Mașini de lux confiscate de la infractori. Un Lamborghini de 150.000 de euro, cel mai scump bun din depozitul ANABI

Un autoturism Lamborghini 834 R Aventador, în valoare de aproximativ 150.000 euro, este cel mai scump bun sechestrat în cadrul unui proces penal și care se află în depozitul Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Instituția care se ocupă de administrarea și valorificarea bunurilor ridicate de la infractori are în depozit 60 de mașini în valoare de circa 1,6 milioane de euro, scrie HotNews.ro.

ANABI este instituția din România care identifică și administrează bunurile provenite din infracțiuni și le și valorifică. Instituția administrează bunuri mobile indisponibilizate în cadrul procesului penal, cu valoare individuală de peste 15.000 de euro.

Una din problemele pe care ANABI spune că le are este legată de capacitatea de stocare, de depozitare a bunurilor, în condițiile în care acestea nu pot fi valorificate imediat după indisponibilizarea lor. Deși în 2016 agenției i-au fost puse la dispoziție gratuit peste 200 de clădiri, majoritatea sunt inadecvate, astfel că din 2019 ANABI plătește chirie pentru un depozit de aproximativ 2.000 de metri pătrați unde sunt ținute bunurile provenite din infracțiuni.

În depozitul pentru care ANABI plătește chirie acum se află 60 de mașini, pe care instituția le păzește și le inspectează lunar, asigurându-se că „totul este în regulă”. Valoarea acestora este de aproximativ 1,6 milioane de euro.

ANABI poate vinde aceste bunuri doar cu acordul proprietarului. Dacă acesta nu este de acord, trebuie să apeleze la instanță, iar procedura durează între 3 și 6 luni. Potrivit Codului de procedură penală, agenția poate solicita instanței de judecată valorificarea bunurilor aflate în administrare în contradictoriu cu proprietarul.

ANABI vrea simplificarea acestor proceduri, astfel încât să poată scoate bunurile la vânzare, dacă acestea nu au valoare sentimentală, și fără acordul proprietarului.
Directorul ANABI, Cornel-Virgiliu Călinescu, spune că este inclusiv în interesul inculpaților ca bunurile să poată fi vândute imediat după indisponibilizarea lor, pentru că pe măsură ce trece timpul valoarea lor scade, mai ales în cazul mașinilor. Banii obținuți din vânzarea acestor bunuri ajung la stat dacă inculpatul este găsit vinovat de către instanță, dar dacă inculpatul este achitat, suma ajunge la el.

Potrivit datelor transmise HotNews.ro de către reprezentanții ANABI, printre cele mai scumpe bunuri din depozit se află:

  • Lamborghini 834 R Aventador (an fab.2014) – aprox 150.000 euro
  • BMW X6 (an fab. 2020) – 110.000 euro
  • Mercedes Benz S Klasse (an. fab. 2018) – 90.000 euro

Cui aparțin mașinile de lux

Mașina Lamborghini 834 R Aventador a aparținut unei grupări de proxeneți din Galați și a fost pusă sub sechestru într-un dosar al DIICOT.

Autoturismul BMW i-a aparținut lui Robert Grigorescu, consilier al fostului primar al sectorului 1 Andrei Chiliman. În decembrie 2019, Grigorescu a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani şi şase luni închisoare cu executare şi la plata a 1,3 milioane lei, sumă pe care, potrivit DNA, ar fi primit-o mită de la un om de afaceri. Pentru recuperarea banilor, instanța a dispus și menținerea sechestrului pus pe un autoturism BMW aflat acum la ANABI, pe o cotă de 1/2 dintr-un teren cu suprafaţa de 16.173 mp şi mai multe conturi bancare.

BMW-ul lui Grigorescu – indisponibilizat din 2017 – zace în depozitul ANABI pentru că fostul consilier al lui Chiliman nu și-a dat acordul pentru vânzarea mașinii. Agenția a apelat la instanță, iar Curtea de Apel București i-a admis recent solicitarea de a scoate la vânzare mașina.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here