Laurențiu Cazan, coordonatorul reprimării protestului din 10 august, renunță la conducerea Jandarmeriei Prahova

Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenţiei jandarmilor la mitingul din 10 august 2018 din Piața Victoriei, renunță la postul de inspector-șef al Jandarmeriei Prahova, în care fusese împuternicit în luna decembrie, a anunțat luni Jandarmeria Română.

Instituția precizează că decizia a fost luată de Cazan „în urma discuțiilor apărute în spațiul public care afectează imaginea Jandarmeriei”.

În urma discuțiilor apărute în spațiul public care afectează imaginea Jandarmeriei Române, începând cu data de astăzi, 04.01.2021, lt. col. Laurențiu Cazan a decis să-și retragă acordul privind împuternicirea sa în funcția de inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova. Pentru asigurarea continuității comenzii, la conducerea Inspectoratului va rămâne prim-adjunctul inspectorului șef, colonel Dragoș Buzoianu. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aceeași dată, prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române, ofițerul urmează să îndeplinească atribuțiile avute înainte de această împuternicire„, a transmis Jandarmeria.

Cazan va reveni în funcția deținută anterior, adică adjunct al șefului Jandarmeriei București, a precizat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Sorin Despina.

Laurențiu Cazan fusese împuternicit la comanda Jandarmeriei Prahova, pentru o perioadă de 6 luni, printr-un ordin semnat de șeful Jandarmeriei Române în 21 decembrie 2020, iar Ministerul Afacerilor Interne susținea că decizia a fost luată „pentru a asigura continuitatea”.

Privind împuternicirea locotenent-colonelului Laurențiu Cazan la IJJ Prahova, facem următoarele precizări: Decizia a fost luată pentru a asigura continuitatea conducerii acestei unități, ca urmare a trecerii în rezervă a fostului comandant, în baza art. 85, alin 1, lit.b din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare”, menționa MAI.

Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, este unul dintre şefii Jandarmeriei acuzaţi că au organizat reprimarea manifestaţiei din 10 august 2018. Dosarul privind evenimentele de atunci a fost clasat, dar DIICOT a solicitat redeschiderea, cerând reluarea urmăririi penale pentru o parte din şefii Jandarmeriei de la acea vreme, printre care şi Cazan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here