Sistemul European de Supraveghere Spaţială şi de Urmărire (EUSST) monitorizează racheta chineză, care urmează să facă o reintrare necontrolată în atmosferă în acest sfârşit de săptămână, considerând puţin probabil ca resturile acesteia să cadă deasupra unor zone populate ale Terrei, relatează vineri EFE.

Noua predicție a celor de la Aerospace Corporation este că racheta va reintra în atmosferă duminică, ora 06.22 (ora României) plus/minus 4 ore.

Publicația China Global Times controlată de guvernul chinez a scris că racheta Long March 5B se va prăbuși probabil în apele internaționale.

Potrivit ”predicției în cunoștință de cauză”, punctul de reintrare ar fi în apropierea insulei nordice a Noii Zeelande, dar acesta totuși poate fi și pe câteva rute ce acoperă o mare parte de glob.

China a lansat săptămâna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale, CSS, care a fost propulsat de o rachetă Long March 5B. Corpul rachetei urmează să cadă pe Pământ în următoarele zile fără se se ştie unde. Acest lucru a stârnit îngrijorarea la nivel mondial şi mobilizarea diferitelor servicii de supraveghere spaţială. Racheta Long March 5B a fost lansată pe 29 aprilie de la baza aerospațială din Wenchang, aceasta transportând modulul Tianhe care va deveni spațiul de locuit al viitoarei spații stațiale a Chinei.

Printre acestea se numără şi Sistemul European de Supraveghere Spaţială şi de Urmărire al UE, un consorţiu internaţional din care fac parte diferite agenţii spaţiale şi organisme publice din numeroase ţări europene.

Acest consorţiu monitorizează de mai multe zile reintrarea în atmosfera terestră a uriaşul obiect spaţial chinez cu o greutate de între 17 şi 21 de tone şi o dimensiune de aproape 30 de metri. După separarea modulului spaţial, lansatorul a început să orbiteze planeta pe o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, ceea ce face aproape imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă şi, prin urmare, locul unde va cădea.

Reţeaua de senzori şi de radare ale serviciului de supraveghere spaţială observă „îndeaproape” obiectul spaţial care ar urma să pătrundă în atmosferă în zilele de 8 sau 9 mai.

Datele publicate de consorţiu arată că obiectul are o înclinare care sugerează că resturile sale vor cădea într-o regiune a Terrei acoperită în mare parte de ocean sau în arii nelocuite şi a considerat probabilitatea statistică a unui impact într-o zonă locuită ca „foarte redusă”.

Aceste predicţii sunt însă incerte, deoarece obiectul spaţial este în afara controlului, iar estimările cele mai precise privind locul în care vor cădea aceste resturi vor fi posibile doar cu câteva ore înainte de reintrarea acestuia în atmosfera terestră.

Inginerul aeronautic şi astronaut spaniol Pedro Duque, actualul ministru al ştiinţei şi inovării, a asigurat pe contul său de Twitter că majoritatea acestor resturi „se dezintegrează la reintrarea în atmosferă” şi a explicat că, Spania furnizează consorţiului european datele primite de la radarul cu baza la Morón de la Frontera (Sevilla), pentru o urmărire cât mai bună a rachetei chineze.

Pe 29 aprilie, China a lansat primul modul al viitoarei sale stații spațiale, „Tianhe” („Heavenly Harmony”), cu racheta Long March 5B. Este primul etaj al acestui puternic lansator care se întoarce pe Pâmânt în acest moment.

Traiectoria sa este scăpată de sub control, nu din cauza unei avarii sau a unui incident inexplicabil, ci din cauza faptului că proiectanții săi au planificat de la început că întoarcerea ar fi „naturală”. Se așteaptă dezintegrarea în atmosferă.

De pe o orbită joasă – unde zboară acum racheta chineză – acestea cad singure, din cauza fricțiunii atmosferei, care contribuie la consumarea lor aproape în totalitate.

Dar, cu masa sa (între 10 și 18 tone), este puțin probabil ca modulul din Longue-Marche să fie complet consumat, spun experții. „Având în vedere dimensiunea obiectului, există inevitabil piese mari care vor rămâne”, anticipează Florent Delefie, astronom la Observatorul Paris-PSL.

În plus, „dacă racheta este fabricată din materiale care nu se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, este mai riscant. Acesta pare să fie cazul Longue-Marche„, notează el.

Știind acest lucru, „chinezii ar fi trebuit să anticipeze o reintrare controlată cu o rachetă retro, așa cum făcuseră rușii în special prin dezorbitarea stației Mir”, a declarat pentru AFP Nicolas Bobrinsky, șeful departamentului de inginerie și inovare al Agenției Spațiale Europene (ESA).

Surse: Agerpres, Hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here