Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

Majoritatea liderilor PSD au pledat, în spatele ușilor închise, pentru alegerile anticipate. Lideri ca Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Lia Olguța Vasilescu au pledat pentru declanșarea alegerilor anticipate, au declarat pentru HotNews.ro surse social democrate. Cu toate acestea, paradoxal, liderii PSD au decis în ședința Comietului Executv să nu renunțe la sesizarea la Curtea Constituțională în ceea ce privește numirea lui Ludovic Orban pentru a doua oră pentru postul de premier. PSD vrea să tărăgăneze astfel planul PNL de declanșarea anticipatelor până primesc un răspuns de la judecătorii constituționaliști. Argumentul cel mai des invocat a fost că PSD ar avea de câștigat dacă alegerile parlamentare s-ar ține în aceeași zi cu localele, dar nu și dacă parlamentarele s-ar ține înainte.

Potrivit surselor citate, condiția pe care o pun cei trei lideri în ceea ce privește alegerile anticipate constă ca acestea să se desfășoare concomitent – alegeri locale și alegeri parlamentare în aceiași zi.

De asemenea, PSD vrea să programeze în cea de-a 15 zi votul de învestire în Parlament pentru Guvernul Orban 2. Practic, social democrații fac un joc de imagine din postura de partid de opoziție și folosesc la maxim termenele prevăzute în regulamentul de funcționare a Parlamentului. Astfel, votul pentru Guvernul Orban 2 s-ar putea da în jurul datei de 28 februarie.

Informațiile despre planul PSD din spatele ușilor închise au fost confirmate, pe surse, și pentru Digi24.ro. Baronii vor să se ajungă la anticipate, principalii susținători ai ideei fiind Lia Olguța Vasilescu și Paul Stănescu.

„Trebuie să programăm plenul pentru votul de învestitură în termen de 15 zile, nu avem ce face. Noi vom aștepta și decizia CCR și e posibil să nu ne prezentăm la ședință”, au declarat surse participante la CEx, pentru Digi24.ro.

„Se pare că nimeni nu vrea să mai câștige alegerile, vrem doar să trecem prin ele. Pe cifrele de astăzi o să avem mai puțin de jumătate din numărul actual de parlamentari”, au declarat surse PSD pentru Digi24.ro.

Astfel, chiar dacă la nivel declarativ se vrea boicotul ședinței parlamentare de învestire a Guvernului Orban 2, acest lucru nu se va întâmpla. PSD lasă impresia că luptă contra PNL și face opoziție, pe când, se pare a intrat deja în jocul anticipatelor.

Chiar și așa există voci care se opun acestei strategii. Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, șo liderul PSD vaslui, Dumitru Buzatu, au lau cuvântul în CEx-ul PSD pentru a le spune colegilor cum organizarea anticipatelor în iunie ar afecta rezultatul partidului, care acum se învârte în sondaje în jurul scorului de 20%.

Pe de altă parte, susținătorii anticipatelor sunt de părere că organizarea alegerilor parlamentare în apropierea localelor va mobiliza filialele locale să tragă pentru partid. Astfel, sunt de părere aceștia, scorul PSD va fi unul mai bun decât prevăd sondajele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here