Marele mall chinezesc. Realitatea se schimbă, iar pandemia a grăbit lucrurile cu jumătate de deceniu

Sursa: Pixabay

Marii jucători din comerțul electronic ar trebui să privească tot mai mult spre China, scrie The Economist, pe motiv că, mai nou, din Est, nu din Vest se poate citi viitorul acestei industrii globale.

<< În ultimele zece luni, majoritatea oamenilor din partea bogată a lumii au participat la cea mai mare revoluție a cumpărăturilor din Occident, de când mall-urile și supermarketurile au cucerit suburbia, în urmă cu 50 de ani. Pandemia a condus la o creștere a cheltuielilor online, accelerând cu aproximativ o jumătate de deceniu trecerea de la magazinele fizice. Să lăsăm de-o parte hornul: în 2020, cadourile de Crăciun au zburat prin cutia poștală sau au fost lăsate în prag. Lucrătorii de la o mână de firme, inclusiv Amazon și Walmart, au făcut eforturi supraomenești pentru a onora comenzile online, iar investitorii lor au obținut profituri supranormale, pe măsură ce Wall Street și-a oferit acțiunile pentru euforia conform căreia vânzarea cu amănuntul occidentală este la apogeu.

Totuși, așa cum explicam săptămâna aceasta, viitorul comerțului electronic este în China, nu în Occident. Piața sa este mult mai mare și mai creativă, firmele de tehnologie amestecând comerțul electronic, rețelele sociale și marketingul pentru a deveni magazinul universal on-line pentru 850 de milioane de cumpărători digitali. Iar China se află, de asemenea, la frontiera reglementării, pe fondul veștilor din 24 decembrie, privind investigarea Alibaba, co-fondată de Jack Ma, cel mai celebru magnat din China și, până acum câteva săptămâni, cea mai valoroasă firmă listată. Timp de un secol, afacerile din domeniul consumului, pe plan global, s-au uitat în America pentru a observa noi tendințe, de la coduri de bare scanabile pe guma Wrigley, în anii 1970, până la capacitatea de a ține pasul cu obiceiurile de consum ale familiei Kardashian, în anii 2010. Acum ar trebui să privească spre Est.

Faptul că China se află în top, în comerțul electronic, nu e ceva complet nou. Ca dimensiune, piața sa a depășit-o pe cea a Americii în 2013 – cu un spațiu fizic redus, consumatorii și comercianții cu amănuntul au avansat spre lumea digitală. Când Alibaba a fost listată, în 2014, aceasta a fost cea mai mare ofertă publică inițială din lume. Astăzi, piața comerțului cu amănuntul a țării valorează 2 trilioane de dolari, mai mult decât în America și Europa combinate. Dar, dincolo de mărimea sa, se remarcă și în alte moduri cruciale.

Pentru început, este mai dinamică. În ultimii ani, noi concurenți, inclusiv Meituan și Pinduoduo, au ajuns la majorat cu modele de afaceri efervescente. Un semn al concurenței acerbe este că cota Alibaba din capitalizarea de piață a industriei chineze a comerțului electronic a scăzut de la 81% la 55%. Concurența a determinat, de asemenea, comerțul electronic și alte firme de tehnologie să demoleze granițele dintre diferitele tipuri de servicii, care încă sunt comune în Occident. Platformele de cumpărături online din China îmbină acum plățile digitale, oferte de grup, rețelele sociale, jocuri, mesagerie instantanee, videoclipuri scurte și vedete de live-streaming.

Întrebarea evidentă, de mai multe miliarde de dolari, este dacă modelul chinez de comerț electronic va deveni unul global. Așa cum se întâmplă de zeci de ani, giganții din Silicon Valley încă tind să subestimeze China. Există puține legături directe între industriile de comerț electronic americane și chineze, parțial din cauza protecționismului de ambele părți (Yahoo și-a vândut o mare parte din participația sa în Alibaba mult prea devreme, în 2012). Iar firmele occidentale sunt demult organizate în „silozuri” confortabile și previzibile. Așadar, Visa este specializată în plăți, Amazon în comerțul electronic, Facebook în social media, Google în căutare și așa mai departe. Principala sursă de incertitudine în comerțul electronic a ținut de câți anume dintre marii comercianți cu amănuntul tradiționali vor falimenta – peste 30 au împachetat, în America, în 2020 – și dacă unii ar putea gestiona trecerea la online, așa cum au făcut Walmart și Target.

Cu toate acestea, oricât de sigur și izolat ar putea părea sectorul de e-retail occidental, acum este puțin probabil să devină modul de cumpărare dominant al lumii. Deja, în afara țărilor bogate, abordarea chineză câștigă tracțiune. Multe firme de comerț electronic de top, din Asia de Sud-Est, (Grab și Sea), India (Jio) și America Latină (Mercado Libre) sunt influențate de strategia chineză de a oferi o „super-aplicație” cu o cantitate mare de servicii, de la livrarea de tăiței la servicii financiare. Firmele gigantice de bunuri de consum, care se află pe piețele occidentale și chinez, ar putea și ele transmite idei și tactici chinezești de afaceri. Multinaționalele precum Unilever, L’Oréal și Adidas realizează mai multe venituri în Asia decât în ​​America, iar șefii lor se uită înr-acolo, nu către California sau Paris, pentru a observa ultimele noutăți în marketingul digital, branding și logistică.
Deja, caracteristicile chinezești se dezvoltă în inima retail-ului din Vest, parțial ca urmare a pandemiei. Abordarea de tip „siloz” se prăbușește pe măsură ce firmele se diversifică. Facebook promovează acum serviciile de cumpărături pe rețelele sale sociale și se angajează în „comerț social”, inclusiv în streaming live și utilizarea WhatsApp, pentru mesaje între comercianți și cumpărători. În decembrie, Walmart a găzduit primul său eveniment de cumpărături live, în cadrul platformei TikTok, o aplicație video deținută de China, la care speră să cumpere participații. În Franța, în ultimul trimestru, cea de-a șasea cea mai descărcată aplicație de comerț electronic a fost Vova, legată de fondatorul Pinduoduo. Și nou-intrații ar putea face în cele din urmă progrese, în America – prețul acțiunilor Shopify, o platformă pentru exilații Amazon și firmele mici, a crescut astfel încât acum este evaluat la peste 140 miliarde de dolari.

Această trecere la o industrie globală în stil mai chinezesc promite să vești excelente pentru consumatori. Prețurile ar fi mai mici, deoarece China a văzut reduceri acerbe de la firmele aflate în competiție. Alegerea și inovația ar crește, probabil. Chiar și așa, comerțul electronic chinez are defecte. Într-un climat sălbatic, frauda este mai frecventă. Și există preocupările antitrust. Este tentant să vedem în represiunea dusă împotriva domnului Ma doar o altă manifestare a puterii brutale a Partidului Comunist. Parțial poate fi adevărat, dar autoritățile de reglementare antitrust din China sunt, de asemenea, dornice să stimuleze concurența. Aceasta înseamnă consolidarea interoperabilității, astfel încât, de exemplu, serviciile de plăți pe o platformă de comerț electronic să poată fi utilizate perfect pe una rivală. Și înseamnă prevenirea faptului ca firmele de comerț electronic să penalizeze comercianții care vând bunuri în mai multe locuri online. Până în prezent, trusturile americane și europene au fost ineficiente în ceea ce privește controlul tehnologiilor mari, în ciuda unei rafale de procese și proiecte de legi, la sfârșitul anului 2020. Și ele ar trebui să studieze China, pentru a capta un sens al direcției industriei și a modului de reacție.

Există un model de raportare a Occidentului la inovația chineză. De la electronice până la panouri solare, progresele producției chineze au fost fie ignorate, fie respinse drept copii, apoi minimizate și apoi recunoscute cu râvnă în întreaga lume. Acum, gusturile și obiceiurile consumatorilor chinezi devin globale. Privește și învață. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here