Maratonul vaccinării a început cu dreptul la București. Sute de persoane stăteau la coadă încă de la ora deschiderii

Maratonul vaccinării din București a început la Sala Palatului și la Biblioteca Națională. Trei zile și trei nopți de vaccinare non stop, fără programare, cu vaccin Pfizer, informează Digi24

Cel mai mare eveniment de vaccinare organizat până acum în România a început vineri, 7 mai 2021, la ora 16:00, și deja, în momentul deschiderii, sute de persoane stăteau la coadă atât la Sala Palatului, cât și la Biblioteca Națională. 

Maratonul se va încheia luni, 10 mai, la ora 8:00, însă dacă vor mai fi la rând persoane care doresc să se vaccineze, vor fi şi acelea imunizate. 10.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost alocate deja pentru această acțiune. Oamenii nu trebuie să aibă asupra loc decât cartea de identitate sau pașaportul, iar cei care vor să vină să se imunizeze în cursul nopții sunt scutiți de obligativitatea carantinei de noapte pe durata deplasării către centrul de vaccinare.

La Sala Palatului sunt organizate 40 de cabinete de vaccinare, iar la Biblioteca Naţională – zece cabinete. 1.200 de voluntari – medici, asistenți, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie – sunt implicați în acest efort.

În jur de 200 de persoane așteptau vineri, la ora 16:00, pe platoul din fața Sălii Palatului, în condițiile în care nu este nevoie de programare. Unii s-au așezat la rând încă de dimineață.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, s-a implicat personal în această acțiune și este unul dintre medicii care vaccinează persoanele care vin la Sala Palatului. Aici, practic 40 de persoane se pot imuniza simultan. Intră câte zece persoane o dată, pe măsură ce se eliberează fluxurile. Se completează în prealabil un formular de triaj epidemiologic.

La celălalt pol al maratonului vaccinării din București, la Biblioteca Națională, așteptau la ora deschiderii centrului aproximativ 300 de persoane. Coada se întindea pe zeci de metri, însă oamenii respectau distanțarea. În rândul acestora, chiar și un cetățean din Tunisia, rezident de 7 ani în România, care a venit direct de la serviciu ca să se așeze la coadă. „Faci vaccinul, merge viața mai bine”, și-a motivat el dorința de a se imuniza.

Un alt bărbat, ceva mai în vârstă, stă de jumătate de oră la coadă și spune că este dispus să aștepte până face vaccinul. „Să se ducă pandemia, să fim în rândul lumii toți”, a explicat el de ce a venit să se vaccineze.

Persoanele care vor participa, începând de vineri, la maratonul de vaccinare din Bucureşti, la Biblioteca Naţională a României şi la Sala Palatului, se vor bucura zilnic şi de un program cultural. Un moment aparte va fi cel în care violonistul Alexandru Tomescu va interpreta piese la vioara Stradivarius Elder-Voicu, chiar pe 9 mai, de Ziua Europei.

La Sala Palatului a sosit și premierul Florin Cîțu, pentru a vizita centrul. 

Coada la Biblioteca Națională continua și la ora 18.00 să aibă dimensiuni impresionante, în timp ce la Sala Palatului, unde sunt mai multe puncte de vaccinare, timpul de așteptare s-a redus. Tocmai de aceea, în urmă cu puțin timp au venit trei autobuze trimise de autoritățile locale pentru a lua oameni de la Biblioteca Națională și a-i duce la Sala Palatului, ca să nu mai stea așa de mult la coadă, transmite sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here