Foto: Inquam Photos/ George Călin

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a promovat o informație falsă, în scopul său de a ataca Guvernul, pe tema pandemiei de coronavirus, anunță Digi24. Acesta a declarat că un test pentru coronavirus costă în România „70-80 de euro, iar în Germania costă 17-18 euro”. Sursa este neclară, dar o fotografie modificată cu un astfel de test, în germană, se răspândește pe Facebook în România și Republica Moldova, dar și în mai multe țări din Balcani.

„Manipularea de la început a dus şi la această lipsă de credibilitate a Guvernului în gestionarea acestei pandemii. Nu ei fac toate testele. Românii se duc şi se testează în sistemul privat cu alte preţuri decât toată Europa. La noi costă 70-80 de euro un test, iar în Germania costă 17-18 euro. Cam asta e diferenţa. Ei vin acum şi spun că sunt 20.000 de teste făcute astăzi, pentru că românii merg şi se testează singuri”, a spus Marcel Ciolacu, luni seară, la Antena 3.

Președintele interimar al PSD nu a dezvăluit însă de unde are are această informație. Pe de altă parte, ea a fost promovată și de Alin Marina, unul dintre foștii oameni de comunicare pe online de la PSD, care anul trecut s-a înscris în Pro România.

Postarea publicată duminică de el a strâns 1.500 de reacții, peste 7.500 de share-uri și sute de comentarii, majoritatea în care i se spune că ce a publicat este o informație falsă, dar postarea era activă și după două zile.

„Oare de ce știrea asta nu apare în mass-media românească?”, se întreba coordonatorul online al Pro România. Informația a fost totuși preluată de câteva site-uri de partid.

Astăzi, după publicarea articolului, Alin Marina a spus că a șters postarea respectivă: „Se pare, până la urmă, că imaginea cu chitanța de 18 Euro era un #FakeNews, fapt pentru care am șters-o de pe pagină. Se întâmplă și la case mai mari…”

Pe documentul respectiv apare, într-adevăr, un test de coronavirus din Germania, care a ieșit negativ, dar chitanța include alte servicii medicale, precum igienizarea împotriva COVID-19. Costul chitanței este de 78,74 euro și nu 18,74. 

Președintele interimar al PSD a fost întrebat de Digi24.ro care este sursa pe care s-a bazat când a făcut această declarație și a răspuns că „din informații publice și din ceea ce spune lumea care și-a făcut test acolo. Ieri au fost știri în toată presa cu cât costa un test în Germania și în alte țări europene. Am făcut o comparație pe baza acestor informații”.

*Fake news în România și în țările din zonă

În Germania, costul unui test Real Time PCR pentru coronavirus diferă în funcție de mai multe lucruri, printre care land-ul în care este făcut, dacă persoana este asigurată ori motivul pentru care se face acel test, fie la internarea în spital, fie dacă este făcut la cerere, pentru vacanță. În acest sens, prețul poate depăși și 200 de euro, arată site-ul de știri al RedaktionsNetzwerk Deutschland.

La o căutare a fotografiei cu chitanța respectivă, Google ne-a afișat că a fost încărcat pe mai multe site-uri din România, dar și din Republica Moldova sau Bosnia-Herțegovina. Poza modificată a început deja să se răspândească și pe rețelele sociale din Bulgaria.

Mai mult, într-un articol publicat pe 6 iulie pe faktograf.hr, un site din Bosnia-Herțegovina care verifică informațiile susceptibile de a fi false, se demonstrează că o serie de articole din această țară exact cu aceeași temă sunt false. Și acolo au fost lansată aceeași temă: cât de ieftine sunt testele pentru coronavirus în Germania în comparație „cu țara noastră”.

Sursa respectivă mai arată că testele pentru coronavirus au prețuri asemănătoare și în Spania, între 100 și 160 de euro, sau Italia, unde, de la o regiune la alta și în funcție de laborator, costă între 30 și 120 de euro.

Sursa: Digi24


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here