Lupta anti-Covid e cu sens unic. Lecția de importanță globală, dată de prima țară mare în care vaccinarea e un succes

Sursa: Pixabay

Pe măsură ce în SUA bilanțul american în pandemia de Covid-19 depășește 500.000 de morți, în Marea Britanie vaccinările contribuie la reducerea deceselor și a spitalizărilor, notează The Economist. Publicația britanică pune în lumină progresele majore făcute în lupta cu coronavirusul, odată vaccinarea lansată.

Însă mai presus de asta, The Economist analizează datele mult-așteptate de toată lumea: cele provenite de la prima țară mare care a reușit să accelereze vaccinarea până la atingerea unei plaje relevante din populația sa.

Până cum, exemplul de bune practici, devenit „clasic”, era cel al Israelului. Odată cu tabloul venit de la Londra, importanța vaccinării rapide și cuprinzătoare capătă și mai multă tracțiune.

<< În mare parte a lumii, al doilea val al pandemiei a fost unul devastator. Începând cu 1 septembrie, covid-19 a curmat viețile a 1,6 milioane de oameni, comparativ cu 850.000, în precedentele nouă luni. Numai în America, numărul morților a trecut de 500.000, pe 22 februarie. Mai mult, se răspândesc noi variante care pot fi mai transmisibile, mai letale sau mai capabile să evite răspunsul imun al organismului.

Însă la orizont se conturează un oarecare optimism. Au fost administrate peste 200 de milioane de doze de vaccin anti-Covid, în 92 de țări. După un start lent, programul de vaccinare al Americii este din ce în ce mai rapid: 16% dintre adulți au primit o primă doză, iar președintele Joe Biden este pe calea cea bună cu obiectivul de a administra 150 de milioane de doze până la împlinirea a 100 de zile de mandat. Numărul infecțiilor în țară scade cu jumătate la fiecare 14 zile.

În Israel, unde vaccinarea a avut cel mai rapid start, au apărut de câteva săptămâni dovezi ale scăderii numărului de decese și ratelor de spitalizare. Marea Britanie este prima țară mare care prezintă rezultate similare. Acest lucru l-a încurajat pe premierul Boris Johnson să anunțe, în 22 februarie, o reducere prudentă și treptată a restricțiilor în Anglia. Va începe cu redeschiderea școlilor, pe 8 martie (Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor și-au stabilit propriile calendare).

Au trecut două luni de când Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a început un program de vaccinare în masă, la 8 decembrie. În acest timp, 31% dintre adulți au primit cel puțin o doză din vaccinurile Pfizer-BioNTech sau AstraZeneca-Oxford. Până pe 24 ianuarie, 80% dintre cei peste 2,8 milioane de locuitori ai Angliei cu vârste de peste 80 de ani – cei aflați în partea din față a cozii naționale – primiseră prima doză. Le-au urmat 4,7 milioane de septuagenari: până în 7 februarie, 83% din acest grup fusese inoculat.

Există dovezi din ce în ce mai consistente că aceste vaccinuri funcționează în afara studiilor clinice. Un studiu realizat în Scoția, lansat pe 22 februarie, a urmărit starea de sănătate a 1,1 milioane de persoane vaccinate între 8 decembrie și 15 februarie. S-a constatat că vaccinul Pfizer-BioNTech a redus rata de spitalizare în rândul scoțienilor inoculați cu 85%, la patru săptămâni după prima doză; vaccinul AstraZeneca-Oxford a redus internările cu 94%. (Variația care privește eficacitatea vaccinurilor se poate reduce mai degrabă raportat la diferențele de vârstă dintre beneficiari, decât la vaccinurile în sine).

Datele publice din Anglia indică o tendință similară. Numărul zilnic de morți din cauza Covid-19 a atins punctul culminant pe 22 ianuarie, cu 1.164 (cu o medie mobilă pe șapte zile). De atunci, numărul deceselor a scăzut cu 64%. Cel mai mare declin s-a înregistrat în rândul persoanelor în vârstă. Decesele au scăzut cu 66% la persoanele de 85 de ani și peste, cu 62% în rândul celor cu vârste cuprinse între 65 și 84 de ani și cu 60% la restul populației. Acest lucru nu pare a fi o întâmplare statistică: o situație demografică similară se observă în scăderea internărilor în spitale (deși nu în cazuri) și în datele regionale. Aceste constatări sunt susținute și de studiul scoțian – efectul spitalizărilor mai reduse în rândul grupurilor vaccinate ar trebui să fie observabil în datele agregate. Efectul, deși încă mic, îl va ajuta pe domnul Johnson să își respecte calendarul de relaxare: în Anglia, persoanele în vârstă de 80 de ani și peste reprezintă 6% din cazuri, dar 60% din decese.

Experiența Marii Britanii și dovezile din Israel dau speranțe și altor țări, nu în ultimul rând, deoarece sugerează că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei mai transmisibile (și posibil mai letale) a SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de B.1.1.7, care a ajuns dominantă încă de la Crăciun. Deși domnul Johnson a făcut multe greșeli, lansarea vaccinurilor a fost un succes. Dacă totul merge conform planului, ultimele restricții ale Angliei vor fi eliminate pe 21 iunie. Problemele logistice și luptele politice au dus la lansări lente în multe alte țări, inclusiv în state membre UE. Dovezile din Marea Britanie arată că, odată ce dozele de vaccin injectate în brațe, doar frumusețea științei va mai face titlurile. >>

2 COMENTARII

  1. Dar de tulpina britanica care infecteaza deja toata Europa,nu au de zis nimic,nimic? Dar dvs aveti intrebari? Nu sunteti ingrijorati de faptul ca tulpina lor a ajuns sa infecteze aproape jumatate de tara?Doar traducere din engleza a articolului si atat?

  2. “ Experiența Marii Britanii și dovezile din Israel dau speranțe și altor țări, nu în ultimul rând, deoarece sugerează că vaccinurile sunt eficiente împotriva variantei mai transmisibile (și posibil mai letale) a SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de B.1.1.7, care a ajuns dominantă încă de la Crăciun. Deși domnul Johnson a făcut multe greșeli, lansarea vaccinurilor a fost un succe”
    Am văzit că Israel merge pe pașaportul de vaccinare. Adică vrei să mergi la mol, teatru, film, meci, restaurant, vacanță – te vaccinezi!
    Deci vaccinarea NU e obligatorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here