenta guvernare PSD, activitatea DNA a fost îngreunată?”, a fost întrebată Săplăcan.

Fără să fac niciun fel de apreciere asupra perspectivei politice… V-am dat un exemplu concret”, a continuat purtătoarea de cuvânt. ”Limita de accedere în DNA a fost majorată. Acum e nevoie de 10 ani pentru ca un procuror să poată să vină la DNA. În legea inițială limita era de 6 ani. Ăsta este un exemplu. V-am spus că există și chestiuni tehnice despre care putem să discutăm…

Ea a mai adăugat că DNA a trims propuneri către Ministerul Justișiei pentru „repararea legilor justitiei”. ”Este firesc ca opiniile să se ceară din partea celor care aplică legea. Au fost discuții. De exemplu în legea achizițiilor publice s-a discutat să se introducă un sistem prin care încălcările acestor achiziții să poată fi considerate infracțiuni, nu numai contravenții”, a mai completat Săplăcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here