Marea Britanie insistă să deporteze 30 de români în urma Brexit, în ciuda pericolului de răspândire a noii tulpini de coronavirus

Ministerul de Interne britanic continuă demersurile privind deportarea mai multor cetățeni români și polonezi după Brexit, deși Marea Britanie se află în lockdown din cauza situației sanitare critice, iar o astfel de măsură îi pune în pericol atât pe cei deportați, cât și publicul general din țara gazdă, dar și din țările de origine, scrie The Independent, citat de Digi24.ro.

Câte 30 de cetățeni români și polonezi urmează să fie trimiși înapoi în țările de origine la bordul a două avioane. Zborul cu destinația România ar urma să ajungă miercurea viitoare, iar cel spre Polonia ar trebui să sosească joi.

Nu se știe încă dacă autoritățile poloneze vor permite aterizarea aeronavei, în condițiile în care zborurile din Regatul Unit sunt interzise în Polonia din cauza răspândirii necontrolate a noii tulpini de coronavirus.

Ministerul britanic a anunțat că vor fi luate „măsuri adecvate” pentru a preveni răspândirea Covid-19, iar personalul care îi va escorta pe români și polonezi va purta mască. De asemenea, persoanelor deportate le va fi verificată temperatura înainte de a părăsi centrele de detenție, însă vor fi testați doar dacă aceasta este o condiție pusă de țara de destinație.

Decizia guvernului britanic vine în pofida unei recomandări de anul trecut a ONU, care a avertizat că deportările forțate ar putea intensifica răspândirea Covid-19 și în țările gazdă, dar și în cele de origine, și că vor pune presiune pe țările de destinație.

În trecut, guvernul britanic a fost obligat să renunțe la niște deportări planificate din cauza apariției unui focar într-un centru detenție. Cu o săptămână înainte, un bărbat deportat din UK în Jamaica fusese testat pozitiv la coronavirus chiar la sosirea în țară.

Pierre Makhlouf, director adjunct al agenției care se ocupă de imigranții ilegali spune că este uluitor faptul că guvernul britanic forțează aceste deportări în situația unui lockdown. „Așa cum guvernul a recunoscut, creșterea numărului de infectări a scăpat de sub control, iar nouă ni se cere să facem sacrificii imense pentru a proteja vieți și pentru a proteja NHS (n. red. – sistemul public de sănătate din Regatul Unit).

Bineînțeles că nu există nicio cale pentru ca aceste zboruri să se desfășoare în siguranță. Acest fapt arată disprețul nu doar pentru viețile celor deportați dar și pentru Regat și pentru țările de destinație”, a spus Makhlouf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here