La ce sumă se ridică despăgubirile pentru exproprierile de pe tronsonul 5 al Autostrăzii Sibiu-Piteşti

Exproprierile pentru trei localități de pe tronsonul 5 (Curtea de Argeş-Piteşti) al autostrăzii Sibiu-Piteşti, au fost finalizate, iar pentru alte patru localităţi, procedura de expropriere demarează la începutul lui 2021.

Oficiali din cadrul CNAIR au confirmat pentru Adevărul.ro că pentru localităţile Bascov, Băiculeşti, Merişani a fost deja intabulat luna trecută coridorul de expropriere, decizia de expropriere fiind emisă la sfârşitul lunii septembrie. Suprafaţa totală de expropriat este de 2,9 milioane metri pătraţi, iar valoarea despăgubirilor ce va fi acordată proprietarilor de la bugetul de stat se ridică la 40,56 milioane lei.

Pentru celelalte patru localităţi de pe traseul tronsonului 5 al viitoarei autostrăzi (Budeasa, Curtea de Argeş, Mălureni şi municipiul Piteşti), în această lună a fost înaintat către Ministerul Transporturilor proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanşarea procedurilor de expropriere. Proiectul a fost în consultare publică până pe 22 decembrie, iar pe 23 decembrie a fost trimis către ministerele avizatoare, respectiv  Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei Pentru acest proiect de act normativ este necesară suma de 4,2 milioane lei, pentru un număr de 370 de imobile, în suprafaţă totală de 464.153 metri pătraţi.

Cumulat, valoarea despăgubirilor ce va fi plătită pentru tronsonul 5 se ridică la peste 44,7 milioane lei. Surse autorizate din cadrul Ministerului Transporturilor au precizat pentru Adevărul că lucrările la tronsonul 5 ar urma să înceapă cel târziu pe 1 mai 2021.

CNAIR SA a semnat pe 11 mai a.c. contractul „Proiectare şi execuţie Autostrada Sibiu – Piteşti, secţiunea 5, Curtea de Argeş – Piteşti, km 92+600 – km 122+950”, ofertantul câştigător fiind compania italiană Astaldi SpA. Valoarea contractului este de 1,7 miliarde de lei fără TVA, bani ce provin din fonduri europene nerambursabile. Durata de realizare a acestui contract este de 60 luni, dintre care 12 luni perioada de proiectare şi 48 de luni pentru execuţia lucrărilor. Perioada de garanţie a lucrărilor este de 120 de luni (10 ani).

Traseul acestei secţiuni de autostradă începe în zona localităţii Curtea de Argeş şi continuă paralel cu râul Argeş până la actuala centură a municipiului Piteşti.

2 COMENTARII

  1. 12 luni proiectare și 48 luni execuție, deci dacă încep lucrările pe 1 mai 2021, termenul ar fi 1 mai 2026, cu o întârziere implicită 2027!!! IMENS! Asta e porțiunea usoară, pt partea grea de munte deci va fi gata prin 2035! INCREDIBIL!!!

  2. Interesat ar fi să facă publice numele proprietarilor de terenuri !!!…macar să spună dacă sunt localnici….cat despre construcție în sine mai e timp, bine că au dat banul….mai vorbim la următoarea pandemie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here