Manualul de îndoctrinare. Cum arată „Învățăturile” lui Xi Jinping pentru școlari, liceeni, studenți

Sursa: Xinhua

China lansează noi manuale despre filosofia politică a liderului suprem, notează The Economist, care decriptează direcția dată astfel de Xi Jinping, ca și asemănările și deosebirile dintre actualul președinte al Chinei și Mao, a cărui tradiție  este dusă mai departe de Xi Jinping, după zeci de decenii de precauții ale Partidului Comunist Chinez. 

<< Roagă-i pe membrii elitei Chinei – de la înalți oficiali, la universitari din universități de vârf, comentatori cunoscuți sau șefi de mari companii – să explice doctrina liderului țării, Xi Jinping, iar răspunsurile lor vor fi surprinzător de inutile. Chiar și întrebările simple generează răspunsuri vagi.

Să luăm, de exemplu, campania în curs, de tăiere a aripilor unora dintre cele mai mari firme din China, în special giganții tehnologici. Autoritățile au acuzat în diverse moduri  astfel de întreprinderi că au alergat după profituri excesive, au afectat securitatea națională printr-o abordare egoistă a datelor, au abuzat lucrătorii, au agresat firmele mai mici sau au exploatat tinerii consumatori cu jocuri video care dau dependență și cluburi de fani online. Apare domnul Xi ca un ideolog, hotărât să reimpună controlul Partidului Comunist asupra economiei, în detrimentul creșterii? Sau este mai pragmatic de atât: un naționalist dur, care face China mai stabilă acasă și mai puternică pe plan internațional? Există discuții printre mai-marii țării, dar nu și consens.

Având în vedere o astfel de confuzie în rândul adulților, acesta este un moment îndrăzneț de a publica o nouă serie de manuale pentru toți tinerii din școlile, colegiile și universitățile chineze, cu scopul de a explica Gândirea lui Xi Jinping privind Socialismul cu Caracteristici Chineze pentru Noua Eră, așa cum este cunoscută, oficial, filosofia politică a domnului Xi.

Cum anul universitar a reînceput la 1 septembrie, profesorii și lectorii au început să distribuie aceste cărți, adaptate pentru fiecare grupă de vârstă, până la copiii de șase ani. Utilizarea manualelor școlare independente dedicate unui lider în exercițiu marchează ruptura cu precauția manifestată câteva decenii. Ultima dată când sute de milioane de tineri țineau strâns cărți dedicate înțelepciunii unui singur om a fost sub Mao Zedong, obiectul (și instigatorul) unui cult dezastruos al personalității.

Cărțile pentru tineri sunt deosebit de revelatoare, deoarece trebuie să păstreze mesajele simple. Școlile primare au predat mult timp rudimentele generale ale ideologiei. Prin cursuri cu titulaturi precum „etică și drept”, copiii au studiat faptele bune ale fondatorilor partidului și liderii moderni. Ei au contemplat măreția patriei (cu ajutorul unor imagini generoase cu  parcurilor eoliene și pietre de hotar). Manualele au consacrat multe pagini lecțiilor sănătoase despre onestitate, prietenie, importanța spălării mâinilor și respectului pentru bătrâni.

Cele mai recente cărți pentru școlile primare sunt încă astfel. Dar ele sunt mai concentrate pe definirea cetățeniei ca relație cu partidul și liderul acestuia. Ghidurile oficiale pentru profesori recunosc că este o provocare pentru elevii foarte tineri să înțeleagă concepte abstracte. Drept urmare, noile manuale vor folosi maxime „aurite” de la domnul Xi, precum și povești vii și experiențe emoționale pentru „a planta în inimile lor mici semințele dragostei pentru partid, a iubirii pentru națiune și a iubirii pentru socialism”. O notă emisă la sfârșitul lunii august de către Comitetul Național pentru manuale al Ministerului Educației stabilește alte obiective. Tinerii ar trebui să fie îndrumați să înțeleagă faptul că domnul Xi este liderul întregului partid și al întregii țări. De asemenea, trebuie să se hotărască să asculte și să urmeze partidul încă din primii ani.

În plus față de celebrarea conformității, noile cărți oferă avertismente familiare cu privire la cei care nu se încadrează. Dl Xi folosește adesea această expresie în discursurile adresate tinerilor. Se referă la ceea ce el numește datoria școlilor și a familiilor „de a preda bine primele lecții ale vieții”, astfel încât copiii să nu iasă din rând, ca o haină încheiată strâmb la nasturi și care va trebui ajustată ulterior.

O altă lecție din carte le vorbește copiilor despre „așteptările bunicului Xi față de noi”. Alături de imaginile domnului Xi cu membrii Tinerilor Pionieri, o organizație de partid pentru copii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, elevii sunt informați că: „În calitate de lider suprem al partidului și al statului, bunicul Xi Jinping a ținut mereu la noi și dorește ca noi ne străduim să devenim constructori demni și moștenitori ai socialismului”. În practică, profesorii de politică și ideologie – care formează o elită extrem de instruită și un bazin pentru viitorii directori de școli – sunt încurajați să condimenteze aceste învățături cu concursuri de cântat și lecții de patriotism bazate pe știri. Profesorii spun că evenimentele instructive din ultimii ani includ confruntarea de la frontieră, de anul trecut, dintre trupele chineze și indiene, și interdicțiile americane de export asupra componentelor necesare Huawei, un gigant chinez de electronică.

În centru e puterea

La prima vedere, aceste manuale pentru copii mici, pline cu citate din domnul Xi despre îngrijirea mediul înconjurător și cu cântece precum „Te iubesc, China”, (câteva exemple de versuri: „Iubesc pădurea-ți fără margini, iubesc munții tăi falnici”) s-ar putea să nu pară să rezolve întrebări dure cu privire la filosofia de conducere a țării. Cu toate acestea, probabil, tinerii chinezi se apropie de adevărata esență a gândirii lui Xi Jinping. Scopul general al acestei reforme, precizează comisia de manuale, este ca programa școlară și universitară să „introducă în mod cuprinzător” punctele de vedere ale domnului Xi cu privire la economie, politică, statul de drept, știință și tehnologie, cultură, educație, politici etnice, religie, apărare națională, civilizație ecologică, construirea partidelor și diplomație, printre alte subiecte. Mai concis, domnul Xi trebuie să fie văzut ca autoritatea incontestabilă în toate.

Nu este același lucru cu un cult al personalității maoiste. Mao i-a încurajat pe tineri să-și atace profesorii. A instigat gărzile roșii fanatice, în timp ce acestea distrugeau templele antice. El a dorit ca adepții să atace un establishment de partid de ale cărui fervoare revoluționară și loialitate ajunsese să se îndoiască. În schimb, dl Xi dorește ca tinerii să studieze cu sârguință, să facă exerciții regulate și să asculte profesorii vorbind despre 5.000 de ani de cultură chineză glorioasă. Domnul Xi este instituția: întruparea supremă a autorității partidului. La rândul său, legitimitatea partidului se bazează pe pretențiile sale de competență și succes de neegalat. Nu le revine cetățenilor obișnuiți să ghicească sau să dezbată ceea ce crede personal dl. Xi. Ca și copiii care ascultă un profesor sau un bătrân, rolul lor este cel de a se supune. >>

„A scăpat de sub control”. Peste porcină din China, o amenințare la scară globală. Asemănările și deosebirile cu modul în care a procedat Partidul în pandemia de Covid

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here