Locuitorii a două insule din Caraibe, otrăviți de pesticidele folosite pe plantațiile de bananieri

Aproape toți cetățenii din două insule paradisiace au sângele otrăvit de la plantațiile de banane stropite cu pesticide timp de 20 de ani.

Insulele franceze din Caraibe, Guadelupa și Martinica sunt, la prima vedere, destinații turistice ideale. Puțini turiști știu însă că cele două insule au mari probleme cu poluarea. Începând din anii `70, timp de 20 de ani, culturile de banane din aceste două insule au fost stropite constant cu un pesticid numit clordecon, care este asociat cu cancerul.

Substanța care trebuia să protejeze bananierii de insecte a contaminat atât pământurile, cât și apele. Clordeconul rămâne în sol zeci de ani, posibil secole. Acum, la mai bine de 20 de ani de când substanța chimică a fost interzisă, o mare parte din terenurile insulelor Guadelupa și Martinica nu mai pot fi folosite pentru agricultură. Aproape toți adulții din zonă au aceste chimicale în sânge, scrie BBC. 

Clordeconul afectează glandele endocrine, ceea ce duce la probleme hormonale precum cancer la prostată, nașteri premature dar și la probleme de dezvoltare a creierului în cazul copiilor, potrivit Digi24.ro.

În urma unui studiu efectuat în Guadelupa în 2010, a rezultat că clordeconul este responsabil pentru aproximativ 5-10 % din cazurile de cancer de prostată raportate pe insulă, adică între 50 și 100 de cazuri noi pe an, dintr-o populație de 800.000 de locuitori.

1 COMENTARIU

  1. Mai luați alte banana decât BIO?
    Aveți curaj?
    Am stat lângă o plantație de banani și nu era o muscă sau un țânțar! Ciudat, nu?
    Oare cu ce dădeau? Cu clordecon? Cine poate ști?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here