Foto: INQUAM/George Călin

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat, miercuri, că are cu Klaus Iohannis un parteneriat care a funcționat „aproape fără cusur”. El a amintit că, prin retragerea sa în 2014 din cursa internă pentru șefia PNL, l-a susținut pe Klaus Iohannis să fie președintele României, scrie Digi24.

„Sunt președintele PNL de patru ani, în această perioadă am avut un parteneriat cu președintele Iohannis care a funcționat aproape fără cusur. Împreună am făcut lucruri importante pentru România atât pe plan intern, cât și pe plan extern și european. Am o relație cu președintele care poate fi evaluată de oricine.

Puțină lume știe, dar în 2014, după demisia lui Crin Antonescu de la șefia PNL în urma alegerilor europarlamentare, mi-am anunțat candidatura la președinția PNL și evident că aveam de departe prima șansă să ies președinte PNL.

Domnul Iohannis a cerut derogare la Delegația Permanentă pentru a candida la o funcție. L-am întrebat atunci dacă vrea să candideze la președinția PNL, și după ce mi-a răspuns că da, eu mi-am retras candidatura, explicând că președintele care este ales de PNL trebuie să aibă principala calitate să fie un candidat la președinție care să aibă șanse să câștige alegerile prezidențiale.

Știam că dl Iohannis era cel mai potrivit să fie candidat la președinția României. Practic, eu m-am retras și l-am susținut pe Klaus Iohannis să fie președintele României, și l-am susținut și în procedura de desemnare ca și candidat la funcția de președinte al României, atunci când Crin Antonescu care își dăduse demisia a revenit și a vrut să candideze și el”, a spus Ludovic Orban când a fost întrebat despre relația pe care o are cu șeful statului.

Orban a fost întrebat și ce părere are despre interpretarea pe care Florin Cîțu a dat-o afirmațiilor de marți ale președintelui.

Întrebat cum interpretează declarația președintelui conform căreia „așa cum este acum e foarte bine”, Florin Cîțu a spus la Digi24 că președintele îl susține „în această declarație”.

„Fiecare interpretează cum dorește”, a replicat Ludovic Orban.

„Eu vă spun că suntem în competiție pentru funcția de președinte al PNL. După congres se vor alege conducerile județene, conducerea națională. Toate deciziile ulterioare congresului vor fi luate în forurile statutare ale PNL. Orice membru al PNL trebuie să respecte aceste decizii”, a conchis liderul liberal.

Duminică, Ludovic Orban a spus că persoana care va fi aleasă în funcția de președinte al PNL trebuie să fie și prim-ministrul României, sugerând, astfel, că dacă va câștiga vrea să se întoarcă și la conducerea guvernului României.

Ulterior, Klaus Iohannis a respins ideea avansată de Orban și a susținut că „așa cum este acum e foarte bine” și că funcția de premier nu este de la partid ci se ocupă prin votul Parlamentului.

1 COMENTARIU

  1. Seful PNL ne face o dezvaluire ce pune in prim plan – renuntarea in favoarea actualului presedinte si prin retragerea sa în 2014 din cursa internă pentru șefia PNL ne spune cum l-a susținut pe Klaus Iohannis să fie președintele României. Daca asa a fost ,pare ca seful actual al PNLa avut dreptate atunci cind a renuntat in favoarea celui ce si azi este seful statului .Aducerile aminte au si ele in componenta un cumul de adevaruri personale – momente ce raman in amintirea participantului , uneori deformate ca si realitate . Peste vreme se instaleaza o realitate personala ce de foarte multe ori poate fi gresit interpretata sau inteleasa .Este adevarat ,seful PNL a avut un parteneriat de succes cu presedintele natiunii si impreuna au cistigat tot ceea ce se putea cistiga – referendum – alegeri europarlamentare si locale .Din nefericire pentru votantii PNL insuccesul in alegerile parlamentare (motivele sunt cunoscute si stim cui este imputabil insuccesul)a resetat acest parteneriat si in jocul viitorului partidului PNL a intervenit actualul sef de guvern .Viitorul este al celui care poate readuce la urne votantii PNL ce dezamagiti de deciziile neconforme luate de catre seful PNL chiar inaintea alegerilor Parlamentare (de neinteles pentru multi dintre votantii PNL)nu au mai participat la vot . Absenteismul si pierderea alegerilor a dus la formarea greoaie a coalitiei actuale . Fara sprijinul presedintelui aceasta coalitie nu exista .Daca atunci seful PNL a fost responsabil si a renuntat(retras ) in virtutea binelui unui partid si al unei natiunii poate ca gestul ar trebui repetat. .Fara sprijinul presedintelui natiunii – fara sprijinul majoritar al filialelor de partid (curind au loc alegeri ) fara a fi cel care a oprit practic pandemia si a eliminat toate restrictiile si fara a fi cel care cumuleaza banii din PNNR ca si actuala functie de premier (deja o motiune a picat cu succes ) , fara toate acestea nu poti cistiga alegerile generale din PNL indiferent cit de bune sunt relatiile tale cu membrii de partid fie unii dintre ei si participanti la votul din alegeri .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here